Het grote voordeel van Europa, is dat er op een relatief klein oppervlak ontzettend veel culturen te vinden zijn. Veel bekende bezienswaardigheden, belangrijke historische plekken en vreemde talen zijn hierdoor goed te bereiken. En soms ook nog eens relatief goedkoop, als je met een low-cost airline kunt reizen.

Binnen drie uur na opstijgen van een Nederlandse of Belgische luchthaven kun je al worden omringd door cyrillische uithangborden of Romeinse zuilen. We zetten (onder andere met behulp van de handige vliegticketwebsite Lowcostairlines.nl) tien minder alledaagse, maar ontzettend leuke en goed bereikbare Europese steden voor je op een rijtje.

Bristol (Groot Brittannie)

Vliegen vanaf: Amsterdam

In iets minder dan een uur vlieg je vanaf Schiphol naar de Britse studentenstad Bristol, aan de westkust van Groot Brittannië. Deze stad telt ongeveer vierhonderdduizend inwoners, en je vind hier niet alleen een ontzettend leuk stadscentrum, maar ook diverse interessante bezienswaardigheden. De 180 jaar oude Clifton Suspension Bridge en het oudste theater van Engeland, Theatre Royal, zijn hiervan wellicht de bekendste voorbeelden.

bristol
Afbeelding via Mathew Roberts

Gdansk (Polen)

Vliegen vanaf: Eindhoven

Vlieg je liever in oostelijke richting? Vanuit Eindhoven ben je in minder dan twee uur in Gdansk, een Poolse havenstad aan de Oostzee. Deze stad is ruim duizend jaar oud, waardoor je historische elementen uit vrijwel iedere eeuw kunt terugvinden, van middeleeuwse stadsmuren tot fraaie gebouwen uit de hanzeperiode. Verder kun je je in de zomer prima vermaken op één van de vele terrasjes, op het zes kilometer lange zandstrand van Gdansk, of in het nabijgelegen plaatsje Sopot.

gdansk
Afbeelding via Kasia

Belfast (Noord-Ierland)

Vliegen vanaf: Amsterdam, Brussel

De Noord-Ierse stad Belfast kwam de afgelopen jaren voornamelijk op een negatieve manier in het nieuws. Zo heeft het Europa Hotel de discutabele eer om het hotel met de meeste bomaanslagen (30) van Europa te zijn. Gelukkig houdt de IRA zich de afgelopen jaren gedeisd, waardoor het toerisme in deze prachtige stad weer langzaam aan het opbloeien is. De enorme haven, het stadscentrum rondom Belfast City Hall en St Anne’s Cathedral zijn hiervan mooie voorbeelden.

belfast
Belfast City Hall, via Takeoff English

Lappeenranta (Finland)

Vliegen vanaf: Brussel Charleroi

De langste vliegreis in dit lijstje is van Brussel Charleroi Airport naar Lappeenranta, en duurt ongeveer 3 uur. Deze Finse studentenstad, die vanaf deze maand een direct verbinding heeft met Charleroi, ligt vlakbij de grens met Rusland, op zo’n 200 kilometer van de enorme stad St. Petersburg. In de zomer kun je relaxen op of aan het water dat Lappeenranta omringt, tijdens de koude winter is dit water uitstekend geschikt om te verkennen per snowmobile.

lappeenranta

 

Zagreb (Kroatie)

Vliegen vanaf: Amsterdam, Brussel

De Kroatische hoofdstad Zagreb telt ongeveer een miljoen inwoners, en is daarmee één van de grootste steden van de Balkan. De historie van de stad gaat terug tot de Griekse oudheid, maar het was pas halverwege de 19e eeuw dat de stad echt begon te groeien. Doordat de stad relatief weinig schade heeft opgelopen tijdens de Balkanoorlog van de jaren ’90, zijn de meeste bezienswaardigheden goed bewaard gebleven. Met ruim 30 musea onderstreept Zagreb haar naam als kunststad.

zagreb
Afbeelding via Polježi?anin

 

Bari (Italie)

Vliegen vanaf: Amsterdam, Brussel Charleroi

In de Italiaanse regio Apulië ligt de oude stad Bari, waar je veel prachtige bezienswaardigheden vinden kunt. Niet alleen Griekse en Romeinse overblijfselen, kastelen of kathedralen, maar ook de zogenaamde Trulli, typische cementloze bouwwerken die alleen in deze streek zijn te vinden, zijn de moeite waard. Ook erg toepasselijk voor deze tijd: in Bari wordt het stoffelijk overschot van Sint Nicolaas van Myra (beter bekend als Sinterklaas!) bewaard.

bari
De unieke Trulli, via Vittorio

 

Friedrichshafen (Duitsland)

Vliegen vanaf: Rotterdam

Friedrichshafen is een kleine stad (60.000 inwoners) aan de Bodensee, in het zuiden van Duitsland vlakbij de grenzen met Zwitserland en Oostenrijk. Aan het begin van de vorige eeuw was Friedrichshafen een belangrijke stad, met name doordat hier de wereldberoemde luchtschepen van Ferdinand von Zeppelin werden geproduceerd. Om deze reden kun je hier uiteraard een Zeppelinmuseum vinden, maar ook het Dorniermuseum, dat ook in het teken van de luchtvaart staat, is de moeite waard.

friedrichshafen
Afbeelding via Friedrichshafen

 

Pau (Frankrijk)

Vliegen vanaf: Amsterdam, Brussel Charleroi

Ook in de historie van de Franse Pau heeft de luchtvaart een belangrijke plaats ingenomen. Zo hadden de gebroeders Wright hun vliegschool in Pau gevestigd, en streek ook het opleidingscentrum van de Franse luchtmacht in het kleine universiteitsstadje in de Pyreneeën neer. Verder ligt in het centrum het Château de Pau, wat door Napoleon als vakantiehuis gebruikt werd. Deze kleine Franse dictator legde overigens ook Boulevard des Pyrenées aan, wat nu de hoofdstraat van Pau is. Hier zijn tegenwoordig vele hotels, pubs, kuuroorden en statige gebouwen te vinden.

pau
Uitzicht vanaf Boulevard des Pyrenées, via Roger Feugas

 

Sofia (Bulgarije)

Vliegen vanaf: Amsterdam, Brussel, Brussel Charleroi, Eindhoven

Vanaf Brussel duurt de vlucht naar de Bulgaarse hoofdstad ongeveer twee uur en drie kwartier, vanaf Schiphol zal dit net iets langer zijn. Als je geland bent maakt dat je niets meer uit, want je bent terechtgekomen in één van de meest verrassende steden van Europa. Een historie die teruggaat tot de jaartelling, prachtige gebouwen (Nevskikathedraal, Nationaal Theater, Boyanakerk), vele interessante musea (Nationaal Historisch Museum, Archaeologisch Museum) en een bruisend nachtleven staan garant voor een geslaagde citytrip.

sofia
Schaatsen voor het Nationaal Theater, via Harry Marmot

 

Trapani (Italie)

Vliegen vanaf: Brussel Charleroi, Eindhoven, Maastricht

Deze stad in het noordwesten van het Italiaanse eiland Sicilië telt ongeveer 70.000 inwoners. Trapani is bijna 2.500 jaar oud, en in en rond de stad is hier nog veel van terug te vinden. Ook de vele kerken en kathedralen, het barokke Giudecca Paleis, en de natuur in de omgeving zijn prachtig. Met een gemiddelde temperatuur van 16 graden in december is Trapani ook in de winter uitermate geschikt voor een stedentrip. Als je wilt, kun je vanuit Trapani ook per veerboot de oversteek naar Tunis maken voor een écht gevarieerd uitstapje.

trapani
Afbeelding via Roberto Tuareg

 

Ken jij nog meer voorbeelden van verassende, goed bereikbare steden in Europa?