Een dik pak sneeuw en mooi verlichte straten kunnen zelfs de meest kleurloze stad omtoveren tot een sfeervolle sprookjesstad. Ondanks de lagere temperatuur, krijg je toch een warm wintergevoel. Kun je nagaan als dit gebeurt in een stad die alles behalve kleurloos is, zoals één van deze winterbestemmingen bij uitstek.

Wenen

Door het continentale klimaat kan het ‘s-winters flink koud worden in Wenen. Gelukkig hebben de inwoners van de Oostenrijkse hoofdstad hier iets op gevonden: je houdt je gewoon warm met behulp van lokale culinaire specialiteiten. Want opwarmen met apfelstrudel, een Wiener Schnitzel of een Pharisäer-koffiespecialiteit met uitzicht op het Weense Rathaus is echt geen straf.


Afbeelding via Anastasia Abramova

Tromsø

Tromsø is de meest noordelijk gelegen stad met meer dan 50.000 inwoners ter wereld. Desondanks is het in de Noorse havenstad nooit kouder geworden dan min achttien. Dit komt voornamelijk door de ligging, die er ook voor zorgt dat Tromsø wordt gezien als de beste plek om het Noorderlicht waar te nemen, tussen november en januari. Dankzij deze ligging is het ook de lichtste stad ter wereld, want tussen 18 mei en 21 juli gaat de zon niet onder en zorgen alleen de omliggende bergen voor een beetje schaduw.


Afbeelding via Wikipedia

Berlijn

Zelfs bij de laagste temperaturen (het record staat op min 25) krijg je het in Mitte, het historische hart van Berlijn, niet snel koud. Gebeurt dat onverhoopt toch, dan kun je schuilen in één van de musea op Museumeiland, of in één van de bars of restaurantjes in de wijk Prenzlauer Berg.


Afbeelding via sthphoto

Krakau

Het historische stadscentrum van Krakau behoort sinds 1978 de allereerste vermeldingen op UNESCO’s lijst met Werelderfgoederen. Al wandelend door het eeuwenoude centrum van de stad begrijp je deze vroege inschrijving echter direct. Deze Poolse stad wordt ook wel het Florence van het Noorden genoemd, al heeft ‘dit’ Florence een veel meer winters karakter dan de Italiaanse.


Afbeelding via Mattrulez

Stockholm

De Zweedse hoofdstad Stockholm ligt op 14 eilanden, die allen met bruggen aan elkaar verbonden zijn. Vaak vriest in de winter een gedeelte van het water rondom de stad dicht, waardoor schaatsen rondom de oude, romantische binnenstad Gamla Stan tot de mogelijkheden behoort.


Afbeelding via 123rf.com

Tallinn

Deze Estse hanzestad is de op-drie-na meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld, enkel Reykjavik, Helsinki en Oslo liggen nog nét iets noordelijker. De kans op een witte deken is dan ook vrij groot in Tallinn, zeker tussen november en februari. Vanuit de toren van de Sint Olafkerk (ooit de hoogste kerk ter wereld) heb je een prachtig uitzicht over de witte daken van het eeuwenoude, door UNESCO beschermde, stadscentrum.


Afbeelding via Ari Helminen

Málaga

Ben je een echte koukleum? Dan is Málaga de perfecte bestemming voor een winterstedentrip voor je, want met een gemiddelde temperatuur van 17 graden in januari en februari zul je het hier niet snel koud krijgen. In deze Zuid-Spaanse stad is het kwik de afgelopen eeuw zelfs slechts eenmaal onder het vriespunt terecht gekomen. In 2005 werd het -0,1 graad. Brrr…


Afbeelding via avidday

En wat is jouw favoriete winterbestemming?