Dit stadsdeel in New York meet nog geen zestig vierkante kilometer, maar met 1,6 miljoen inwoners zou Manhattan in de top 10 van de grootste Europese steden staan. Het zou zelfs de vijfde stad van Amerika zijn.

Doordat meer dan een derde van alle New Yorkers buiten Amerika is geboren, is de stad een smeltkroes van culturen. Vooral in Manhattan merk je dit, binnen dit stadsdeel zijn namelijk grote culturele wijken te vinden. StedenTripper.com zette vijf interessante wijken op een rijtje. Reis je binnenkort naar één van deze prachtige wijken (of een ander stadsdeel) in New York? Zorg er dan wel voor dat je tijdig een ESTA verklaring aanvraagt.

 

Chinatown

Eén van de grootste Chinese gemeenschappen buiten Azië bevindt zich in het hart van Manhattan. De eerste Chinezen kwamen halverwege de 19e eeuw naar Manhattan, waarbij een groot aantal in de sigarenverkoop belandden. Hierdoor verwierf Chinatown praktisch het monopolie op de New Yorkse sigarenhandel. Later verschoven veel Chinezen hun interesse naar restaurants en wasserettes, welke beide dan ook in overvloed in Chinatown te vinden zijn.

chinatown-1

chinatown-2

De aanslagen van 11 September hebben ook hun sporen nagelaten in Chinatown. Deze wijk ligt namelijk op korte afstand van Ground Zero, wat het toerisme flink heeft aangetast. De wijk is minder goed bereikbaar voor het toch al gedaalde aantal toeristen. Tegenwoordig krabbelt de wijk, die naar schatting 90 tot 100.000 inwoners telt, weer wat op. De straten zijn weer druk bevolkt en overwegend rood gekleurd, het aantal kleine winkeltjes neemt weer toe, en het Mandarijn en Cantonees schalt schel door de nauwe steegjes.

 

Washington Heights

In het noorden van Manhattan ligt Washington Heights, vernoemd naar Fort Washington, dat hier ooit stond. In 1960, toen de stad praktisch volledig openstond voor immigranten, trokken vele Dominicanen naar Manhattan. Velen van hen vonden woonruimte in Washington Heights, dat daarom ook wel Quisqueya Heights genoemd wordt.

Tegenwoordig trekt de wijk nog steeds nieuwe inwoners aan; atleten komen uit de Dominicaanse Republiek om te trainen en (hopelijk) professioneel door te kunnen breken. Ook honkbal is erg populair in deze wijk, niet voor niets begonnen de New York Mets hun eerste seizoenen in Washington Heights.

washington-heights-1

washington-heights-2

De wijk staat niet geweldig aangeschreven, maar is wel sterk verbeterd na een slechte periode in de jaren ’80. Toch kun je hier prima shoppen, of eten in één van de gezellige Dominicaanse restaurants. Pastelitos of chimichurris zijn zeker aan te raden!

 

Le Petit Sénégal

Le Petit Sénégal, ook wel Little Senegal genoemd, is een wijk in het noordoosten van Manhattan. Het maakt deel uit van de grotere wijk Harlem, en wordt voornamelijk bevolkt door -de naam zegt het al- Senegalezen. Verder wonen er ook veel immigranten uit andere West-Afrikaanse landen, zoals Ivoorkust, Nigeria, Ghana en Burkina Faso, waardoor de wijk een Afrikaans karakter heeft.

petit-senegal-2

petit-senegal

Hoewel Harlem, zeker ‘s-avonds en ‘s-nachts, gevaarlijk kan zijn, heeft Le Petit Sénégal absoluut haar charmes. De vele winkeltjes hangen vol met tradionele West-Afrikaanse kledij, en de plaatselijke kappers zijn meesters in het vlechten van haren. Ook de plaatselijke lekkernijen zijn uit de kunst. Naast Engels wordt er in de straten van Le Petit Sénégal overigens ook veel Frans gesproken.

 

Spanish Harlem

Het oostelijke gedeelte van Harlem wordt voornamelijk bevolkt door Spaanstaligen, waardoor het ook wel ‘Spanish Harlem’, of ‘El Barrio’ genoemd wordt. Tot ongeveer 1950 woonden er voornamelijk Italianen in dit gedeelte van New York, maar sindsdien zijn er vele immigranten, voornamelijk uit Puerto Rico, komen wonen. Spanish Harlem telt ongeveer honderdduizend inwoners.

spanish-harlem-1

spanish-harlem-2

Hoewel de criminaliteit er de afgelopen jaren met bijna 70% is gedaald, is Spanish Harlem nog steeds een redelijk berucht gebied. Desondanks kun je hier overdag prima eten in één van de Cubaanse, Mexicaanse of Caribische restaurants. Sommige van de salsabarretjes en danscafé’s zijn erg gezellig, al kun het je Spaanstalig avondvertier misschien beter in centraal Manhattan opzoeken.

 

Little Italy

Deze wijk is wellicht het meest bekend van de vele Amerikaanse Mafiafilms, maar die sfeer uit de jaren ’30 is al lang verleden tijd. Grote delen van het oorspronkelijke Little Italy zijn opgeslokt door het sterk groeiende Chinatown en andere florerende wijken. Door de ligging, in het populaire zuidelijke gedeelte van Manhattan, is Little Italy goed en snel bereikbaar.

little-italy-1

little-italy-2

Het bekendste -en meest toeristische- stuk van Little Italy is Mulberry Street, waar je tientallen Italiaanse restaurants en winkels kunt vinden. Met name tijdens La festa di San Gennaro, een 11-dagen durend feest in september, kleuren de straten hier weer groen-wit-rood, zoals in vervlogen tijden.