In de serie ‘10 gratis bezienswaardigheden in…’, waarbij we onder meer Barcelona, Londen en Parijs bezochten, is de beurt deze keer aan ons eigen Amsterdam. De Hollandse hoofdstad is natuurlijk beroemd om zijn musea, waar de prijzen en wachtrijen helaas ook naar zijn. Geen getreur, want ook low-budget is een bezoek aan Amsterdam genieten geblazen. Onze 10 gratis favorieten.

1. Het dak van Nemo

Een gigantisch dakterras met uitzicht over het gehele stadscentrum: klinkt dat niet als een gedroomd begin van een bezoek aan Amsterdam? Het dak van Science Center Nemo ga je geheel gratis op, via de lift of de trappen in de hal. Kom op het dak bij met een meegebracht hapje en drankje of bestel er iets bij het café, terwijl je geniet van het uitzicht.

nemo
Foto: NEMO Science Center

 

checkNiet gratis, maar wel héél voordelig van alles zien in Amsterdam? Tiqets heeft voordelige presale- en skip-the-line-tickets. Kijk hier voor meer informatie.

2. Stadswandeling

Net als in elke Europese metropool is het al een genoegen de stad in je op te nemen tijdens een simpele stadswandeling. Amsterdam met zijn authentieke grachten is daar geen uitzondering op. Vanaf Centraal Station loop je via het Damrak zo de drukke Dam op. Ook de Zeedijk met zijn karakteristieke 17e-eeuwse gebouwen is met de benenwagen goed te doen. Je vindt daar onder anderen Amsterdams Chinatown, de Rosse Buurt en talloze coffeeshops. Gezellige wijkjes als de Pijp en de Jordaan ontdek je natuurlijk ook bij uitstek tijdens een wandeling.

Amsterdam de Dam

3. Gratis lunchconcerten

In het Nationale Opera & Ballet (Muziektheater Amsterdam)en overigens ook in het Concertgebouw kun je dikwijls gewoon genieten van gratis muziek-concerten. Het gaat hierbij om zogenaamde lunchconcerten. Beroemde orkesten repeteren dan hun generale gratis voor publiek. Het Nationale Opera & Ballet opent elke dinsdag op 12.30 uur zijn deuren. Op woensdag op hetzelfde tijdstip zit je goed bij het Koninklijk Concertgebouw voor zo’n zelfde muziektraktatie.

lunchconcert
Foto: Concertgebouw Amsterdam

4. Veerboot over het IJ

Lekker uitwaaien en vervolgens letterlijk een andere kant van de stad ontdekken: de veerboot over het IJ biedt uitkomst. Aan de achterkant van het centraal station neem je het gratis pontje richting Amsterdam Noord. Bezoek er het Tolhuis, dé kunstenaars hot-spot in de omgeving. Neem een kijkje in de sprookjesachtige tuin of rust er uit op het zonneterras. Stap ook het Eye Filmmuseum even binnen. Vanaf de trappen in het gebouw is het (gratis) genieten van het ‘filmische’ panorama uitzicht over het IJ.

veerboot-ij

5. Rondleiding in een echte diamantslijperij

De geschiedenis van Amsterdam als ‘City of Diamonds’ gaat zo’n 400 jaar terug. De Diamantfabriek van Gassan Diamonds liep ooit op stoom. Tegenwoordig geven de gidsen je graag en gratis een rondleiding, waarbij je even mag meespieken over de schouder van een echte diamantslijper. Leer er over het speciale bewerkingsproces en… weersta de koop van zo’n echte wereldberoemde Amsterdamse diamant. Anders wordt het alsnog een duur bezoekje.

diamantslijper

6. Het smalste huis bezoeken

Gekke bezienswaardigheden spotten die maar weinigen lijken te weten: zijn dat niet de leukste ervaringen? Het huis met de smalste gevel ter wereld, midden in het centrum op Singel nummer 7, is zo’n voorbeeld. Schijn bedriegt, want aan de achterkant blijkt het huis toch een stukje breder. Het smalste huis van Europa vind je aan de Oude Hoogstraat 22. Bezoek dit piepkleine huisje met karakteristieke klokgevel gratis. Met een breedte van 2 meter en een diepte van 6 meter zal dat weinig tijd in beslag nemen tijdens je stadsbezoek.

smalste-huis

7. Kerkentoer

De Amsterdamse kerken barsten van historie en hebben elk zo hun eigen prachtige achtergrondverhaal. Een aantal van de kerken dienen nu als expositieruimte of museum, zoals de Nieuwe Kerk op de Dam. Andere kerken hebben nog altijd hun originele functie. In de Oude Kerk, Westerkerk, de Papegaai en Onze Lieve Vrouwenkerk kun je stilzwijgend genieten van het prachtige interieur of natuurlijk een mis bijwonen.

Amsterdam Kerk Avond

8. Relaxen in het park

Het fijne aan stadsparken is dat ze natuurlijk gratis te bezoeken zijn. In het wereldberoemde Vondelpark geniet je ‘s zomers bovendien van gratis openluchtconcerten. De natuur in het park nodigt uit tot sporten, wandelen, spelen met je kinderen of juist lekker luieren met een goed boek. Vlak ook het Westerpark niet uit, met in het oude gedeelte de eendenvijver en in het nieuwe gedeelte de speelvijver achter het cultuurcentrum dat gevestigd is in de oude Westergasfabriek. Kun je niet genoeg krijgen van stadsparken? Ook in het Oosterpark en het Rembrandtpark is het geweldig toeven.
park-amsterdam
Foto: Claudia Regina / Flickr.com

9. Rondstruinen op de Amsterdamse markten

Dol op snuisterijtjes? Op naar de Albert Cuyp! Op deze typische Amsterdamse, gezellige buurtmarkt kun je urenlang verdwalen. Groente en fruit, kleding, tweedehands spulletjes en bloemen; op de Albert Cuyp vind je het allemaal. Scoor er voor de lekkere trek een verse stroopwafel, een Hollandse haring of een Vietnamees loempiaatje. De Noordermarkt is eveneens een gezellige markt, waar je bij uitstek antiek, vintage kleding en kunst vindt. De Dappermarkt in Amsterdam Oost laat je op zijn beurt volop kennis maken met de multiculturele kant van Amsterdam. Scoor er koopjes afkomstig vanuit de hele wereld.

albert-cuyp-markt
Foto: wansanson / Flickr.com

10. De evenementenkalender

Amsterdam heeft een vol festivalseizoen, dat begint in april en eindigt rond januari. Proef (gratis) de sfeer tijdens straatfestivals als Koningsdag, de Gay Pride, Open Monumentendag, het Grachtenfestival en nog zoveel meer! Mis in januari de aftrap van het nieuwe tulpenseizoen niet tijdens de Nationale Tulpendag. Voor de gelegenheid pluk je dan in de speciale pluktuin op de Dam gratis je eigen bosje tulpen bij elkaar.

koningsdag-amsterdam
Foto: Wikimedia Commons

 

checkNiet gratis, maar wel héél voordelig van alles zien in Amsterdam? Tiqets heeft voordelige presale- en skip-the-line-tickets. Kijk hier voor meer informatie.