Alle artikelen over New York


New York City. De stad waar zovelen al over schreven en waar zovelen nog over zullen schrijven. Tot nu toe is er nog geen woord te veel over gezegd: de stad inspireert, overweldigt, verleidt, verbijstert en daagt uit. En is één grote paradox. Hoe langer en aandachtiger je de stad observeert, hoe meer tegenstellingen je ontdekt.

De tegenstellingen beginnen natuurlijk bij de bekende fast-foodketens, inclusief de onwaarschijnlijk grote soda’s die bij menigeen gelijk weerstand oproepen. Daartegenover staan verantwoorde farm to table restaurants en exclusieve – (highly) overpriced – bars. Toch kennen deze laatsten een grote aantrekkingskracht. En terecht, dineer en dans in Beauty & Essex (146 Essex Street). Een geweldige ervaring veroorzaakt door details (noodzaak en vertier gaan hand in hand in de vorm van een champagnebar in de vrouwentoilet) én de bediening: lege glazen zijn uitzondering, vriendelijkheid de regel.

In tegenstelling tot de exclusieve bars, zijn culture hoogtepunten voor iedereen toegankelijk. Zo hanteert het Metropolitan Museum of Art (1000 5th Avenue) recommended prices. Elke bezoeker bepaalt zelf hoeveel hij of zij het indrukwekkende, nauwelijks te absorberen, museum waard vindt.

Maximale diversiteit

Het straatbeeld in New York wordt gekenmerkt door een grote diversiteit aan mensen. Waar wij als Nederlanders nog wel eens prat kunnen gaan op onze multiculturele samenleving, krijgt deze term in New York pas echt betekenis. Tegelijkertijd is er evidente segregatie, een blanke Amerikaan zie je nauwelijks schoonmaken of opruimen, dat zijn de Mexicanen, Afrikanen, Puerto Ricanen.

Het gekrioel van mensen, taxi’s, toeristen en bussen in met name Lower Manhattan kan gemakkelijk ontvlucht worden door de brug over te steken. In Williamsburgh (Brooklyn) domineert rust. Ervaar deze boeiende en artistieke wijk recht onder de Manhattan Bridge in Superfine (126 Front St.). Denderende, overrijdende trams zorgen voor een ongekend, werelds gevoel.

IMG_3219
Tegenstellingen in New York

Van Spoorbaan tot park

Op zoek naar een plek waar de vele verschillende gezichten van New York samenkomen? Ga naar de High Line, een park, zo’n 2,4 kilometer lang, gelegen op een oude – verhoogde – spoorbaan, die van Gansevoort Street in Meatpacking District tot West 34th Street in Chelsea loopt. De High Line doet denken aan de Promenade Plantée in Parijs, destijds het enige verhoogde park ter wereld.

De High Line was tussen 1930 en 1980 in gebruik voor goederenvervoer. Het plan – ontstaan in 1999 – om er een publiekelijk verhoogd park van te maken heeft de High Line gered van de sloop. In 2009 was het eerste deel gereed. Gefaseerd is dit bijzondere park opgeleverd en in het voorjaar van 2014 is naar verwachting de derde (en laatste) fase gereed.

high line
De High Line in New York

De High Line toont de vele tegenstellingen die zo kenmerkend zijn voor de stad: flora en rust, versus spoorbaan en mensenmassa, dure rooftopbars versus snelle snacks, vriendelijke, behulpzame mensen versus in zichzelf (of telefoon) teruggetrokken passanten, hoge imponerende gebouwen afgewisseld met lieflijke kleine huizen, rijke succesvolle stedelingen versus zwervers. En dat alles met in je ooghoek voortdurend een glimp van de Hudson. Een prettige consistentie in alle tegenstellingen: even lijkt de stad klein en voorspelbaar.

 

Dit gastartikel is geschreven door de Utrechtse Lydia Paauw (30). Zij reist graag naar nog (on)bekende landen om zich te laten verrassen door een andere cultuur. Tijdens haar reizen probeert ze -mede door contacten met de lokale bevolking- een land in al haar unieke en onverwachte facetten te beleven. Bijzondere details licht ze graag uit om anderen te inspireren.

Meer van Lydia’s reisverslagen lees je op haar eigen website.

Wie ooit in New York is geweest, herinnert zich ongetwijfeld de kleurrijke straten. Niet vanwege de blinkende reclameborden of de versierde winkel-etalages, maar vanwege het vele geel op straat. Het geel van de taxi’s van New York. Navid Baraty fotografeerde zomaar een kruising in de miljoenenstad aan de Amerikaanse oostkust, waarbij je moeilijk om de gele stoet heen kunt.

Volgende week verschijnt er weer een nieuwe editie van Foto Vrijdag. Wil je zelf een foto insturen en daarmee kans maken op 25 Euro? Dat kan! Iedere maand verloten we namelijk vier cadeaucheques van 25 Euro onder alle reistips, fotos, suggesties, reacties en reisverhalen die wij ontvangen. Meedoen kan hier!

Wie wel eens in de Amerikaanse stad New York is geweest, heeft zich ongetwijfeld verwonderd over de hoogbouw. Een stijve nek heb je zo te pakken in deze miljoenenstad, want je blijft omhoog kijken. Deze foto van Chris Bandera, die genomen is vanaf de Top of the Rock, geeft je een idee van de enorme hoogtes. Ook één van zijn andere foto’s van New York is trouwens de moeite waard.

new-york-skyline

Volgende week vind je hier weer een nieuwe foto. Zelf een foto insturen en daarmee kans maken op 25 Euro? Dat kan! Iedere maand verloten we namelijk vier cadeaucheques van 25 Euro onder alle reistips, fotos, suggesties, reacties en reisverhalen die wij hebben ontvangen. Meedoen kan hier!

Na een aantal leuke mailtjes over de Foto Vrijdag van afgelopen week, konden we eigenlijk niets anders dan nóg een editie wijden aan de prachtige stad New York. Paul Spencer maakte deze prachtige foto, waarin een van de meest herkenbare kenmerken van The Big Apple (de knalgele taxi) mooi afsteekt tegen de bewerkte achtergrond. Erg mooi gedaan!

new-york-taxi

Volgende week vind je hier weer een nieuwe foto. Zelf een foto insturen en daarmee kans maken op 25 Euro? Dat kan! Iedere maand verloten we namelijk vier Irischeques van 25 Euro onder alle reistips, fotos, suggesties, reacties en reisverhalen die wij hebben ontvangen. Meedoen kan hier!

Buiten alle Europese steden behoort ook New York tot de favoriete steden van de redactie van StedenTripper.com. Voor een korte trip is deze stad misschien wat minder geschikt, maar een (mid)week New York is absoluut geweldig. Dan heb je ook genoeg tijd om te genieten van alle mooie uitzichten, zoals deze fraaie zonsondergang, die werd vastgelegd door Anto 13.

new-york

Volgende week vind je hier weer een nieuwe foto. Zelf een foto insturen en daarmee kans maken op 25 Euro? Dat kan! Iedere maand verloten we namelijk vier Irischeques van 25 Euro onder alle reistips, fotos, suggesties, reacties en reisverhalen die wij hebben ontvangen. Meedoen kan hier!

Deze week eens geen Europese stad in de spotlight, maar onze favoriete hotspot aan de andere kant van de Grote Plas: New York. In deze stad maakte Philipp Klinger een schitterende foto van de ondergaande zon achter Brooklyn Bridge.

brooklyn-bridge

Volgende week vind je hier weer een nieuwe foto. Zelf een foto insturen en daarmee kans maken op 25 Euro? Dat kan!

Dit stadsdeel in New York meet nog geen zestig vierkante kilometer, maar met 1,6 miljoen inwoners zou Manhattan in de top 10 van de grootste Europese steden staan. Het zou zelfs de vijfde stad van Amerika zijn.

Doordat meer dan een derde van alle New Yorkers buiten Amerika is geboren, is de stad een smeltkroes van culturen. Vooral in Manhattan merk je dit, binnen dit stadsdeel zijn namelijk grote culturele wijken te vinden. StedenTripper.com zette vijf interessante wijken op een rijtje.

 

Chinatown

Eén van de grootste Chinese gemeenschappen buiten Azië bevindt zich in het hart van Manhattan. De eerste Chinezen kwamen halverwege de 19e eeuw naar Manhattan, waarbij een groot aantal in de sigarenverkoop belandden. Hierdoor verwierf Chinatown praktisch het monopolie op de New Yorkse sigarenhandel. Later verschoven veel Chinezen hun interesse naar restaurants en wasserettes, welke beide dan ook in overvloed in Chinatown te vinden zijn.

chinatown-1

chinatown-2

De aanslagen van 11 September hebben ook hun sporen nagelaten in Chinatown. Deze wijk ligt namelijk op korte afstand van Ground Zero, wat het toerisme flink heeft aangetast. De wijk is minder goed bereikbaar voor het toch al gedaalde aantal toeristen. Anno 2010 krabbelt de wijk, die naar schatting 90 tot 100.000 inwoners telt, weer wat op. De straten zijn weer druk bevolkt en overwegend rood gekleurd, het aantal kleine winkeltjes neemt weer toe, en het Mandarijn en Cantonees schalt schel door de nauwe steegjes.

 

Washington Heights

In het noorden van Manhattan ligt Washington Heights, vernoemd naar Fort Washington, dat hier ooit stond. In 1960, toen de stad praktisch volledig openstond voor immigranten, trokken vele Dominicanen naar Manhattan. Velen van hen vonden woonruimte in Washington Heights, dat daarom ook wel Quisqueya Heights genoemd wordt.

Tegenwoordig trekt de wijk nog steeds nieuwe inwoners aan; atleten komen uit de Dominicaanse Republiek om te trainen en (hopelijk) professioneel door te kunnen breken. Ook honkbal is erg populair in deze wijk, niet voor niets begonnen de New York Mets hun eerste seizoenen in Washington Heights.

washington-heights-1

washington-heights-2

De wijk staat niet geweldig aangeschreven, maar is wel sterk verbeterd na een slechte periode in de jaren ’80. Toch kun je hier prima shoppen, of eten in één van de gezellige Dominicaanse restaurants. Pastelitos of chimichurris zijn zeker aan te raden!

 

Le Petit Sénégal

Le Petit Sénégal, ook wel Little Senegal genoemd, is een wijk in het noordoosten van Manhattan. Het maakt deel uit van de grotere wijk Harlem, en wordt voornamelijk bevolkt door -de naam zegt het al- Senegalezen. Verder wonen er ook veel immigranten uit andere West-Afrikaanse landen, zoals Ivoorkust, Nigeria, Ghana en Burkina Faso, waardoor de wijk een Afrikaans karakter heeft.

petit-senegal-2

petit-senegal

Hoewel Harlem, zeker ‘s-avonds en ‘s-nachts, gevaarlijk kan zijn, heeft Le Petit Sénégal absoluut haar charmes. De vele winkeltjes hangen vol met tradionele West-Afrikaanse kledij, en de plaatselijke kappers zijn meesters in het vlechten van haren. Ook de plaatselijke lekkernijen zijn uit de kunst. Naast Engels wordt er in de straten van Le Petit Sénégal overigens ook veel Frans gesproken.

 

Spanish Harlem

Het oostelijke gedeelte van Harlem wordt voornamelijk bevolkt door Spaanstaligen, waardoor het ook wel ‘Spanish Harlem’, of ‘El Barrio’ genoemd wordt. Tot ongeveer 1950 woonden er voornamelijk Italianen in dit gedeelte van New York, maar sindsdien zijn er vele immigranten, voornamelijk uit Puerto Rico, komen wonen. Spanish Harlem telt ongeveer honderdduizend inwoners.

spanish-harlem-1

spanish-harlem-2

Hoewel de criminaliteit er de afgelopen jaren met bijna 70% is gedaald, is Spanish Harlem nog steeds een redelijk berucht gebied. Desondanks kun je hier overdag prima eten in één van de Cubaanse, Mexicaanse of Caribische restaurants. Sommige van de salsabarretjes en danscafé’s zijn erg gezellig, al kun het je Spaanstalig avondvertier misschien beter in centraal Manhattan opzoeken.

 

Little Italy

Deze wijk is wellicht het meest bekend van de vele Amerikaanse Mafiafilms, maar die sfeer uit de jaren ’30 is al lang verleden tijd. Grote delen van het oorspronkelijke Little Italy zijn opgeslokt door het sterk groeiende Chinatown en andere florerende wijken. Door de ligging, in het populaire zuidelijke gedeelte van Manhattan, is Little Italy goed en snel bereikbaar.

little-italy-1

little-italy-2

Het bekendste -en meest toeristische- stuk van Little Italy is Mulberry Street, waar je tientallen Italiaanse restaurants en winkels kunt vinden. Met name tijdens La festa di San Gennaro, een 11-dagen durend feest in September, kleuren de straten hier weer groen-wit-rood, zoals in vervlogen tijden.

 

Volgende maand nog meer over Manhattan!

© 2009-2015 StedenTripper. Alle rechten voorbehouden.