Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Wat te zien en doen in Vaticaanstad?

Wat te zien en doen in Vaticaanstad?

Bij een citytrip naar Rome hoort een bezoek aan Vaticaanstad. Dit kleinste landje ter wereld – slechts 0,5 km2 groot – midden in de Italiaanse hoofdstad spreekt immers tot de verbeelding. De Sint-Pietersbasiliek aan het gelijknamige plein, de Sixtijnse Kapel, de Vaticaanse musea en de Tuinen… Je moet het allemaal een keer bewonderd hebben. Toch wordt je vanzelf wat terughoudend wanneer je op klaarlichte dag de drommen toeristen aan je voorbij ziet schuifelen. Laat de drukte je niet tegenhouden, met een aantal tips geniet je toch optimaal van het moois dat Vaticaanstad te bieden heeft.

Het Sint-Pietersplein

Het Sint-Pietersplein is in de 17e eeuw door de enige echte Bernini ontworpen. Het is het centrale plein van Vaticaanstad. Let op de vorm: de twee halfronde zuilengalerijen aan weerszijden van het plein symboliseren volgens de maker de moederlijke armen van de kerk. De pauselijke paleizen alsook de Sint-Pietersbasiliek grenzen hieraan. Daarbij zijn de toespraken van de paus vanuit de basiliek tijdens Pasen en Kerst natuurlijk wereldberoemd.

Tip: Wil je tijdens jouw verblijf ook een glimp opvangen van de paus? Op zondagen stroomt het Sint-Pietersplein tegen twaalven vol, want dan geeft de paus iedereen zijn zegen. Dat doet hij vanuit het raam van zijn werkkamer in de Sint-Pietersbasiliek. Neem als het even kan een verrekijker mee, want de afstand van de paus tot het plein kan wat tegenvallen.

Vaticaanstad St Pietersplein 780

De Sint-Pietersbasiliek

De grootste en belangrijkste basiliek ter wereld, dat is dit 16e-eeuwse gebouw aan het Sint-Pietersplein. Dat gezegd hebbende, is het vooral ook een schitterend gebouw – één van de mooiste kerken ter wereld. Michelangelo heeft zijn stempel op de architectuur gedrukt. De immense koepel is door hem ontworpen en ook het sculptuur bij de ingang is van zijn hand. Binnen voeren kunst, pracht en praal mede dankzij Bernini de boventoon. Achter de vormgeving zit veel symboliek verborgen. Een gids kan je hier van alles over vertellen. Let op dat je bij het betreden van de kerk armen en benen bedekt houdt.

Tip: de ultieme ‘must do’ wat betreft de Sint-Pietersbasiliek is het beklimmen ervan. De paar honderd smalle, scheve treden oplopen lijkt een hele opgave, maar je wordt rijkelijk beloond op de top. Overzie niet alleen het majestueuze Sint-Pietersplein, maar ook heel Rome. Prachtig aan het eind van de dag, wanneer het langzaam begint te schemeren, of juist bij het ochtendgloren. Ook aan de binnenkant het je overigens een prachtig uitzicht over de koepel en het interieur van de basiliek.

Vaticaanstad St Pietersbasiliek binnenzijde 780

De Sixtijnse kapel

De Sixtijnse kapel maakt onderdeel uit van het Apostolisch Paleis, dat tevens als verblijfplaats dient voor de zittende paus. Volgens velen de meest magische bezienswaardigheid, volgens anderen juist weer het meest overschatte. Hoe dan ook, stiekem wil je natuurlijk die immense drukte trotseren om toch even een blik te werpen op dat wereldberoemde plafond met de fresco’s van Michelangelo. Ook de rest van de fresco’s van de hand van verschillende kunstenaars zijn op zijn minst indrukwekkend te noemen.

Tip: druk, drukker, drukst… De Sixtijnse kapel blijft nog altijd een van de favoriete trekpleisters van het Vaticaan. Laat je hierdoor niet afschrikken, maar wees slim. Tijdens het hoogseizoen kun je de kapel namelijk ook ’s avonds bezoeken. Dit geeft niet alleen een extra magische dimensie aan je bezoek, maar zo vermijd je ook de topdrukte in de middag. Mocht de avond niet lukken, ga dan juist zo vroeg mogelijk in de ochtend.

De Vaticaanse Musea

De verzamelwoede van de pausen door de eeuwen heen heeft een museumcomplex opgeleverd waar je u tegen zegt. Vergaap je aan de grootste kunstverzameling ter wereld in onder anderen het Tapijtenmuseum, het Etnologische Museum, het Pio-Clementino Museum, het Automobile Museum en het Vaticaan Historisch Museum.

Tip: De ultieme tip wat betreft de Vaticaanse Musea is het van tevoren kopen van de tickets. Op deze manier loop je ter plekke die ellenlange rijen wachtende toeristen voorbij. Koop de tickets online, maar let wel op. Er zijn namelijk genoeg aanbieders te vinden die zomaar (drie)dubbele prijzen vragen. Reserveer daarom altijd op de officiële website van de Vaticaanse Musea of bij een officiële wederverkoper, zodat je verzekerd bent van de meest voordelige tarieven.

Vaticaanstad museum 780

De Vaticaanse Tuinen

Architectuur in de vorm van paleizen, heilige huizen en musea te over in Vaticaanstad. De prachtige Vaticaanse Tuinen zijn daarom een heerlijke afwisseling. Het geheel aan tuinen, parken en bos beslaat 23 hectare van het Vaticaanse grondgebied. De aanleg ervan gaat terug tot in het Barokke en Renaissance tijdperk. De tuinen herbergen een aantal verrassingen, zoals een gebouwtje voor Radio Vaticano een pauselijk zomerhuisje en verschillende monumenten waarvan sommige zelfs uit de 9e eeuw stammen.

Tip: de Vaticaanse Tuinen bezoeken kan alleen onder begeleiding van een officiële gids. Reserveer hiervoor tijdig online je ticket (meestal een combinatieticket met de Vaticaanse Musea). De eerste 30 minuten van de 2 uur durende tour zal worden afgelegd met een busje, waarna te voet de rondleiding wordt voortgezet.

En verder…

Naast de eerder genoemde voorbereidingen die je kunt treffen om jouw bezoek aan Vaticaanstad zo aangenaam mogelijk te maken, is het vooral zaak om je verwachtingen aan te passen. Probeer bijvoorbeeld niet alles in één dag te zien, dat levert geheid teleurstelling op. En ja, Vaticaanstad is drukbezocht. Houdt hier altijd in zekere mate rekening mee. Ga uitgerust op pad, zodat je ondanks de drukte de vele, soms overweldigende indrukken zo goed mogelijk in je op kunt nemen. Het inhuren van een gids is daarbij absoluut geen overbodige luxe. Hij of zij helpt je al dat moois in de juiste context te plaatsen, en weet vaak kortere routes te vinden met minder wachttijd.

Vaticaanstad St Pietersbasiliek straatzijde 780

Recente artikelen

auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken
monte carlo casino

De leukste steden om te gokken in Europa

Ben je op zoek naar een spannend avontuur vol entertainment? Europa heeft een aantal geweldige steden waar je kunt genieten van een gokervaring van wereldklasse. Of je nu een ervaren gokker bent of gewoon op zoek bent naar wat plezier en opwinding, deze steden bieden voor elk wat wils. Hier zijn enkele van de leukste steden om te gokken in Europa. Oefen alvast online met gokken Wanneer je meer wilt weten over hoe diverse kansspelen werken, kun je gratis versies spelen online. Op die manier kun je de regels en strategieën van een spel als Lightning Roulette leren zonder risico te lopen. Het is ook belangrijk om jezelf grenzen te stellen en alleen te gokken met geld dat je kunt missen wanneer je wel voor echte winst gaat spelen. Als je merkt dat je moeite hebt om te stoppen met gokken of als je denkt dat je een gokprobleem hebt, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. De gokhotspots van Europa Europa staat bekend om zijn prachtige casino's en gokhotspots. Een van de meest populaire bestemmingen is Monte Carlo in Monaco. Dit kleine vorstendom aan de Franse Rivièra is de thuisbasis van het wereldberoemde Casino de Monte Carlo. Met zijn prachtige architectuur en glamoureuze sfeer is dit casino een must-visit voor elke gokliefhebber. Een andere gokhotspot in Europa is Las Vegas in Spanje. Deze stad aan de Costa del Sol heeft een aantal geweldige casino's en biedt een bruisend nachtleven. Je kunt genieten van een avondje uit in een van de vele clubs en bars, en daarna je geluk beproeven in een van de casino's. Een gokparadijs op het Europese continent Als je op zoek bent naar een echt gokparadijs, dan moet je naar Macau gaan. Deze voormalige kolonie van Portugal is nu een speciale administratieve regio van China en staat bekend om zijn enorme casino's en luxe resorts. Macau is de enige plek in China waar gokken legaal is, en het trekt dan ook veel gokliefhebbers van over de hele wereld. Daardoor is het zelfs Las Vegas voorbijgestreefd als grootste gokstad ter wereld. Een andere geweldige bestemming voor gokkers is Londen in het Verenigd Koninkrijk. Deze bruisende stad heeft een aantal exclusieve casino's waar je kunt genieten van een avondje uit in stijl. Van traditionele casino's tot high-tech gokhallen, Londen heeft voor elk wat wils. Verken de gokwereld in Europa Als je op zoek bent naar een unieke gokervaring, dan moet je naar Praag in Tsjechië gaan. Deze prachtige stad heeft een aantal geweldige casino's waar je kunt genieten van een avondje uit in een historische omgeving. Naast gokken kun je ook genieten van de prachtige architectuur en de rijke geschiedenis van de stad. Een andere stad die je moet bezoeken is Amsterdam in Nederland. Deze bruisende hoofdstad heeft een aantal geweldige casino's waar je kunt genieten van een avondje uit vol spanning en plezier. Naast gokken kun je ook genieten van de vele andere attracties die Amsterdam te bieden heeft, zoals musea, grachten en gezellige cafés. Ontdek diverse Europese steden vol entertainment Naast de hierboven genoemde steden zijn er nog veel meer geweldige bestemmingen in Europa waar je kunt genieten van een gokavontuur. Denk bijvoorbeeld aan Barcelona in Spanje, waar je kunt genieten van een bruisend nachtleven en een aantal geweldige casino's. Of ga naar Wenen in Oostenrijk, waar je kunt genieten van een avondje uit in een elegante en stijlvolle omgeving. Of je nu op zoek bent naar een gokparadijs of gewoon wat plezier en opwinding wilt, Europa heeft voor elk wat wils. Verken de gokwereld in Europa en ontdek de leukste steden om te gokken. Waag je kans en geniet van een onvergetelijke ervaring vol entertainment.

Bekijken