Je hebt eindelijk een reis geboekt naar die ene stad waar je al lange tijd naar toe wilde. Op de planning staan een aantal populaire bezienswaardigheden, die je al tijden wilt bezoeken. Eenmaal bij de eerste aangekomen staat je echter een vervelende verrassing te wachten: een wachtrij van dik drie uur…

En nu? Sluit je morrend achteraan, om je drie uur lang te ergeren aan alles en iedereen om je heen, of ga je liever op verkenning in de omgeving? In de buurt van megatrekpleisters is namelijk vaak veel meer te beleven dan alleen die ene bezienswaardigheid. En zodra je een waardige vervanger gevonden hebt, kun je altijd nog besluiten om alsnog in de rij te gaan staan, maar vaak vermaak je je hier net zo goed. En soms nog wel beter!

 

Musée du Quai Branly, Parijs (Frankrijk)

Op 150 meter van de Eiffeltoren

De buitenkant van de Eiffeltoren kun je in bijna heel Parijs bewonderen, maar als je de tocht naar boven wilt maken heb je heel wat minder vrijheid. Een wachttijd van één à twee uur is niet ongewoon, maar tijdens het hoogseizoen is deze vaak nog veel langer.

Gelukkig is het slechts 150 meter lopen naar Musée du Quai Branly, een uniek cultureel- en volkenkundig museum, waar je ruim 3.500 kunstvoorwerpen uit de gehele wereld kunt bekijken. Spreekt westerse kunst van rond 1900 je meer aan? Loop dan iets verder door naar het grotere (maar ook veel drukkere) Musée d’Orsay.


Het unieke pand van Musée du Quai Branly kun je niet missen, via Wim Prange

 

Museo Galileo, Florence (Italië)

Op 50 meter van de Uffizi Galerij

Als je tijdens de zomermaanden het Florentijnse Uffizi Museum wilt bezoeken, maar vergeten bent om vooraf kaartjes te reserveren, kun je je lol op. Tijdens piekuren kun je gerust vier of vijf uur in de rij staan. Er zijn leukere dingen voor te stellen bij ruim dertig graden, zeker in een mooie stad als Florence.

In de omgeving zijn echter genoeg andere bezienswaardigheden, zoals de wereldberoemde brug Ponte Vecchio, maar ook Museo Galileo is vlakbij. Pronkstuk van het museum is de middelvinger van Galileo Galilei, waaraan het museum, dat eigenlijk Museo di Storia della Scienza (of het Instituut en Museum van de Wetenschapsgeschiedenis) heet, haar bijnaam dankt.


Vele voorwerpen werden door Galileo gebruikt en/ of ontworpen, via LittleMsMagic

 

Churchill War Rooms, Londen (Engeland)

Op 200 meter van de Big Ben

Ook de Londense Big Ben is een echte publiekstrekker. Voor velen is het echter een teleurstelling dat de 96 meter hoge klokkentoren niet beklommen kan worden – althans niet door toeristen uit het buitenland. Gelukkig is een vervangend uitje dichtbij.

Westminster Abbey, The Houses of Parliament (waarvan de Big Ben deel uitmaakt) en The Londen Film Museum liggen allen op nog geen 200 meter van de toren. Een andere aanrader zijn de Churchill War Rooms. In deze voormalige Britse oorlogskamers is nu een oorlogsmuseum gevestigd, met speciale aandacht voor Winston Churchill.


De ingang van de Churchill War Rooms is wat verdekt opgesteld, via Alberto Martinez

 

Draaiende Derwisjen van Hodjapasha, Istanbul (Turkije)

Op 300 meter van het Topkap? Paleis en de Blauwe Moskee

Op het schiereiland aan de Zee van Marmara, dat het oudste gedeelte van de Turkse megastad Istanbul is, vind je onder meer het Topkap? Paleis en de Blauwe Moskee. De toeristen bevolken de nauwe straatjes en het Gülhane Park, maar bij extreme drukte is een uitvlucht nabij.

Op een paar honderd meter van de ingang van het Topkap? Paleis ligt cultureel centrum Hodjapasha, waar je de Draaiende Derwisjen kunt aanschouwen. De adembenemende dans en historische sfeer van Hodjapasha werden vorig jaar nog beloond met een toerisme award. Helaas is het centrum niet altijd geopend, maar het is zeker de moeite waard om even de proef op de som te nemen.


Draaiende derwisjen in Istanbul, via Mike & Christine Gartner

 

Malá Strana, Praag (Tsjechië)

Op 400 meter van de Praagse Burcht (Pražský hrad)

De Praagse Burcht is het grootste ommuurde burchtgebied ter wereld, en dé blikvanger van de stad. Een bezoekje aan dit kasteel staat dan ook als eerste genoemd in de meeste stadsgidsen, waardoor het er vrijwel altijd erg druk is. Dankzij de oppervlakte van 7,5 hectare merk je dit niet altijd, maar tijdens extreme drukte kun je gemakkelijk uitwijken naar andere bezienswaardigheden.

Aan de voet van de burcht ligt de eeuwenoude Praagse wijk Malá Strana, waar je heerlijk rond kunt struinen. Pas wel op dat je niet zomaar voorbij de Sint-Nicolaaskerk loopt. Deze 75 meter hoge kerk past perfect in het sierlijke straatbeeld, maar ook de binnenzijde van het 17e eeuwse gebouw mag je niet missen.


De barokke binnenzijde van de Sint Nicolaaskerk, via Jose Maria Cuellar

 

Piazza Navona, Rome (Italië)

Op 300 meter van het Pantheon

Het Pantheon is één van de populairste gratis bezienswaardigheden van Europa. Dit is niet zonder reden, maar het betekent ook dat je -ondanks een goede doorstroming- vaak moet rekenen op een wachttijd voor de ingang.

Heb je geen zin om in de rij te staan? Wacht dan op één van de vele terrasjes aan Piazza Navona, dat tot de mooiste van Rome behoort, tot de overvloed aan toeristen is weggeëbt. Toegegeven, de versnaperingen aan Piazza Navona kunnen wat aan de dure kant zijn. Een iets goedkoper alternatief is een bezoekje aan de veelgeprezen ijssalon Giolitti, dat tweehonderd meter ten noorden van het Pantheon gevestigd is.


Piazzo Navona in Rome, via Enrico Porcari

 
Ken jij ook nog een leuke backup-bezienswaardigheid? We zijn benieuwd, dus laat gerust een reactie achter 😉