Als je liever niet in een vreemd hotel logeert, maar van je stedentrip toch een onvergetelijke ervaring wilt maken, kun je er voor kiezen om te lunchen of te dineren in een niet-alledaags restaurant. Hierbij kun je denken aan een restaurant op een toplocatie, maar sommige restaurants zorgen voor een etentje dat écht uniek is. De onderstaande etablissementen mag je, bij een bezoek aan de betreffende stad, absoluut niet zomaar voorbijlopen.

Schwerelos – Hamburg, Duitsland

Ben je bang dat je de ober of serveerster niet verstaat? In Schwerelos, dat ook wel het Achtbaanrestaurant wordt genoemd, heb je daar geen last van. Dit restaurant in Hamburg heeft namelijk geen bedienend personeel, het eten bereikt je tafel via de unieke voedselachtbaan.

In het Zuid-Franse La Valette du Var, niet ver van Marseille, kun je in een vergelijkbaar restaurant dineren. In Le Train Gourmand verschijnt het eten echter niet per achtbaan, maar per trein.


Afbeelding via Schwerelos

Solo Per Due – Vacone, Italië

Als je niet het personeel, maar juist andere gasten graag ontloopt, dan is Solo per Due wellicht het ideale restaurant voor jou. Met slechts één tafel en twee stoelen is dit het kleinste restaurant ter wereld. Een dinertje in dit Solo per Due, dat zo’n 80 kilometer ten noorden van Rome ligt, heeft een vast tarief van 250 euro. Vooraf reserveren is uiteraard noodzakelijk, want het restaurant zit snel vol.


Afbeelding via Solo per Due

Culiair – Locatie naar keuze

Meesterkok Angélique Schmeinck serveert haar gerechten door heel Nederland. Of, eigenlijk, boven heel Nederland. Haar restaurant Culiair runt ze namelijk vanuit een luchtballon, waardoor een schitterend uitzicht tijdens je diner gegarandeerd is. Goedkoop is het niet, want een etentje op hoog niveau kost 395 euro. In de tweede week van januari gaat Culiair overigens internationaal, met dinervluchten boven de Oostenrijkse Alpen.


Afbeelding via Culiair

El Diablo – Lanzarote, Spanje

De heren van Doe Maar zongen ooit over “Dansen op een vulkaan”, maar de koks van El Diablo laten zien dat je ook kunt koken op een vulkaan. In Nationaal Park Timanfaya, op het Canarische Eiland Lanzarote, kun je genieten van een schitterend uitzicht over bijna buitenaardse landschappen en van een lunch met een vulkanisch smaakje.


Afbeelding via Donna

Dans le Noir – Meerdere steden

Hoewel het zéker niet alledaags is, openen op steeds meer plaatsen restaurants zonder interieurverlichting. In deze ‘dining in the dark’ wordt je smaak extra gestimuleerd, doordat je niet kunt zien wat je eet. Met vestigingen in vijf steden (Londen, Parijs, Sint Petersburg, Kiev en New York) heeft Dans le Noir het dineren in het donker geperfectioneerd.


Afbeelding via Javier Lastras

The Clink – Sutton, Engeland

In het Engelse Sutton, iets ten zuiden van Londen, ligt de Highdowngevangenis. Hier maken de gedetineerden geen wasknijpers, maar bereiden ze ontbijt en lunch in Restaurant The Clink. Hiermee worden ze alvast voorbereid en geschoold, waardoor ze na vrijlating een grotere kans op instroming in de maatschappij hebben.

Ook in Butirka in de Russische hoofdstad Moskou en Jailbird (Helsinki) kun je in een gevangenis lunchen of dineren. Hier betreft het echter voormalige gevangenissen, en mag het personeel na sluitingstijd dus gewoon naar huis.


Afbeelding via The Clink

St. Michael – Tallinn, Estland

In alle gerechten op de menukaart van restaurant St. Michael in het Estse Tallinn komt hetzelfde ingrediënt terug: kaas. In dit restaurant wordt namelijk alles bereid met brie, Goudse, camembert of één van de vele andere kaassoorten.

Ben je niet zo dol op kaas? Dan kun je driehonderd meter verderop ook terecht in restaurant Balthasar. Hier zit echter wel een luchtje aan, want in dit restaurant staat niet kaas, maar geurige knoflook centraal.


Afbeelding via St. Michael