Toegegeven, tijdens een korte stedentrip zul je niet snel een waterval bezoeken, aangezien de meeste watervallen in ons drukbevolkte continent buiten de stedelijke gebieden liggen. Heb je wat langer de tijd, en ben je een natuurliefhebber? Plan dan -als je in de buurt ben tenminste- ook eens een trip naar één van deze indrukwekkende watervallen.

Dettifoss, IJsland

Met een hoogte van 44 meter is de Dettifoss, die in de buurt van het IJslandse plaatsje Mývatn ligt, zeker niet de hoogste waterval van Europa. Doordat er ongeveer 200 kubieke meter modderig gletsjerwater per seconde naar beneden klettert, is de Dettifoss wel de krachtigste waterval van Europa.

dettifoss
Afbeelding via Santi Rodriguez

Krimmler Wasserfälle, Oostenrijk

De watervallen van Krimml is de hoogste watervalcombinatie van Oostenrijk, en het water ervan heeft volgens lokale verhalen en legendes een helende werking. Het water van de Krimmler Wasserfälle valt in drie stappen ongeveer 380 meter naar beneden, waarna het water via de Donau in de Zwarte Zee uitkomt.

krimmler-wasserfaelle
Afbeelding via A. Frost

Rheinfall, Zwitserland

Vlakbij het Noord-Zwitserse plaatsje Schaffhausen, in de Rijn, ligt de 22 meter hoge Rheinfall. Deze waterval is ruim 450 meter breed, waardoor het niet alleen een populaire toeristische attractie is, maar ook de breedste waterval van Europa.

rheilfall
Afbeelding via Daniel Zollinger

Triberger Wasserfälle, Duitsland

De Triberger Wasserfälle, een watervalcombinatie waarbij het water in etappes zo’n 170 meter naar beneden valt, is een van de symbolen van het Duitse Zwarte Woud. De watervallen in Triberg worden veel bezocht door toeristen, waardoor de lokale overheden hebben besloten om de watervallen in de lente en zomer fraai te belichten.

triberg
Afbeelding via 800pixel

Ramnefjellsfossen, Noorwegen

De Noorse berg Ramnefjellet, nabij het plaatsje Stryn, herbergt de op-3-na-grootste waterval ter wereld. Met een hoogte van 818 meter is Ramnefjellsfossen de grootste waterval ter wereld, en zij is het beste te bekijken vanaf een bootje in het aangrenzende meer, Lovatnet.

ramnefjellet
Afbeelding via tbw

Gavarnie, Frankrijk

De Grande Cascade de Gavarnie is alleen in de zomer goed te bezichtigen, doordat deze ‘s-winters meestal volledig bevroren is. Deze waterval ligt namelijk op grote hoogte in de Pyreneeën, op steenworp afstand van de grens met Spanje.

gavarnie
Afbeelding via Francesc Marti

Ingleton Waterfalls Trail, Engeland

Ook in Engeland zijn watervallen, waarvan The Ingleton Waterfalls Trail ongetwijfeld het mooiste is. Dit is een combinatie van watervallen in het noorden van Groot Brittannië, dat via een 8 kilometer lang wandelpad, temidden van een prachtige natuur, te bezichtigen is.

ingleton
Afbeelding via Mal Verity

Cascata da Fajãzinha, Portugal

De watervallen van Fajãzinha zijn de minst eenvoudig te bereiken watervallen in deze lijst. Deze watervallen, waarvan de hoogste ongeveer 300 meter is, bevinden zich namelijk op de Azoren, een Portugese eilandengroep. Hier stort het water van grote hoogte de Atlantische Oceaan in.

flores-azoren-waterval
Afbeelding via Neil King