Een paar maanden geleden gaven we al eens vijf tips voor een stedentrip in één dag. Naar aanleiding daarvan nodigde vliegticketvergelijker Skyscanner cityreporter Brenda van Noort uit om in één dag kennis te maken met de Spaanse badplaats Málaga. Brenda doet verslag.

Malaga panorama
Een panoramafoto van Málaga

Voorbereiding voor een eendaagse reis

Als je slechts voor één dag naar een stad gaat, is goede voorbereiding een must. Alles wat je meeneemt moet je de hele dag bij je dragen, neem dus alleen mee wat echt nodig is! Deze tip klinkt erg voor de hand liggend, maar we zijn toch vaak geneigd om veel spullen ‘voor de zekerheid’ mee te nemen. De enige spullen die je nodig hebt voor je eendaagse citytrip zijn een paspoort, boardingkaart, portemonnee, fotocamera, plattegrond of reisgids en eventueel een trui voor als het afkoelt.

Zelfs als het centrum van de stad waar je heen vliegt compact is, is het onmogelijk om alle mooie plekjes van de stad in één dag te zien. Bepaal dus van tevoren welke twee of drie bezienswaardigheden jij echt wilt zien en stippel een route uit. Zo voorkom je dat je bij aankomst als een kip zonder kop door de stad rent, en aan het einde van de dag het gevoel hebt dat je niets echt gezien hebt.

Málaga

Málaga is een tussen de bergen en aan de Middellandse zee gelegen stad waar je heerlijk tot rust kunt komen, cultuur kunt snuiven en kunt genieten van zon, zee en prachtige stranden. Door het aangename mediterrane klimaat met zijn milde winters en heerlijk warme zomers is het een bestemming die het hele jaar door aantrekkelijk is om te bezoeken. Door de vele palmbomen waan je je in Málaga echt in een zonnig oord ver van huis, of het nu juli of januari is!

Strand Malaga

In tegenstelling tot grote Spaanse steden als Barcelona en Madrid, heerst er in Malaga een authentieke Spaanse sfeer; alles gaat op een rustig tempo, niemand heeft stress en het leven draait om genieten. De meeste Spanjaarden spreken geen andere taal dan Spaans dus een reiswoordenboekje kan goed van pas komen. Als je die, net als ik, niet bij je hebt is dit geen probleem – de Malaguenos zijn ontzettend vriendelijk en proberen je door middel van handgebaren alsnog te woord te staan.

Cultuur

Wanneer je maar één dag in Málaga verblijft en veel van de cultuur wilt meekrijgen, biedt de hop-on hop-off bus uitkomst. Deze bus brengt je voor 22 euro langs alle bekende bezienswaardigheden van de stad. Je kunt bij alle haltes uitstappen, en weer instappen wanneer jij wilt. Málaga is een zeer fietsvriendelijke stad, dus je kunt er ook voor kiezen om de stad per fiets te ontdekken.

Málaga kent een rijke geschiedenis en de Marokkaanse invloeden zijn goed terug te zien tijdens een wandeling door het historische centrum. De imposante kathedraal La Manquita – die midden in de stad ligt – is niet te missen en ook het Arabische fort Alcazaba en het Romeinse theater zijn zeer indrukwekkend. Málaga is de geboortestad van Picasso en kunstliefhebbers moeten dan ook absoluut een bezoek brengen aan het Picassomuseum, dat meer dan 150 werken van de kunstenaar heeft verzameld.

Alcazaba Arabische fort
Het Arabische fort Alcazaba

Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheid van Málaga is de berg Gibralfaro, die aan de zijkant van de stad is gelegen. De berg is te bereiken met de hop-on hop-off bus maar is ook te voet goed bereikbaar door de voetpaden op de berghelling. Als je een goede conditie hebt is het absoluut de moeite waard om de berg te beklimmen, want alleen de weg naar boven is al adembenemend mooi. Beklim de berg wel in de ochtend of in de namiddag, want rond het middaguur is het hier veel te warm voor. Zorg ook dat je voldoende drinken en iets eten bij je hebt, want het is een tocht van bijna een uur. Als je de top van de berg hebt bereikt hebt je een waanzinnig uitzicht over Málaga, de haven en de baai.

Shoppen

De Calle Larios is de brede winkelstraat van Málaga. In de zomer worden er doeken boven de winkel gespannen die voor schaduw en verkoeling zorgen. In de Calle Larios zijn alle grote modeketens gevestigd en de kleding is hier net iets goedkoper dan in de Nederlandse vestigingen. In Málaga shoppen is dus voordeliger! Naast de grote modeketens zijn er ook talloze Spaanse boetiekjes en tweedehands winkeltjes gevestigd.

Winkelstraat Malaga
Winkelstraat Calle Larios

Eten

In Málaga zijn op bijna elke hoek van de straat churros verkrijgbaar. Dit is een Spaanse lekkernij, ook wel de Spaanse oliebol. Churros zijn gefrituurde deegstengels die qua smaak lijken op een oliebol, maar ze zijn luchtiger van binnen en krokanter van buiten. Ze worden besprenkeld met suiker of kunnen in warme chocolademelk (churros y chocolate) worden gedipt. Zodra ik in Málaga aankwam heb ik bij Casa Aranda – een onder de Malaguenos geliefd tentje voor churros – een portie churros besteld. Verrukkelijk!

Casa Aranda Churros
(Bijna) iedereen wordt vrolijk van de churros bij Casa Aranda

Kenmerkend voor Malaga zijn de vele bodega’s en restaurantjes, die je dan ook overal zult tegenkomen als je door de straatjes van het centrum dwaalt. Probeer rond etenstijd een tafeltje te bemachtigen in de sfeervolle bodega El Pimpi – een waar fenomeen in Malaga. In dit oude klooster dat is omgebouwd tot restaurant kun je de dag afsluiten in typisch Spaanse sfeer. Omringd door foto’s van beroemde klanten, posters van stierenvechters en gesigneerde wijnvaten kun je genieten van een ruim aanbod betaalbare tapas en heerlijke wijnen.

Meer foto’s van Brenda’s bezoek aan Málaga vind je in The Big City.