De United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (of kortweg UNESCO) onderhoud de Werelderfgoedlijst, met hierop 911 monumenten, gebieden, en andere interessante objecten. Het grootste gedeelte van het beschermde erfgoed bevindt zich in Europa, en is dus erg bereikbaar. Omdat de beschermde gebieden meestal niet bij het grote publiek bekend zijn, belichten wij iedere maand een aantal prachtige Werelderfgoederen.

Met in totaal zo’n dertig erfgoederen, kun je in Scandinavië uitstekend terecht voor een culturele vakantie. Lijkt dit je iets? Dan mogen deze tien Werelderfgoederen zeker niet op je agenda ontbreken.

1. Kasteel Kronborg

Helsingør, Denemarken

Kasteel Kronborg ligt vlakbij Helsingør, op het schiereiland Seeland. Het kasteel werd in 1420 gebouwd door de Deense koning Erik VII, en speelde een zeer belangrijke rol in de Deense geschiedenis als vestingsslot.

Daarnaast was Kasteel Kronborg de plek waar ‘Hamlet’, het wereldberoemde toneelstuk van Shakespear plaatsvond. Ook vanuit Zweden kun je eenvoudig een uitstapje maken naar Kasteel Kronborg, de stad Helsingborg ligt namelijk op slechts 4 kilometer afstand van het fort.

slot-kronborg
Afbeelding via Dan Vartanian

 

2. Kathedraal van Roskilde

Roskilde, Denemarken

De imposante kathedraal van Roskilde stamt uit de twaalfde eeuw, en is daarmee het oudste bakstenen gebouw van Noord Europa. Sinds de 15e eeuw worden de Deense vorsten begraven in de kathedraal, en veel van de koninklijke tomben zijn te bezichtigen. Dit is één van de redenen waarom de kathedraal in Roskilde, op ongeveer een half uur rijden van de hoofdstad Kopenhagen, jaarlijks zo’n 125.000 bezoekers trekt, en al in 1995 werd toegevoegd aan de lijst met Werelderfgoederen.

roskilde
Afbeelding via Jonas Mansson

 

3. Þingvellir National Park

Þingvellir, IJsland

Þingvellir (spreek uit: Thingwellir) is het eerste Nationale Park van IJsland, en één van de 180 natuurlijke Werelderfgoederen wereldwijd. Al sinds het jaar 930 is de plek, dat exact 1000 jaar later de status van Nationaal Park kreeg, een belangrijke plek op IJsland.

De uitzonderlijk mooie natuur verbergt een deel van een geschiedenis vol vergaderingen, feesten en zelfs executies. Vandaag de dag is Þingvellir nog steeds een belangrijke ontmoetingsplaats, maar ook het Noorderlicht is vanaf deze plek, op 50 km van Reykjavik, te zien.

thingvellir
Afbeelding via Ævar Guðmundsson

 

4. Bryggen

Bergen, Noorwegen

Kenmerkend voor de Noorse kustplaats Bergen zijn de felgekleurde, houten huizen, die voornamelijk aan het water te vinden zijn. Ook de handelshuizen van Bryggen, dat ‘kade’ betekent, hebben dit karakteristieke uiterlijk.

De originele huizen werden rond 1400 gebouwd, maar zijn door twee branden grotendeels verwoest. De huizen die nu aan de kade staan zijn echter zorgvuldig herbouwd, en bieden plaats aan restaurantjes, souvenirwinkels en musea.

bryggen
Afbeelding via Erik Veland

 

5. Stavkirke van Urnes

Urnes, Noorwegen

Op meerder plaatsen in Noorwegen zijn zogenaamde stavkirke (staafkerken) te vinden. Veel van deze houten kerken werden tussen de middeleeuwen en de 18e eeuw gebouwd, maar ook in Finland, Zweden en zelfs Engeland en Polen zijn stavkirke te vinden. De kerk in Urnes werd al in 1130 gebouwd, en is daarmee één van de oudste kerken van Noorwegen.

Ook in Finland is overigens een houten kerk te vinden die door UNESCO wordt beschermd. De Petäjävesi-kerk is echter niet een typische stavkirke.

stavkirke
Afbeelding via Benoit

 

6. Slot Drottningholm

Lovön, Zweden

Vanuit Noorwegen gaan we door naar buurland Zweden, waar Slot Drottningholm één van de paleizen van de koninklijke familie is. De naam Drottningholm betekent ‘eiland van de koningin’, het paleis werd namelijk in de 16e eeuw gebouwd op Lovön, een eilandje vlakbij Stockholm. Binnen de paleismuren zijn, naast diverse koninklijke verblijven, ook een kerk, een theater en botanische tuinen te vinden.

drottningholm
Afbeelding via Jan Erik Forss

 

7. Hanzestad Visby

Visby, Zweden

Aan de westkust van het Zweedse eiland Gotland, in de Baltische Zee, ligt de voormalige hanzestad Visby. Het plaatsje telt zo’n 25.000 inwoners en is de best bewaarde middeleeuwse stad van Scandinavië. Visby werd rond 900 gesticht en tijdens de middeleeuwse week, die altijd in augustus plaatsvind, wordt hier ieder jaar bij stilgestaan.

visby
Afbeelding via Chris Lofqvist

 

8. Laponia

Lapland, Zweden

Laponia is de Latijnse naam voor Lapland, en een deel van dit uitgestrekte gebied in Noord-Scandinavië staat ook onder die naam vermeld op de lijst met Werelderfgoederen van UNESCO.

In het gebied, dat het beste te bereiken is via de luchthaven van Gällivare, is voornamelijk eco-toerisme mogelijk, waarmee de Zweden de streek, waar hun Sami-voorouderen ooit leefden, zo goed mogelijk proberen te bewaren.

lapland
Afbeelding via Rob Orthen

 

9. Rauma

Rauma, Finland

Mocht je Fins al een onverstaanbare taal vinden, dan kun je in de Finse kustplaats Rauma helemaal je lol op, want zelfs de Finnen verstaan het plaatselijke dialect amper.

Het 40.000 inwoners tellende stadje staat bekend om haar houten huizen en kantindustrie. Zo wordt ieder jaar ‘Miss Kant Finland’ verkozen in Rauma, en staat het historische houten stadscentrum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

rauma
Afbeelding via Peekm

 

10. Fort Suomenlinna

Helsinki, Finland

Verspreid over zes kleine eilanden voor de kust van de Finse hoofdstad Helsinki ligt Suomenlinna, dat ‘kasteel van Finland’ betekent. Suomenlinna werd in 1748 door de Zweden gebouwd, als beschermingsvesting tegen Peter de Grote, die in het nabije Sint Petersburg zetelde.

Desondanks bezetten de Russen het fort toch in 1808, maar bij de stichting van Finland in 1917 veranderde het opnieuw van eigenaar. Tegenwoordig wordt het gezien als één van de symbolen van Helsinki, en is het zowel onder stadsbewoners als toeristen een populaire bestemming voor een dagje uit.

suomenlinna
Afbeelding via Niklas Sjoblom

 

Ook volgend jaar gaan we verder met onze maandelijkse UNESCO-serie, met in januari 10 UNESCO erfgoederen in Tsjechië.