Wil je dit jaar wel eens wat anders dan een ‘standaard’ stedentrip Parijs, Rome of Barcelona? Deze vijf steden staan in 2012 extra in de spotlights en zijn daarom zeker een bezoekje waard!

1. Kassel (Duitsland)

Waarom? Kunsttentoonstelling Documenta.

De Documenta, de belangrijkste tentoonstelling voor hedendaagse kunst in Europa, strijkt om de vijf jaar neer in Kassel. Dit jaar vind alweer de 13e editie van het 100 dagen durende kunstevenement plaats in de hoofdstad van deelstaat Hessen. Tussen 9 juni en 16 september kun je er ruim 500 tentoonstellingen bezoeken, als Kassel eventjes het Europese kunstmiddelpunt is.


Kunst bij de Orangerie tijdens Documenta 12, via Daniel

2. Guimarães (Portugal)

Waarom? Culturele hoofdstad van Europa 2012.

Deze Noord-Portugese stad is, samen met het Sloveense Maribor, de Europese culturele hoofdstad van 2012. Hoewel Porto en Lissabon een stuk bekender zijn, is Guimarães misschien wel de belangrijkste historische stad van Portugal. Het middeleeuwse stadscentrum is Werelderfgoed en was slechts één van de redenen waarom Guimarães verkozen werd tot culturele hoofdstad.


Het oude stadscentrum van Guimarães, via Mauro Ventura

3. Londen (Engeland)

Waarom? De Olympische Spelen.

Tussen 27 juli en 12 augustus vind in de Engelse hoofdstad het grootste sportevenement ter wereld plaats. Vanwege de Olympische Spelen zijn veel hotelkamers in Londen jammer genoeg nu al gereserveerd. Voor een kamer die nog vrij is, zul je dan ook diep in de buidel moeten tasten. Vóór de Olympische Spelen (bekijk de opbouw of generale repetities) of na afloop (bezoek het Olympisch Dorp of de stadions) is de Olympische sfeer echter nog steeds aanwezig, maar dan zonder de peperdure hotelrekening.


Het Olympisch Dorp en de sportfaciliteiten in Londen, via Darrenjl

4. Granada (Spanje)

Waarom? Duizendjarig bestaan van de stad.

Hoewel de geschiedenis van deze Andalusische stad zo’n 7.000 jaar teruggaat, wordt in 2013 (maar ook al in 2012) het 1.000-jarige bestaan van Granada gevierd. Na eeuwen lang een vrij anonieme nederzetting te zijn geweest, zorgden de Ziriden ervoor dat Granada een belangrijke stad werd. Deze Berberse dynastie regeerde maar kort in Granada, maar hun invloeden zijn nog steeds duidelijk aanwezig in Zuid-Spanje. Reden genoeg voor een feestje dus. En feesten, dat kunnen ze in Andalusië!


De invloeden van de Moorse Ziriden in het Alhambra in Malaga, via Christopher Wood

5. Kiev (Oekraïne)

Waarom? Het Europees Kampioenschap voetbal.

Polen en Oekraïne staan de hele maand juni in het teken van het Europees Kampioenschap voetbal. Op 1 juli is het sportieve hoogtepunt, als 69.004 mensen in het Olimpiejsky-stadion in Kiev (en vele miljoenen voor de televisie) getuige zijn van de finale van het EK. België heeft zich niet weten te kwalificeren, maar wie weet kun je het Nederlands Elftal tijdens je stedentrip Kiev de tweede Europese titel in de wacht zien slepen?


Het Olympisch Stadion, met daarachter de skyline van Kiev, via Dmitr Kobets