Vier op de tien mensen bezoekt tijdens een stedentrip minimaal één museum. Ben jij een echte museumfanaat en vind je één museum lang niet voldoende? Overweeg dan een bezoekje aan één van deze landen, want hier zijn de meeste musea per inwoner gevestigd.

1. Estland

Met een bizar hoog aantal van bijna 18 musea per 100.000 inwoners is Estland hét museumland van Europa. De 250 Estse musea verwelkomden in 2013 bijna 3,7 miljoen bezoekers. Het grootste en populairste museum is Kumu, een moderne kunstmuseum in de Estse hoofdstad Tallinn.

2. Zwitserland

Ook in Zwitserland hebben museumliefhebbers bijzonder veel keuze. Iets meer dan 1.100 musea op minder dan 10 miljoen inwoners komt neer op 13,37 musea per 100.000 inwoners. Verkeersmuseum Verkehrshaus der Schweiz, in Luzern, trekt jaarlijks de meeste bezoekers.

3. Luxemburg

Waar een klein Groothertogdom groot in kan zijn. Ieder jaar passeren zo’n 450.000 mensen de toegangspoortjes van de 54 Luxemburgse musea. Met ongeveer 40.000 bezoekers per jaar is Musée national d’Histoire Naturelle het best bezochte museum van het land.

4. Hongarije

De inwoners van Hongarije zijn trots op hun museumaanbod, dat met ruim 8 musea per 100.000 inwoners tot de meest uitgebreide van Europa behoort. Vooral de musea in de hoofdstad Boedapest zijn populair, met het Museum der Schone Kunst als onbetwiste koploper.

5. Italië

Een land met zóveel kunst en historie kan uiteraard niet ontbreken in dit lijstje. Je hebt in Italië keuze uit iets minder dan 5.000 musea, waarvan bijna 80% kunst- en historische musea. Met 104 miljoen bezoekers per jaar zijn de Italiaanse musea belangrijke toeristische trekpleisters.

Heel Europa op een kaart

Met respectievelijk 4,2 en 4,7 musea per 100.000 inwoners behoren België en Nederland tot de Europese middenmoot. Op de onderstaande kaart zijn de museumcijfers van veel Europese landen terug te vinden.


Musea per land

© StedenTripper.com. Beweeg over de landen voor museumcijfers. Bronnen data: EGMUS, Wikipedia, lokale overheden.