Tbilisi is de hoofdstad van Georgië. De stad is niet alleen prachtig door de vele historische bouwwerken die je er vindt, maar er is bovendien veel te beleven. Via het populaire tv-programma Wie is de Mol? heb je begin 2018 al kennis kunnen maken met Tbilisi, maar hier vind je een overzicht met de tien leukste bezienswaardigheden in de Georgische hoofdstad.

1. Oud Tbilisi

Tbilisi heeft een prachtig oud stadsdeel. Dit deel van de stad wordt ook wel Oud Tbilisi genoemd. Je kunt hier heerlijk doorheen wandelen. Onderweg kom je prachtige huizen tegen – de Tbilisi huizen met charmante houten balkons – maar ook diverse leuke winkels en restaurants.

2. Rustaveli Avenue

Rustaveli Avenue is de hoofdstraat van Tbilisi. Als je door deze straat loopt, kom je langs vele interessante bezienswaardigheden. Denk hierbij aan het Rustavelitheater, maar ook aan het parlementsgebouw. Ook vind je uiteraard vele leuke (souvenir)winkels in de hoofdstraat van Tbilisi.

3. Het Vrijheidsplein

Het Vrijheidsplein is een belangrijk knooppunt voor het vele verkeer in Tbilisi. Toch is het meer dan alleen een verkeersknooppunt. Dit plein heeft namelijk een belangrijke symbolische rol voor Georgië. Er worden veel evenementen georganiseerd, waaronder ook politieke evenementen. Ook ligt het gemeentehuis van Tbilisi direct aan het Vrijheidsplein. Het gouden beeld dat je op het plein ziet, is het monument van de Heilige Giorgi, ofwel Sint Joris.

4. De Sionikikathedraal

De Sionikikathedraal vind je in een van de historische wijken van Tbilisi, een wijk met de naam Kala. De kerk werd gebouwd in de zevende eeuw, maar werd meerdere keren vernield en weer opgebouwd. De bouwstijl van de kathedraal is ingetogen, maar toch is het zeker de moeite waard om er even te gaan kijken als je in Tbilisi bent.

Overigens vind je in Tbilisi niet alleen de Sionikikathedraal. Ook de Samebakathedraal, ook wel de Kathedraal van de heilige Drievuldigheid van Tbilis genoemd, is zeker de moeite waard om te bewonderen.

5. Het Georgische Museum van Schone Kunsten

In de hoofdstraat van Tbilisi, Roestaveli Avenue, vind je twee bekende musea. Eén van deze musea is het Georgische Museum van Schone Kunsten. In dit museum bewonder je de schilderkunst van de beroemde schilder Pirosmani, maar zie je ook werken van andere bekende schilders. Alle werken die in het museum worden getoond, zijn gemaakt door Georgische kunstenaren.

6. Het S. Janasjia Museum

Direct naast het Georgische Museum van Schone Kunsten, vind je het S. Janasjia Museum. Dit museum toont wereldberoemde menselijke botten, die nog uit de prehistorie komen. De botten zijn afkomstig uit Dmanisi, ook wel de eerste Europeanen genoemd. Als je naar de botten kijkt, is het wel erg bijzonder om in je achterhoofd te houden dat deze al meer dan 1,8 miljoen jaar bestaan.

Ook kun je in het museum een grote collectie met gouden voorwerpen bewonderen. Deze voorwerpen zijn ook al vele jaren oud. Ze stammen namelijk uit de periode van 3000 jaar voor Christus.

7. Het Museum over de Sovjetbezetting

Ga je naar het S. Janasjia Museum, dan raden wij je aan direct ook het Museum over de Sovjetbezetting te bezoeken. Dit museum is namelijk gevestigd in hetzelfde gebouw. Zoals de naam van het museum al verklapt, staat dit museum in het teken van de Sovjetbezetting vanaf 1921.

Houd er rekening mee dat dit museum vrij schokkend is. Je ziet namelijk meerdere beelden van de onderdrukking en de uitmoording van het Georgische volk. Het museum is dan ook niet echt geschikt voor kinderen.

8. Diverse badhuizen

De stad Tbilisi is vernoemd naar de diverse zwavelbronnen die vandaag de dag nog altijd in de stad te vinden zijn. In de directe omgeving van deze warme zwavelbronnen, zijn meerdere badhuizen gevestigd. Deze zijn nog altijd in gebruik en dit betekent dat ook jij een badhuis kunt bezoeken als je in Tbilisi bent. Zeker de moeite waard als je even wil ontspannen!

Door in een natuurlijke zwavelbron te baden, zouden allerlei klachten moeten verminderen. Sommige mensen zeggen zelfs dat bepaalde klachten helemaal verdwijnen door het regelmatig badderen in een zwavelbron. Het zou gaan om klachten als reuma en eczeem. We weten niet of dit ook echt het geval is, maar het badderen is in ieder geval erg ontspannend.

9. De botanische tuin van Tbilisi

Als je het centrum van Tbilisi een beetje uit loopt, kom je een grote vallei van 128 hectare tegen. Hier is de botanische tuin van Tbilisi gevestigd, al sinds 1845. In de botanische tuin van Tbilisi bewonder je vele bomen, planten en bloemen. Heb je niet zo veel met bijzondere bomen, planten en bloemen? Dan is het alsnog de moeite waard om de botanische tuin te bezoeken. Je kunt hier namelijk ook heerlijk wandelen.

10. Vake Park

Vake Park is een park dat aan het eind van de gelijknamige wijk ligt. Het park is 20 hectare groot en werd al in 1946 aangelegd, maar is nog altijd prachtig om te zien. Het is een bijzonder park, dat bestaat uit een serie trappen en terrassen die tegen de berg op lopen.

In het park kun je lekker ontspannen, maar je kunt er ook voor kiezen om het amusementspark te bezoeken dat bovenop de Mtatsminda berg ligt. Hier vind je onder andere een achtbaan, maar ook vele attracties voor jongere kinderen. Ben je met je gezin in Tbilisi? Dan raden wij je zeker aan eerst naar Vake Park te gaan en vervolgens het amusementspark op de top van de Mtatsmina berg te bezoeken. Zeker een aanrader als het lekker weer is!