De United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (of kortweg UNESCO) onderhoud de Werelderfgoedlijst, met hierop 911 monumenten, gebieden, en andere interessante objecten. Het grootste gedeelte van het beschermde erfgoed bevindt zich in Europa, en is dus erg bereikbaar. Omdat de beschermde gebieden meestal niet bij het grote publiek bekend zijn, belichten wij iedere maand een aantal prachtige Werelderfgoederen. Deze maand: België.

Doordat België exact tien Werelderfgoederen telt, kunnen we deze maand eens alle erfgoederen in een land belichten.

1. Historische stadscentrum, Brugge

Het eivormige, middeleeuwse centrum van de historische stad Brugge is volledig terecht opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Sint-Salvatorskathedraal en het stijlvol vormgegeven stadhuis zijn slechts enkele voorbeelden van de mooie middeleeuwse architectuur. Gezelligheid, romantiek, cultuur en historie; je vind het allemaal binnen het 430 hectare grote Brugse centrum.

brugge-centrum
Afbeelding via Jackfre2

 

2. Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Doornik

Deze 134 meter hoge kathedraal is uniek, doordat het als enige kerk in Europa vijf exact even hoge torens telt. De vele gotische elementen in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, die in 1134 werd gebouwd, maken de kerk architectonisch gezien tot één van de belangrijkste gebouwen van België.

doornik
Afbeelding via Wikipedia

 

3. Begijnhoven van Vlaanderen, diverse locaties

In de middeleeuwen zag je in Vlaanderen en Nederland steeds meer begijnen, vrouwen die hun leven aan God wijdden. Omdat zij zich niet uit de gewone wereld wilden terugtrekken, trokken deze begijnen veelal naar ommuurde hoven in en nabij bestaande stadcentra; zogenaamde begijnenhoven. De Vlaamse begijnenhoven (dit zijn er 26) zijn vanwege de grote universele waarde toegevoegd aan de lijst met Werelderfgoederen.

begijnhof
Afbeelding via Archeonet

 

4. Scheepsliften van La Louvière

Nabij La Louvière zijn vier hydraulische scheepsliften op het historische Centrumkanaal te vinden. De bruggen zijn alle vier rond 1900 gebouwd om schepen zo eenvoudiger over een verval van ongeveer 70 meter te kunnen vervoeren. De scheepsliften zijn nog steeds in gebruik, maar worden tegenwoordig voornamelijk als kunstwerk gezien.

scheepslift
Afbeelding via Anita V

 

5. Stocletpaleis, Brussel

In de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe is het bekendste werk van de Oostenrijkse architect Josef Hoffmann te vinden, het Stocletpaleis. Voor de bouw van de magistrale villa werden kosten noch moeite gespaard, de bankiersfamilie Stoclet had immers geld genoeg, en wilde een luxueus nieuw onderkomen. Sinds 2002 is de villa niet meer bewoond, maar deze is echter ook niet door het publiek te bewonderen.

stocletpaleis
Afbeelding via Wikipedia

 

6. Plantin-Moretusmuseum, Antwerpen

Het drukkerijmuseum Plantin-Moretus in de havenstad Antwerpen was wereldwijd het eerste museum dat op de lijst met Werelderfgoederen werd geplaatst, doordat in het museum een historische drukkerij uit de zestiende eeuw te vinden is, die uitzonderlijk goed is bewaard. Verder bestaat de museumcollectie uit onder meer houtsnijkunst, ruim 30.000 boeken en meer dan 600 historische manuscripten.

plantin-moretus-museum
Afbeelding via Jassy-50

 

7. Grote Markt, Brussel

Het prachtige stadshuis, het broodhuis en enkele gildehuizen grenzen aan de Brusselse Grote Markt, dat één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de Belgische hoofdstad is. Het plein behoort zonder meer tot de mooiste pleinen van Europa, en staat daarom ook geheel terecht op UNESCO’s Werelderfgoedlijst.

grote-markt
Afbeelding via Raf Ferreira

 

8. Vuursteenmijnen, Spiennes

De Neolithische vuursteenmijnen in Spiennes behoren tot de grootste en oudste vuursteenmijnen van Europa en staan sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Al in 4.000 voor Christus werden stenen uit de 15 meter diepe mijnen gedolven en bewerkt, maar de mijnen werden slechts zo’n 100 jaar geleden bij toeval ontdekt.

spiennes
Afbeelding via Mines de Spiennes

 

9. Belgische Belforten, diverse locaties

Belforten zijn middeleeuwse wachttorens met een stormklok, en werden vooral in de Zuidelijke Nederlanden (van Vlaanderen tot Noord Frankrijk) gebouwd, tussen de 11e en 17e eeuw. Vanwege de belangrijke posities van veel van deze belforten, besloot UNESCO in 1999 om 32 belforten aan de lijst met Werelderfgoederen toe te voegen. In 2005 kwamen hier nog eens 24 belforten bij, die zowel in België als Frankrijk te vinden zijn.

belfort-mechelen
Afbeelding via ArcheoNet

 

10. Victor Horta herenhuizen, Brussel

De Belgische architect Victor Horta speelde een belangrijke rol bij de opkomst van de kunststroming Jugendstil. Hij ontwierp vele gebouwen, waarvan vier woonhuizen in Brussel (waarin tegenwoordig drie hotels en een ‘maison & atelier’ gevestigd zijn) op de lijst van Werelderfgoederen zijn geplaatst.

victor-horta
Afbeelding via Visit Flanders

 

Vanuit België maakt onze UNESCO serie volgende maand de oversteek naar de andere kant van Het Kanaal; op naar Groot Brittannië!