Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Bijzondere buurten in grote steden

Bijzondere buurten in grote steden

StedenTripper werkt samen met Reisgids van de Consumentenbond. Iedere maand verschijnt er een artikel, dat eerder in dit magazine is gepubliceerd, exclusief op StedenTripper.com. Zo maak je kennis met hun praktische tests en uitgebreide reisartikelen.

 
Wil je de ziel van een stad leren kennen? Verruil het drukke centrum met grote toeristenattracties voor een rustige buurt en de toeristenmenu’s voor lokale lekkernijen. Dompel je onder in een minder bekende, maar bruisende stadswijk en vind onontdekte bezienswaardigheden en leuke cafés. En ontmoet de plaatselijke bevolking.

Vergeet de toeristische trekpleisters in het drukke centrum van de stad, waar je op de enorme terrassen door onverschillige obers wordt bediend en bovendien de hoofdprijs betaalt. Bezoek de plekken waar de stadsbewoners komen. Drink koffie en proef de plaatselijke specialiteiten waar zij dat ook doen. Zo leer je een stad het best kennen. Daarom doken we bijzondere wijken in in Rome, Berlijn, Barcelona, Brussel, Istanbul en New York.

Rome

Doe zoals de Romeinen doen in Trastevere

Met honderden overblijfselen uit de Romeinse tijd, sublieme musea, prachtige kerken en gezellige pleinen is een stedentrip Rome misschien wel de citytrip der citytrips. Maar aan die populariteit kleven ook nadelen, zoals lange wachtrijen voor topattracties zoals de Vaticaanse Musea en het Colosseum, en drukte in het centrum waar de toeristenmenu’s voor €10 worden aangeprezen. Het kan ook anders.

Wie via het eilandje Isola Tiberina de rivier oversteekt, heeft het idee in een slaperig Toscaans dorp te zijn beland. De straten en pleinen met terracottakleurige stenen liggen er verlaten bij, buurtbewoners maken een praatje terwijl ze de uitbundig bloeiende bloemen water geven of lezen de krant op een terrasje met een (goedkoop!) kopje espresso. Hier kun je doen zoals de Romeinen doen.

Het middelpunt van Trastevere is de Santa Mariakerk, de oudste Christelijke kerk in de stad die stamt uit de 2e eeuw. Het huidige gebouw dateert van de 12e eeuw, maar is met de goudkleurige mozaïeken op de gevel en de 22 zuilen uit de oudheid niet minder imposant. In een gezellig hoekje van de wijk ligt Galleria Corsini waar een deel van de collectie van de Galleria Nazionale d’Arte Antica te zien is, met werken van Rubens en Van Dyck. Een must-see is Villa Farnesina met schitterende fresco’s van Raffaël en Peruzzi.

Vanuit Trastevere is het slechts een korte wandeling naar Vaticaanstad, maar blijf liever hangen tot de zon onder is, want dan barst het feest los. Locals en toeristen genieten gezamenlijk van het goede leven. Bij Freni e Frizioni aan de Via del Politeama is het altijd gezellig, zowel binnen als op het pleintje, maar vooral ’s avonds is het een aanrader om er een cocktail te drinken en voor een habbekrats gebruik te maken van het heerlijke avondbuffet. Bij Taverna di Mercanti (Piazza dè Mercanti) kun je terecht voor traditionele Romeinse gerechten.

Rome Trastevere

Berlijn

Alternatief Berlijn in Friedrichshain
Friedrichshain ontwikkelt zich in rap tempo tot één van de populairste wijken van Berlijn. Een jaar of zes geleden was de buurt nog het terrein van punkers en alternatieve kunstenaars, maar inmiddels is het een smeltkroes van verschillende lagen van de bevolking.

Marjolein van der Kolk, eigenaar van Berlijn-Blog.nl woont al een paar jaar in Friedrichshain en heeft haar hart aan de wijk verpand. ‘Als het zonnetje schijnt, stromen de bewoners van Friedrichshain naar buiten en drinken op straat samen een biertje. Het Volkspark Friedrichshain ontpopt zich tot openluchtbioscoop en er wordt volop gebarbecued. De meeste toeristen kennen de East Side Gallery en Oberbaumbrücke met de spitse torentjes, maar voor de rest is de wijk vrij onbekend. Friedrichshain zit echter boordevol historie. Als ik ’s avonds over de Karl Marx Allee en Straußbergerplatz fiets, ben ik nog altijd onder de indruk. Nergens in Berlijn is de DDR-architectuur zo zichtbaar als hier. De ruim opgezette straten en pleinen zijn van onschatbare historische waarde, echte communistische paradepaardjes. Maar bovenal is de wijk levendig en een beetje alternatief. Op zaterdag zijn er allerlei lekkernijen te koop op de biomarkt aan de Boxhagener Platz en op zondag kunnen liefhebbers DDR-parefernalia kopen op de vlooienmarkt.’

Hoe verschillend de bewoners van Friedrichshain ook zijn, er heerst een enorme saamhorigheid. ‘Met z’n allen bepalen we het gezicht van de wijk’, aldus Marjolein. ‘En hier worden cafés en restaurants vanuit een passie voor lekker eten en drinken geopend, niet puur voor het geld. Ik kom graag in café Anna Kriegbaum, in een zijstraatje van de Frankfurter Allee. Een fijne plek voor een kop koffie en een lekker stuk taart; het café heeft maar twee tafeltjes. ’s Avonds eet ik graag een hapje bij Schwarzer Hahn in de Seumestrasse waar ze regionale gerechten klaarmaken met seizoensproducten.’

Berlijn Friedrichshain

Barcelona

La Barceloneta: zee, strand én stad

De naam en faam van de historische Barri Gòtic of hippe kunstenaarswijk El Borne heeft La Barceloneta niet. Toch heeft de wijk aantrekkelijke kanten. Want wie een stedentrip Barcelona wil combineren met zon, zee en strand moet hier zijn. Van oudsher is La Barceloneta een visserswijk en daarom onlosmakelijk verbonden met de zee. Hier vind je de beste visrestaurants van de stad en is het heerlijk flaneren langs de boulevard.

Voor je de handdoek op het zand uitspreidt, kun je nog even wat cultuur snuiven in het Palau la Mar-gebouw waarin het Historisch Museum van Catalonië is gevestigd. In dit oude havengebouw draait het om de Catalaanse geschiedenis: van grotschilderingen uit de prehistorie tot de verwoestende Spaanse burgeroorlog. Vergeet in ieder geval het dakterras niet vanwege het mooie uitzicht over de haven. Het komen en gaan van bootjes kun je ook goed gadeslaan vanaf één van de tientallen terrasjes naast het museum. De stranden langs de nabijgelegen boulevard Passeig Marítim zijn de beste van de stad, ideaal voor zonaanbidders.

Liever niet de hele middag bakken? Loop dan even langs de Mercat de la Barceloneta: een geweldige versmarkt met lekkere hapjes en aquaria vol verse vis en schelpdieren. Als de Catalanen aan het einde van de middag uit hun siësta ontwaken, stromen de smalle straten en de cafés in La Barceloneta vol. Cava mag je in elk geval niet missen. De wijk staat namelijk bekend om de vele Cavasbars waar je ook tapas kunt eten. Can Paixano in de Carrer de la Reina Cristina is er dé plek voor. Eigenlijk is het een winkel, maar als cavasbar is het veel populairder: bestel er een bel bubbels en neem er een lekker broodje bij. Can Ramonet in de Calle Maquinista is een van de oudste visrestaurants van de wijk en ook één van de beste. De meeste toeristen lopen eraan voorbij: reden te meer om er naar binnen te gaan. Reserveren is wel noodzakelijk.

Barcelona Barceloneta

Brussel

Vlaanderen boven in Brussel

Naar Brussel ga je om dicht bij huis een stad te bezoeken die toch heel anders aanvoelt. Brussel is ruim opgezet en Franstalig, waardoor de Belgische hoofdstad de uitstraling van een wereldstad heeft. Bekijk even de Grote Markt en het plassende mannetje, maar loop dan snel door naar de Vlaamse wijk. Hier wordt bijna geapplaudisseerd als je Nederlands spreekt. Je vindt er schitterende boetieks van grote Belgische ontwerpers en de cafés gaan pas dicht als de laatste gast vertrokken is.

Begin de Vlaamse ontdekkingstocht in Brussel met een bezoek aan Frederic Blondeel op de Baksteenkaai, de beste chocolatier van de stad. Zak daarna rustig de Dansaertstraat af. Hier zijn de meest bijzondere boetieks van de wijk gevestigd. De boekwinkel Passa Porta zit op nummer 46 en heeft een enorm aanbod meertalige boeken, een prima plek om uitgebreid rond te snuffelen, te praten met auteurs en te genieten van een gratis kop koffie.

Als het tijd is om een terrasje te pakken, is er keuze genoeg aan het St. Goriksplein. Vergeet niet om even binnen te lopen bij de St. Gorikshal, waar regelmatig exposities zijn. ’s Avonds is het in de Vlaamse wijk tot in de kleine uurtjes genieten geblazen in één van de vele restaurants en cafés. Soms is het even zoeken, want niet overal hangt een naambordje boven de deur. Maar bovenal geldt: waar het druk is, is het goed. Favoriet zijn: Fin de Siècle aan de Karthuizerstraat en café De Walvis aan de Dansaertstraat vanwege het aangename terras.

Brussel Vlaamse Wijk

Istanbul

Beyoglu: Istanbuls moderne gezicht

Istanbul staat bekend om haar verschillende façades: oost ontmoet west en modern gaat hand in hand met traditioneel. Beyoglu mag dan het moderne gezicht van de stad zijn, het heeft een rijke geschiedenis. Wie naar de hippe winkels en bomvolle terrasjes en cafés kijkt, vermoedt niet dat deze wijk uit de 13e eeuw stamt.

Beyoglu is ontstaan bij de Gouden Hoorn, waar al eeuwenlang een levendige binnenhaven ligt. De meeste handelaren en inwoners van deze wijk waren niet-moslim, waardoor Beyoglu de reputatie kreeg ‘Europees’ te zijn. De sporen daarvan zijn nog steeds zichtbaar, want de meeste Europese ambassades liggen in Beyoglu. Je waant je hier bijna in Parijs als je een wandeling maakt door het deel van de buurt dat Cihangir heet en in Franse stijl werd gebouwd in de 19e eeuw. Hier wonen van oudsher expats en dat is eigenlijk nog steeds zo. Dat is ook te zien aan de smaakvolle kleding- en vintagewinkels en de grand cafés. De ideale plek voor een luie zondagochtend met een goede brunch.

Daal je af naar de Galatabuurt, dan word je getrakteerd op een schitterend uitzicht over het water en de minaretten van de nieuwe moskee en de Hagya Sofia aan de overkant. Dit uitzicht wordt alleen maar beter na een korte beklimming van de Galatatoren. Aan de voet ervan ligt café-restaurant Güney, met een gezellig terras en een simpele, maar o zo goede, kleine kaart. Zowel ’s middags als ’s avonds is het er gezellig. Loop vanaf het café naar de Istiklal Caddesi, de bekendste winkelstraat van Istanbul. Onderweg kom je langs schitterende muziekwinkels die ook voor de a-muzikalen het bezoeken waard zijn.

Is winkelen niet je ding? Pak dan aan het begin van de winkelstraat het beroemde trammetje richting het Taksimplein om toch wat van de sfeer te proeven. De shoppers kunnen hun hart ophalen in de moderne kledingwinkels, warenhuizen en boekwinkels. Onderweg nog wat cultuur snuiven kan ook, want er zijn diverse kerken, waarvan de Grieks-Orthodoxe Hagia Triada de mooiste is. Blijf ’s avonds gerust in deze wijk hangen en zoek een plekje op één van de terrasjes aan de Sofyalı Sokak of in de aangrenzende straten. Heerlijk eten kan op nummer 9 waar je uit een keur van warme en koude mezzes kunt kiezen.

Istanbul Beyoglu

New York

Brooklyn: hip en Hollands

Geen wijk in New York is zo Nederlands als Brooklyn. Niet zo vreemd, want in 1646 zetten Nederlandse ontdekkingsreizigers als eerste voet aan land op wat zij toen ‘Breuckelen’ noemden. Inmiddels is de wijk door een grote diversiteit aan bouwstijlen en culturen een ‘must-see’. Bovendien wordt Brooklyn steeds aantrekkelijker voor toeristen die een verblijf in deze wijk verkiezen boven het onbetaalbare Manhattan. En Brooklyn is een prima keuze, want je vindt er lommerrijke parken, gezellige eethuisjes en gloednieuwe boetieks en galerieën waar jong talent de ruimte krijgt. En dat op een metroritje afstand van Manhattan.

Ramona Roopnarine werkt voor toeristenbureau NYC & Company, woont al zeven jaar in Brooklyn en kan de wijk niet genoeg aanraden. ‘Brooklyn is een thuishaven, voor iedereen. Je voelt je er al snel op je gemak. Het tempo ligt lager dan in het jachtige Manhattan. Daardoor krijgen jonge kunstenaars, caféhouders en muzikanten sneller een voet aan de grond en hangt er een kunstzinnige sfeer.’ Ramona wandelt graag in de wijk. ‘Er zijn hier zo veel mooie parken en promenades. Een goed bewaard geheim is Brooklyn Bridge Park met een geweldig uitzicht over Manhattan en het lekkerste ijs van New York bij de Brooklyn Ice Cream Factory, onder aan de Brooklyn Bridge. Prospect Park is een oase waar vriendengroepen picknicken, maar waar je ook de Botanical Garden en Brooklyn Zoo kunt bezoeken.’

‘Wat velen niet weten is dat Brooklyn leuke stadsstranden heeft. Mijn favoriet is het strand bij Coney Island waar je langs de boulevard kunt lopen of een ritje kunt maken in één van de attracties op de kermis.’ Nederlandse roots zijn te vinden in het Wijckoff-huis uit de Stuyvesant-tijd, zo’n 10 kilometer Brooklyn in. Van alle oude monumenten in New York wordt dit als één van de charmantste gezien. Niet zo gek. Het typisch Hollandse huisje staat op een flinke lap grond, zodat de drukte van de stad ineens ver weg lijkt. In Brooklyn is ook een aantal Nederlands Hervormde kerken te vinden, waarvan de bekendste aan Church Avenue staat. Een hapje eten is in Brooklyn geen probleem. ‘Op elke straathoek vind je wel een eetcafé of restaurant waar je gerechten uit de hele wereld kunt proeven’, vertelt Ramona. ‘Mijn favorieten zijn Talde in Park Slope en Walters in Fort Greene. De beste koffie vind je bij Brooklyn Roasting Company op 25 Jay Street.’

New York Brooklyn

 

Consumentenbond-bannerDit artikel verscheen eerder in de Reisgids van de Consumentenbond. Wil je verder kennismaken met dit inspirerende magazine? Bestel dan een los nummer van Reisgids, of neem een abonnement.

Recente artikelen

auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken
monte carlo casino

De leukste steden om te gokken in Europa

Ben je op zoek naar een spannend avontuur vol entertainment? Europa heeft een aantal geweldige steden waar je kunt genieten van een gokervaring van wereldklasse. Of je nu een ervaren gokker bent of gewoon op zoek bent naar wat plezier en opwinding, deze steden bieden voor elk wat wils. Hier zijn enkele van de leukste steden om te gokken in Europa. Oefen alvast online met gokken Wanneer je meer wilt weten over hoe diverse kansspelen werken, kun je gratis versies spelen online. Op die manier kun je de regels en strategieën van een spel als Lightning Roulette leren zonder risico te lopen. Het is ook belangrijk om jezelf grenzen te stellen en alleen te gokken met geld dat je kunt missen wanneer je wel voor echte winst gaat spelen. Als je merkt dat je moeite hebt om te stoppen met gokken of als je denkt dat je een gokprobleem hebt, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. De gokhotspots van Europa Europa staat bekend om zijn prachtige casino's en gokhotspots. Een van de meest populaire bestemmingen is Monte Carlo in Monaco. Dit kleine vorstendom aan de Franse Rivièra is de thuisbasis van het wereldberoemde Casino de Monte Carlo. Met zijn prachtige architectuur en glamoureuze sfeer is dit casino een must-visit voor elke gokliefhebber. Een andere gokhotspot in Europa is Las Vegas in Spanje. Deze stad aan de Costa del Sol heeft een aantal geweldige casino's en biedt een bruisend nachtleven. Je kunt genieten van een avondje uit in een van de vele clubs en bars, en daarna je geluk beproeven in een van de casino's. Een gokparadijs op het Europese continent Als je op zoek bent naar een echt gokparadijs, dan moet je naar Macau gaan. Deze voormalige kolonie van Portugal is nu een speciale administratieve regio van China en staat bekend om zijn enorme casino's en luxe resorts. Macau is de enige plek in China waar gokken legaal is, en het trekt dan ook veel gokliefhebbers van over de hele wereld. Daardoor is het zelfs Las Vegas voorbijgestreefd als grootste gokstad ter wereld. Een andere geweldige bestemming voor gokkers is Londen in het Verenigd Koninkrijk. Deze bruisende stad heeft een aantal exclusieve casino's waar je kunt genieten van een avondje uit in stijl. Van traditionele casino's tot high-tech gokhallen, Londen heeft voor elk wat wils. Verken de gokwereld in Europa Als je op zoek bent naar een unieke gokervaring, dan moet je naar Praag in Tsjechië gaan. Deze prachtige stad heeft een aantal geweldige casino's waar je kunt genieten van een avondje uit in een historische omgeving. Naast gokken kun je ook genieten van de prachtige architectuur en de rijke geschiedenis van de stad. Een andere stad die je moet bezoeken is Amsterdam in Nederland. Deze bruisende hoofdstad heeft een aantal geweldige casino's waar je kunt genieten van een avondje uit vol spanning en plezier. Naast gokken kun je ook genieten van de vele andere attracties die Amsterdam te bieden heeft, zoals musea, grachten en gezellige cafés. Ontdek diverse Europese steden vol entertainment Naast de hierboven genoemde steden zijn er nog veel meer geweldige bestemmingen in Europa waar je kunt genieten van een gokavontuur. Denk bijvoorbeeld aan Barcelona in Spanje, waar je kunt genieten van een bruisend nachtleven en een aantal geweldige casino's. Of ga naar Wenen in Oostenrijk, waar je kunt genieten van een avondje uit in een elegante en stijlvolle omgeving. Of je nu op zoek bent naar een gokparadijs of gewoon wat plezier en opwinding wilt, Europa heeft voor elk wat wils. Verken de gokwereld in Europa en ontdek de leukste steden om te gokken. Waag je kans en geniet van een onvergetelijke ervaring vol entertainment.

Bekijken