De lente is begonnen en het zonnetje laat zich steeds vaker (en langer!) zien. Het is dus weer tijd om de wandelschoenen uit het vet te halen, en ook de mountainbike kan weer uit de schuur worden gevist, want de natuur is op zijn mooist in het voorjaar.

In plaats van een natuurrijk uitje in eigen land, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de natuur in het buitenland eens te bewonderen. Europa telt bijna 500 Nationale Parken, welke grotendeels worden beheerd door EUROPARC, en meerdere van deze parken zijn prima te combineren met een stedentrip. De perfecte mix van stadscultuur & ongerepte natuur.

 

1. Lake District, Engeland

Dichtstbijzijnde stad: Newcastle

In het noordwesten van Engeland ligt Lake District (het merengebied), dat één van de dertien Nationale Parken van het Verenigd Koninkrijk is. Het bergachtige gebied telt diverse langgerekte meren, die afstammen uit de ijstijd.

Lake District was vroeger niet erg populair, maar behoort inmiddels tot de mooiste natuurparken van Europa. Combineer een verblijf in Newcastle Upon Tyne met een bezoek aan het kleine plaatsje Keswick, om van daaruit het schitterende merengebied te kunnen verkennen.

lake-district
Foto via Dave Irving

2. Coto Doñana, Spanje

Dichtstbijzijnde stad: Sevilla

In ongeveer anderhalf uur ben je vanuit Sevilla met de auto in Parque Nacional de Doñana, een schitterend natuur- en wildpark dat aan de Atlantische Oceaan ligt. In het park zijn diverse diersoorten te vinden, waaronder lynxen en vele vogelsoorten.

Het park heeft door de ligging een ontzettend gevarieerd landschap, van zandduinen aan de kust tot heuvelachtige groene weiden landinwaarts.

donana
Foto via Antonio

3. Vysoké Tatry, Slowakije/ Polen

Dichtstbijzijnde stad: Poprad

De Hoge Tatra, zoals Vysoké Tatry in het Nederlands heet, is een toeristisch natuurgebied in het noorden van Slowakije en het zuiden van Polen. De grootste stad in de omgeving is het Slowaakse Poprad, dat zo’n 55.000 inwoners telt.

Het hoogste punt van dit gedeelte van het Tatragebergte ligt op ruim 2.600 meter. Het gebied is geschikt voor bergbeklimmers, wandelaars, mountainbikers, en (in de winter) wintersporters, maar door de aanwezigheid van o.a. kabelbanen ook voor dagtoeristen.

vysoke-tatry
Foto via Premajz

4. Triglav Nationaal Park, Slovenië

Dichtstbijzijnde stad: Udine (Italië)

In het noordwesten van Slovenië ligt Triglavski Narodni Park, dat ook meteen het enige Nationale Park van het land is. Doordat er in het bergachtige gebied geen grote steden liggen, kun je het beste reizen vanuit Udine, dat zo’n 35 kilometer van de grens tussen Italië en Slovenië ligt. De Sloveense hoofdstad Ljubljana ligt op ongeveer 100 kilometer van het park.

Het niveauverschil in Triglav Nationaal Park is enorm. Het hoogste punt is de berg Triglav, waar het park naar genoemd is, en het laagste punt ligt iets boven zeeniveau. Dit zorgt niet alleen voor schitterende landschappen, maar ook voor ontelbare watervallen.

triglav
Foto via Happy Apple

5. Jotunheimen Nationaal Park, Noorwegen

Dichtstbijzijnde stad: Oslo

Vanuit de Noorse hoofdstad Oslo rijd je in een paar uur naar Jotunheimen, maar deze rit is het absoluut waard. Het gebied is populair onder vissers, wandelaars en bergbeklimmers en telt zo’n 250 bergtoppen. In het natuurpark kun je rendieren, elanden, herten, wolven of lynxen aantreffen.

Je kunt er ook voor kiezen om vanuit de kustplaats Bergen naar Jotunheimen af te reizen. Dit duurt iets langer, maar heeft als voordeel dat je kunt genieten van vele fjorden en kronkelige bergweggetjes.

jotunheimen
Foto via Flavijus

6. Nationalpark Kalkalpen, Oostenrijk

Dichtstbijzijnde stad: Linz

Nationalpark Kalkalpen is het grootste beschermde bosgebied in Oostenrijk, en beslaat zo’n 21.000 hectare. Linz, dat met zo’n 100.000 inwoners de tweede stad van Oostenrijk is, ligt op ongeveer anderhalf uur rijden, maar er liggen diverse dorpjes in en rond het gebied.

Naast een bergachtig landschap zonder échte pieken, vind je in Nationalpark Kalkalpen ook vele grotten. Hieronder bevinden zich ook een bijna 700 meter hoge bergschacht en een ondergrondse ijszuil die bijna het hele jaar te bewonderen is.

kalkalpen
Foto via Stmax1982

7. Parc National des Cévennes, Frankrijk

Dichtstbijzijnde stad: Montpellier

Frankrijk telt slechts zes nationale parken, waarvan Parc National des Cévennes het op één na grootste is. Het landschap is heuvelachtig en herbergt vele roofvogelsoorten. Verder kun je hier ook druipsteengrotten, kastelen en ruines bezichtigen.

Steden in de buurt van Parc National des Cévennes zijn Nîmes, Montpellier en Millau. In deze laatste stad is trouwens ook de hoogste brug ter wereld te bewonderen.

cevennes
Foto via Filou30

8. Snowdonia, Wales

Dichtstbijzijnde stad: Liverpool (Engeland)

Snowdonia, genoemd naar de hoogste berg van Wales, de Snowdon, is een ruim 2000 km² groot Nationaal Park dat aan de Ierse Zee en de Keltische Zee grenst. De dichtstbijzijnde grote stad is Liverpool, op zo’n twee uur rijden. Tijdens deze rit passeer je onder andere Conwy Castle, dat Brits UNESCO Erfgoed is.

Geniet van de glooiende Welshe landschappen, van de mooie kliffen aan de kust of van de spectaculaire uitzichten. Vergeet ook niet om Snowdon Summit Café, het hoogstgelegen restaurant van het land, te bezoeken voor echte Welshe gerechten.

snowdonia
Foto via Sion Jones

9. Plitvicemeren, Kroatië

Dichtstbijzijnde stad: Zadar

De Kroatische Plitvicemeren, of Nacionalni park Plitvi?ka jezera bestaat uit zestien meren en vele watervallen, dammen en een schitterende natuur. Het park werd al in 1979 door UNESCO benoemd tot beschermd natuurgebied.

Rondom de meren kun je vele diersoorten aantreffen, waaronder beren, wolven, lynxen en een aantal zeldzame vogelsoorten. De havenstad Zadar is, met ruim 90.000 inwoners, de grootste stad in de nabije omgeving van het park.

plitvice
Foto via Cescopag

10. Sarek Nationalpark, Zweden

Dichtstbijzijnde stad: Bodø (Noorwegen)

Samen met nog een aantal Zweedse parken is Sarek Nationalpark het oudste Nationale Park van Europa. Een bezoek aan dit park is echter relatief lastig, en door het ontbreken van goede voorzieningen ook niet geschikt voor beginners. Kajakken, bergbeklimmen, wandelen, mountainbiken én kamperen – je moet van alle markten thuiszijn.

Vanuit de Noorse havenstad Bodø reis je in een paar uur naar het park, dat ook wel ‘de parel van Lapland’ wordt genoemd. De rivierdelta van de Rapa behoort tot de mooiste gebieden van Europa en het bergachtige natuurlandschap is werkelijk adembenemend.

rapa-rivierdelta
Foto via Joery Truyen