De United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (of kortweg UNESCO) onderhoud de Werelderfgoedlijst, met hierop 911 monumenten, gebieden, en andere interessante objecten. Het grootste gedeelte van het beschermde erfgoed bevindt zich in Europa, en is dus erg bereikbaar. Omdat de beschermde gebieden meestal niet bij het grote publiek bekend zijn, belichten wij iedere maand een aantal prachtige Werelderfgoederen. Deze maand zijn dit tien Oost-Europese Erfgoederen.

1. Historische stad Lviv

Lviv, Oekraïne

In het westen van Oekraïne, op zo’n 80 kilometer van de Poolse grens, ligt de bijna 800 jaar oude stad Lviv. De stad telt ruim 700.000 inwoners en staat bekend om de vele architectuurstijlen in het oude centrum. Door de jaren werd de stad bewoond door verschillende volkeren, wat voor een uniek straatbeeld heeft gezorgd.

lviv
Foto via Vwv

2. Kolomenskoye

Moskou, Rusland

Vroeger was Kolomenskoye het buitenverblijf van de Moskovitische tsaren, dat uitkeek over de rivier de Moskva. Tegenwoordig heeft Moskou het voormalige dorpje volledig opgeslokt, en ligt het iets ten zuiden van het huidige stadscentrum. Het meest kenmerkende gebouw van Kolomenskoye is de witte Kerk van de Hemelvaart.

kolomenskoye
Foto via Boris SV

3. Slot Mariënburg

Malbork, Polen

Eén van de belangrijkste toeristische trekpleisters in het Noorden van Polen is Slot Mariënburg, dat zo’n 50 kilometer van de havenstad Gdansk ligt. Lange tijd is dit kasteel in Malbork, dat onder andere door de Russen en de Pruisen bewoond werd, het grootste stenen slot ter wereld geweest.

marienburg
Foto via mateuch25

4. De historische stad Nessebar

Nessebar, Bulgarije

Zo’n 5,000 jaar geleden werd het gebied aan de Zwarte Zee, waar tegenwoordig het dorp Nessebar ligt, al bewoond. De aanwezigheid van edelmetalen heeft ervoor gezorgd dat Nessebar altijd bewoond is gebleven. Grieken, Byzantijnen en vele andere volkeren hebben hier hun sporen achtergelaten, waaronder vijftien kerken, 18e eeuwse windmolens en restanten van een stadsmuur.

nessebar
Foto via Mihalorel

5. Kizhi Pogost

Kizji, Rusland

Het Onegameer is het één na grootste meer van Europa. In het meer liggen een aantal eilandjes, waarvan Kizji het bekendste is. Hier ligt namelijk de pogost van Kizji, met twee houten kerken en een klokkentoren. Met een hoogte van 37 meter is de Kerk van de Gedaanteverandering het hoogste houten gebouw in de wijde omtrek.

kizhi-pogost
Foto via Wikipedia

6. Boedapest

Boedapest, Hongarije

De Burcht van Boeda, de oevers van de Donau en de Andrássyboulevard, waaraan onder andere het Stadspark en het Heldenplein liggen, zijn alledrie opgenomen op de lijst met Werelderfgoederen van UNESCO. En daar zouden nog veel meer plekken aan toe mogen worden gevoegd, want het oude stadscentrum van Boedapest is te net één groot openluchtmuseum.

burcht-van-boeda
Foto via Martin Haesemeyer

7. Kerken van Moldavië

Suceava, Roemenië

De naam van dit UNESCO Erfgoed is wellicht wat misleidend, want de Kerken van Moldavië bevinden zich in de gelijknamige regio in Roemenië. In het noorden van deze streek, dat tegen de grens met Oekraïne ligt, bevindt zich een achttal middeleeuwse beschilderde kerken. Deze staan lokaal ook wel bekend als ‘de beschilderde wonderen van Bucovina’.

sucevita
Foto via Gaspar Serrano

8. Auschwitz Birkenau

Auschwitz, Polen

De geschiedenis van het Poolse Auschwitz Birkenau is gitzwart. Vijf jaar lang deed het dienst als vernietigingskamp van Nazi-Duitsland, waar het speciaal word was gebouwd. Vanuit een vijftigtal stations in heel Europa werden mensen vervoerd naar Auschwitz, dat voor de meesten van hen letterlijk het eindstation werd. Het kamp is tegenwoordig één van de meest indrukwekkende musea ter wereld.

auschwitz
Foto via Stephen H

9. Pechersk Lavra

Kiev, Oekraïne

Pechersk Lavra, dat ook wel het Holenklooster van Kiev genoemd wordt, is één van de bekendste gebouwen in Oekraïne. De Russisch-orthodoxe Kerk zetelt in het bijna 1000 jaar oude gebouw, dat een 30 kilometer lang ondergronds gangenstelsel kent (vandaar de naam ‘holenklooster’). In deze gangen liggen veel monniken begraven, en een deel van dit begraafcomplex is, mede vanwege de lage ondergrondse temperaturen, opengesteld voor bezoekers.

pechersk-lavra
Foto via Grete Howard

10. Monumenten van Novgorod

Novgorod, Rusland

In het noord-westen van Rusland ligt Novgorod, dat één van de oudste steden in de wijde omtrek is. In de negende eeuw was Novgorod de eerste hoofdstad van Rusland, en er zijn nog veel monumenten en overblijfselen die aan deze periode herinneren. Met name uit de middeleeuwen zijn veel gebouwen bewaard gebleven, maar ook de fresco’s van Theopanes de Griek zijn de moeite waard.

novgorod
Foto via Victor Gertsberg