Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Musea in Istanbul, schitterend voorspelbaar en onverwachts verrassend

Musea in Istanbul, schitterend voorspelbaar en onverwachts verrassend

Een stedentrip is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan één of meer musea. Ook in Istanbul vind je een verscheidenheid aan musea. Van de Hagia Sophia, waar je je kunt vergapen aan historische artefacten en objecten met een religieuze inslag, tot het Istanbul Modern met haar soms ongrijpbare experimentele kunst. Voor ieder wat wils dus! Hierbij een overzicht met tien prachtige musea in Istanbul.

10. Het Legermuseum

Het enorme Askeri Müzesi heeft allerlei militaire artefacten verspreid over talloze gangen en zalen tentoongesteld. De eerste tip die we je meegeven is dat je niet hoeft te proberen om alles in dit museum in één bezoek te bekijken. Het is simpelweg te groot en er is teveel te zien. Laat je niet opjagen om alles te willen zien, maar loop op je gemak rond en laat je imponeren door de mooie antieke kostuums en oude wapens.

Naast de historische kostuums en wapens is er ook aandacht voor de moderne tijd en het moderne Turkse leger. Turkije nam bijvoorbeeld deel aan de oorlog in Korea, en je vindt veel informatie en uitrusting uit deze oorlog terug in het museum. Nog één tip: wanneer je dit museum bezoekt, zorg dan dat je er rond drie uur bent voor een muzikale verrassing!

Leger-Museum

9. Het Rahmi M. Koç Museum

Ook het Rahmi M. Koç museum verdient zonder twijfel een plekje op deze lijst, al is het alleen al omdat het net even iets anders is. Het museum is gevestigd in een voormalige ijzer- en staalfabriek en heeft de industriële ontwikkeling van de regio als centraal thema. Je vindt er oude machines en werktuigen die een belangrijke rol speelden in de vroege Industriële revolutie.

De tentoongestelde objecten variëren van stoommachines en schepen tot auto’s en zelfs een trein. Alles is bijzonder goed onderhouden en het absolute pronkstuk van de collectie is een Amerikaanse onderzeeër die tijdens de Tweede Wereldoorlog is ingezet. Het is zelfs mogelijk om de onderzeeër van binnen te bekijken, al moet je daar wel extra entree voor betalen.

Rahmi-M-Koc-Museum

8. Museum voor Turkse & Islamitische Kunst

In de wijk Eminonu vind je het Museum voor Turkse & islamitische Kunst. Het museum is gehuisvest in het 16e-eeuwse paleis van Ibrahim Pasha, de “grootvizier” van Sultan Süleyman. Het paleis is gebouwd in 1524 en was het grootste privé paleis van het Osmaanse rijk.

Vandaag de dag doet het schitterende paleis dienst als museum waar je een rijke collectie uit diverse periodes en alle uithoeken van de islamitische wereld vindt. De nadruk ligt op tapijten, rijk geïllustreerde korans, kalligrafieën, beelden, glas, porselein en lampen. Het museum geeft een goed beeld van de verschillende culturen die zich in de loop van de geschiedenis in het huidige Turkije vestigden. Absoluut pronkstuk is de deur van Ulu Camii in Cizre, een rijk versierde deur uit de Grote Moskee van Jazira.

Museum Turkse Islamitische Kunst

7. Het Mozaïekmuseum

Voor een ieder die van mozaïeken houdt is het Mozaïekmuseum een waar paradijs. In een gebouw van klei naast de Blauwe Moskee liggen schitterende vloeren en staan prachtige muren die afkomstig zijn uit het eerste keizerlijke paleis van de stad. Het paleis werd in de 4e eeuw gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer Constantijn. De vloeren en muren zijn waarschijnlijk uit de 6e eeuw en volledig gerenoveerd.

De ontwerpen lopen ver uiteen, van jachttaferelen tot het alledaagse bestaan in het oude Constantinopel. Ook zijn er op enkele vloeren schitterende afbeeldingen te zien van Romeinse goden. De mozaïeken die in het museum te bezichtigen zijn werden begin vorige eeuw ontdekt tijdens archeologische opgravingen in de stad. Van het paleis waar ze oorspronkelijk bij hoorden is helaas niets meer te zien, maar gelukkig zijn de mozaïeken bewaard gebleven.

Mozaimuseum

6. Pera Museum

In het 1893 gebouwde Bristol Hotel overnachten vandaag de dag geen gasten meer, enkel nog meesterwerken van Europese en Ottomaanse kunstenaars. De schilderijen en werken die te zien zijn in het Pera museum dateren uit de 17e tot de 19e eeuw en zijn allen geïnspireerd op het Ottomaanse rijk.

De bekendste kunstenaar uit de collectie is Osman Hamdi Bey, die als eerste Turkse kunstenaar de mens centraal stelde in zijn werken. Ook is het duurste Turkse schilderij ooit, Kaplumbağa Terbiyecisi (de schildpaddentrainer, zie afbeelding), te zien in het Pera museum. De collectie wordt verder aangevuld met Anatolische maten en gewichten en keramiek uit Kutahya daterend van 18e-eeuws tot 20e-eeuws.

Naast de vaste collectie heeft het Pera museum vaak ook tijdelijke exposities. Zo opende het museum met een expositie van Magnum fotograaf Henri Cartier-Bresson en hebben de surrealistische werken van de Catalaanse Miro in het museum gehangen.

Pera-Museum

5. Het Speelgoedmuseum

Ben je met je kinderen naar Istanbul? Dan mag het Speelgoedmuseum van Istanbul zeker niet ontbreken! Maar ook zonder kinderen is dit museum zeker de moeite waard. In 2005 richtte de Turkse schrijver Sunay Akin dit museum op in het gebouw waar vroeger de beroemde speelgoedwinkel Eyüp gevestigd was. De opening van het museum was ter ere van een Turkse feestdag; “de dag van het kind”. In het museum vind je een overvloed aan speelgoed uit Turkije en van ver daar buiten. In totaal zijn er maar liefst 4.000 speelgoedvoorwerpen te zien, waarvan de oudste maar liefst 200 jaar oud zijn.

Speelgoed-Museum

4. Atatürk Museum

Atatürk is de nationale held van de Turken, en naast vele straten en pleinen is er ook een museum dat zijn naam draagt. Niet gek ook, want het knalroze gebouw waar dit museum in gevestigd is, is de vroegere woning van Mustafa Kemal Atatürk. Het huis, dat in 1908 gebouwd werd, telt 3 verdiepingen. Atatürk huurde het nadat hij terug kwam van het Syrische front en woonde er met zijn moeder Zübeyde, zus Makbule en geadopteerde zoon Abdurrahim tot mei 1919.

In het museum zie en lees je alles over de man die het land hervormde en de eerste Turkse president werd. Naast minder indrukwekkende prullaria uit zijn leven zoals zijn zijden ondergoed, vind je er ook historische stukken zoals het tafelkleed waar Atatürk naar verluidt het Turkse alfabet op ontwierp. Erg mooi ook zijn de propagandistische schilderijen die tijdens de bevrijdingsoorlog tegen de Grieken verspreid werden, maar ook de foto’s en documenten waar op het leven van de oprichter van Turkije zijn vastgelegd zijn een bezoekje meer dan waard!

Ataturk-Museum

3. De Hagia Sophia

De Hagia Sophia (of Aya Sophia) is een voormalige kathedraal en moskee die vandaag de dag dienst doet als museum. Het indrukwekkende gebouw bevindt zich in het oude deel van het centrum van Istanbul en is zowel van binnen als van buiten meer dan de moeite waard is. Het staat zelfs op een lijst met mooiste gebouwen ter wereld. De rijke geschiedenis van het gebouw en de kenmerkende architectuur maken dit een absolute must tijdens je bezoek aan Istanbul.

Wanneer je de Hagia Sophia van buiten bewonderd hebt, kun je je binnen onderdompelen in 1500 jaar geschiedenis. Je vindt er iconische objecten uit het christendom, originele Byzantijnse mozaïeken en artefacten uit de tombes van de vroegere kerk. Natuurlijk ontbreken ook de islamitische invloeden niet in de collectie van de Hagia Sophia. Een bezoek aan de Hagia Sophia is een onvergetelijke reis door de historie van de stad.

Hagia-Sophia

2. Istanbul Modern

Voor wie na al die historie in Istanbul toe is aan een wat modernere kant van de stad, is Istanbul Modern een verademing. Het museum is enkele jaren geleden geopend en was het eerste museum voor hedendaagse kunst in Turkije. Het kan zich meten met bekende internationale musea zoals het Londense Tate Modern of het Guggenheim Museum. In het museum zie je supermoderne tentoonstellingsruimten, een bibliotheek, café en bioscoop.

In de bioscoop kun je terecht voor internationale cultfilms. Op de bovenste verdieping van het gebouw worden de mooiste Turkse en internationale kunstcollecties tentoongesteld. De schilderijen, sculpturen, videokunst en installaties variëren van experimenteel tot voorzichtigere moderne werken. Ieder jaar worden er bovendien drie tot vier tijdelijke exposities gehouden.

Istanbul-Modern

1. Archeologisch Museum Istanbul

Het Archeologisch Museum is hét museum dat je bezocht moet hebben wanneer je in Istanbul bent. Het in 1891 geopende museum was het eerste museum van Turkije, en tot de dag vandaag een van de grootste ter wereld. De twee schitterende gebouwen liggen naast het Topkapipaleis en binnen ontdek je de rijke geschiedenis van het Midden-Oosten.

Naast de vele stukken van de Grieken en Romeinen vind je er zelfs een grote collectie van nog oudere volkeren waaronder de Egyptenaren. In totaal bestaat de collectie uit meer van een miljoen stukken, met als absoluut hoogtepunt de sarcofaag van Alexander de Grote. Trek wel een hele dag uit voor je bezoek aan het Archeologisch Museum, het is zonde om er door heen te haasten.

Zoals je ziet vind je in Istanbul van alles op het gebied van musea. Van schitterende collecties zoals je die verwacht in een museum, tot unieke verzamelingen zoals in het Speelgoed museum en het Rahmi M. Koç museum. Heb jij nog tips? Laat het weten in de comments.

Archeologisch-Museum-Istanbul
Deze gastblog is geschreven door reis- en Istanbul-liefhebber Erik Buis. Hij beheert de website Stedentrips-Istanbul.nl waar je veel informatie vindt over deze schitterende stad.

Recente artikelen

auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken
monte carlo casino

De leukste steden om te gokken in Europa

Ben je op zoek naar een spannend avontuur vol entertainment? Europa heeft een aantal geweldige steden waar je kunt genieten van een gokervaring van wereldklasse. Of je nu een ervaren gokker bent of gewoon op zoek bent naar wat plezier en opwinding, deze steden bieden voor elk wat wils. Hier zijn enkele van de leukste steden om te gokken in Europa. Oefen alvast online met gokken Wanneer je meer wilt weten over hoe diverse kansspelen werken, kun je gratis versies spelen online. Op die manier kun je de regels en strategieën van een spel als Lightning Roulette leren zonder risico te lopen. Het is ook belangrijk om jezelf grenzen te stellen en alleen te gokken met geld dat je kunt missen wanneer je wel voor echte winst gaat spelen. Als je merkt dat je moeite hebt om te stoppen met gokken of als je denkt dat je een gokprobleem hebt, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. De gokhotspots van Europa Europa staat bekend om zijn prachtige casino's en gokhotspots. Een van de meest populaire bestemmingen is Monte Carlo in Monaco. Dit kleine vorstendom aan de Franse Rivièra is de thuisbasis van het wereldberoemde Casino de Monte Carlo. Met zijn prachtige architectuur en glamoureuze sfeer is dit casino een must-visit voor elke gokliefhebber. Een andere gokhotspot in Europa is Las Vegas in Spanje. Deze stad aan de Costa del Sol heeft een aantal geweldige casino's en biedt een bruisend nachtleven. Je kunt genieten van een avondje uit in een van de vele clubs en bars, en daarna je geluk beproeven in een van de casino's. Een gokparadijs op het Europese continent Als je op zoek bent naar een echt gokparadijs, dan moet je naar Macau gaan. Deze voormalige kolonie van Portugal is nu een speciale administratieve regio van China en staat bekend om zijn enorme casino's en luxe resorts. Macau is de enige plek in China waar gokken legaal is, en het trekt dan ook veel gokliefhebbers van over de hele wereld. Daardoor is het zelfs Las Vegas voorbijgestreefd als grootste gokstad ter wereld. Een andere geweldige bestemming voor gokkers is Londen in het Verenigd Koninkrijk. Deze bruisende stad heeft een aantal exclusieve casino's waar je kunt genieten van een avondje uit in stijl. Van traditionele casino's tot high-tech gokhallen, Londen heeft voor elk wat wils. Verken de gokwereld in Europa Als je op zoek bent naar een unieke gokervaring, dan moet je naar Praag in Tsjechië gaan. Deze prachtige stad heeft een aantal geweldige casino's waar je kunt genieten van een avondje uit in een historische omgeving. Naast gokken kun je ook genieten van de prachtige architectuur en de rijke geschiedenis van de stad. Een andere stad die je moet bezoeken is Amsterdam in Nederland. Deze bruisende hoofdstad heeft een aantal geweldige casino's waar je kunt genieten van een avondje uit vol spanning en plezier. Naast gokken kun je ook genieten van de vele andere attracties die Amsterdam te bieden heeft, zoals musea, grachten en gezellige cafés. Ontdek diverse Europese steden vol entertainment Naast de hierboven genoemde steden zijn er nog veel meer geweldige bestemmingen in Europa waar je kunt genieten van een gokavontuur. Denk bijvoorbeeld aan Barcelona in Spanje, waar je kunt genieten van een bruisend nachtleven en een aantal geweldige casino's. Of ga naar Wenen in Oostenrijk, waar je kunt genieten van een avondje uit in een elegante en stijlvolle omgeving. Of je nu op zoek bent naar een gokparadijs of gewoon wat plezier en opwinding wilt, Europa heeft voor elk wat wils. Verken de gokwereld in Europa en ontdek de leukste steden om te gokken. Waag je kans en geniet van een onvergetelijke ervaring vol entertainment.

Bekijken