Alle artikelen over Museum


Londen behoort zonder twijfel tot de topkandidaten voor de titel ‘Museumhoofdstad van Europa’. Al is het maar omdat je vrijwel ieder museum gratis kunt bezoeken. En dan niet op een woensdagmiddag, tezamen met duizenden budgetbesparende toeristen, maar altijd. Bovendien heb je vele tientallen musea om uit te kiezen.

We zetten een aantal interessante musea voor je op een rij, met bij ieder museum de waardering volgens bezoekers van TripAdvisor. Sorteer het overzicht op waardering of op museumtype.
(meer…)

Beoordelingswebsite TripAdvisor deelt ieder jaar de Travelers’ Choice Awards uit. Aan hotels en restaurants, maar ook bezienswaardigheden kunnen deze prestigieuze titel winnen. Op basis van beoordelingen van gebruikers (en dit zijn er nogal wat) wordt ieder jaar een lijst met de beste bezienswaardigheden samengesteld. Volgens bezoekers van TripAdvisor zijn dit de tien beste musea van Europa.

1. De Hermitage – Sint-Petersburg, Rusland

hermitage
De Hermitage in Sint-Petersburg
(meer…)

Een stedentrip is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan één of meer musea. Ook in Istanbul vind je een verscheidenheid aan musea. Van de Hagia Sophia, waar je je kunt vergapen aan historische artefacten en objecten met een religieuze inslag, tot het Istanbul Modern met haar soms ongrijpbare experimentele kunst. Voor ieder wat wils dus! Hierbij een overzicht met tien prachtige musea in Istanbul.

10. Het Legermuseum

Het enorme Askeri Müzesi heeft allerlei militaire artefacten verspreid over talloze gangen en zalen tentoongesteld. De eerste tip die we je meegeven is dat je niet hoeft te proberen om alles in dit museum in één bezoek te bekijken. Het is simpelweg te groot en er is teveel te zien. Laat je niet opjagen om alles te willen zien, maar loop op je gemak rond en laat je imponeren door de mooie antieke kostuums en oude wapens.

Naast de historische kostuums en wapens is er ook aandacht voor de moderne tijd en het moderne Turkse leger. Turkije nam bijvoorbeeld deel aan de oorlog in Korea, en je vindt veel informatie en uitrusting uit deze oorlog terug in het museum. Nog één tip: wanneer je dit museum bezoekt, zorg dan dat je er rond drie uur bent voor een muzikale verrassing!

Leger-Museum
(meer…)

Naar aanleiding van een groot aantal positieve reacties op Robin’s uitgebreide fotoreportage over Parijse street art nodigden wij hem uit om nóg zo’n mooie reportage te maken. Want Parijs is uiteraard niet de enige Europese stad waar kunstenaars het als een uitdaging zien om de lokale grijze betonkolossen op te vrolijken met kleurrijke schilderingen.

In zijn zoektocht naar mooie street art reisde Robin ook af naar Londen. Deze stad staat niet alleen vol moderne kunst, maar is ook de thuishaven van de populaire street artist Banksy.

streetart-londen-11

streetart-londen-1

streetart-londen-8

streetart-londen-19

streetart-londen-18  streetart-londen-17

streetart-londen-15

streetart-londen-14  streetart-londen-13

streetart-londen-6

streetart-londen-2

streetart-londen-4

streetart-londen-16  streetart-londen-12

streetart-londen-7

streetart-londen-9

streetart-londen-3

streetart-londen-5

streetart-londen-10

 
Hier vind je nóg meer foto’s van Londense street art.

 

Deze gast-fotoreportage is gemaakt door reis- en kunstliefhebber Robin Knol (1980). Tijdens zijn vele reizen (hij is werkzaam bij reisorganisatie Tjingo) houdt hij dan ook altijd zijn ogen open, op zoek naar fraaie street art.
StedenTripper werkt samen met Reisgids van de Consumentenbond. Iedere maand verschijnt er een artikel, dat eerder in dit magazine is gepubliceerd, exclusief op StedenTripper.com. Zo maak je kennis met hun praktische tests en uitgebreide reisartikelen.

 

Florence is een wereldstad als het om kunst gaat. De bakermat van de Renaissance is onverminderd populair. Bij sommige bezienswaardigheden struikel je over de toeristen. Maar met een beetje beleid kun je je toch in alle rust laven aan de vele rijkdommen die deze overzichtelijke stad rijk is. Vergeet tussendoor niet te genieten van de restaurants en leuke winkelstraten.

Als je in Florence bent, word je, als je niet oppast, geveld door het Stendhal-syndroom. Deze aandoening is genoemd naar de Franse schrijver Stendhal die beschrijft hoe hij in 1817 tijdens een bezoek aan de Toscaanse stad werd bevangen door een overdosis kunst. Met name in het Uffizimuseum loert het ‘gevaar’.

florence-6
De stad Florence is zelf al een kunstwerk, via Erik Daniel Drost
(meer…)

Het bezoeken van een museum is één van de populairste activiteiten tijdens een stedentrip. Dat betekent echter ook dat het, zeker in de zomermaanden, erg druk kan zijn in populaire musea. En niet alleen binnen, maar ook buiten, aan de kassa. Een wachtrij van 3 uur voor het Uffizi in Florence of het Louvre in Parijs is eerder regel dan uitzondering.

Dan is het fijn als je een museum bezoekt, dat niet alleen van binnen, maar ook van buiten iets te bieden heeft. Terwijl je vol bewondering rondom het museumgebouw loopt, verlies je de tijd uit het oog. Als je dan weer terugkeert in de rij, is deze mogelijk alweer wat korter geworden. En zo niet, dan heb je in ieder geval alvast wat moois gezien.

1. Natuurhistorisch Museum, Wenen

wenen
Foto door Marcus Winter

2. Guggenheim, Bilbao

guggenheim-bilbao
Foto door Dalbera

3. Hermitage Museum, St. Petersburg

hermitage
Foto door Dennis Jarvis

4. Militärhistorisches Museum, Dresden

dresden
Foto door Bundeswehr Fotos

5. Nationaal Historisch Museum, Moskou

moskou
Foto door Jack Versloot

6. Louvre, Parijs

louvre
Foto door Paolo Horta

7. MAXXI, Rome

maxxi
Foto door MAXXI

8. MAS, Antwerpen

mas
Foto door William

9. Rijksmuseum, Amsterdam

rijksmuseum
Foto door Olivier Bruchez

10. Porschemuseum, Stuttgart

porsche-museum
Foto via Modernistic Design

Vorig jaar werd het Google Art Project gelanceerd, waarbij je vanuit je luie stoel door 17 musea heen kunt lopen en diverse kunstobjecten van heel dichtbij kunt bekijken. Deze week breidde Google het Google Art Project flink uit.

Het Google Art Project bevat nu kunstvoorwerpen uit 155 musea uit 40 landen. In 51 van deze musea kun je niet alleen de collecties bekijken, maar ook virtueel rondlopen. Onder meer het Koninklijk Paleis in Amsterdam is hierbij nieuw te bewonderen. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel is ook toegevoegd, maar rondlopen is hier niet mogelijk en de digitale collectie is beperkt tot 10 kunstwerken.

Ook nieuw is de mogelijkheid om te sorteren op kunstenaar. Zo kun je eenvoudig bekijken welke schilderwerken van Rembrandt van Rijn of Pieter Breughel al gedigitaliseerd zijn.

Pagina 1 van 3123

© 2009-2015 StedenTripper. Alle rechten voorbehouden.