Voor sommige steden is het ‘t ideale vervoersmiddel. De trein is erg relaxed, biedt je de mogelijkheid om de mooiste stations van Europa te bezoeken en is vaak nog eens voordeliger ook. Sommige steden liggen echter te ver weg om per trein te bezoeken. En dat is jammer, want sommige sporen zijn eigenlijk te mooi om nooit te bereizen.

Wil je een heerlijke stedentrip combineren met een prachtig uitzicht tijdens een relaxte treinrit? Denk dan eens aan één van deze steden en treinroutes.

Pisa – Florence (Italie)

Alsof de Toscaanse parels Pisa en Florence nog niet mooi genoeg zijn, is de route tussen beide steden ook nog eens prachtig. Je kunt het heuvelachtige gebied per auto verkennen, maar per trein is minstens zo mooi. Voor slechts €7,10 kun je 50 minuten lang genieten van het glooiende landschap. Onderweg kun je zelfs besluiten uit te stappen en de karakteristieke steden Empoli of Pontedera te verkennen. Zo krijg je nóg meer Toscane voor je geld.


De Toscaanse heuvels, gezien vanuit de trein. Via Bartek Okonek

Davos – Tirano (Zwitserland/ Italië)

Het Zwitserse Davos ligt op 1560 meter boven zeeniveau en is daarmee de hoogst gelegen stad van Europa. Davos is een typisch Zwitsers wintersportoord, waar berghotels een deel van het straatbeeld bepalen. De weg er naartoe is dan eigenlijk ook mooier dan het dorp zelf. De kronkelige bergweg vanuit de Italiaanse Stelviopas naar Davos is door het Britse televisieprogramma Top Gear uitgeroepen tot de mooiste weg van Europa.

Ook per trein is de klim naar Davos prachtig, zeker als je de Bernina Express neemt. Deze treinreis brengt je van het Italiaanse Tirano, over een spoor dat meer dan een eeuw oud is, naar de gletsjers van Davos. Een enkele reis over deze steile, door UNESCO beschermde treinroute kost 47 Zwitserse Frank, wat neerkomt op ongeveer 40 Euro.


Het magische uitzicht van de Bernina Express, via Dee Jolie

Edinburgh – Newcastle (Schotland/ Engeland)

Ook de Britse kustplaatsen Edinburgh en Newcastle zijn prima met elkaar te combineren tijdens een stedentrip. De treinreis kost ongeveer €33,50 en duurt anderhalf uur. Aan de ene zijde van de trein zie je de Britse kust en de Noordzee, aan de andere zijde ligt Northumberland National Park. Onderweg kun je eventueel een tussenstop maken in het middeleeuwse Berwick-upon-Tweed, dat de meest noordelijk gelegen stad van Engeland is.


Een schapenweide als groene barrière tussen trein en Noordzee, via Hassan Bagheri

Keulen – Mainz (Duitsland)

De weg van Keulen naar Mainz wordt ook wel de Romantische Rijnroute genoemd (niet te verwarren met de Romantische Strasse) en begint min of meer bij de liefdevolle Hohenzollernbrücke. De route wordt vaak afgelegd per rijncruise, maar is ook populair onder fietstoeristen. Wie de 180 kilometer tussen beide steden liever wat relaxter aflegt, neemt de trein. De Linke Rheinstrecke vervoert je over de heuvelachtige linkeroever van de Rijn, waarbij vooral het stuk tussen Koblenz en Bingen erg mooi is. Gelukkig moet de trein op dit gedeelte van het traject wat gas terugnemen, want je passeert veel kastelen, oude burchten en -uiteraard- rijnwijngaarden.


De Apollinariuskerk in Remagen, langs de Romantische Rijnroute. Via Wikipedia

Cannes – Nice (Frankrijk)

Hoewel een helikopter of speedboot soms wel een gebruikelijker vervoersmiddel lijkt aan de Franse Côte d’Azur, kun je de 35 kilometer tussen Nice en Cannes beter per trein overbruggen. Voor een paar euro brengt SNCF je in 35 minuten van de ene mondaine badplaats naar de andere. Als je geen genoeg kunt krijgen van het Mediterrane uitzicht tijdens de treinreis, kun je eventueel ook blijven zitten, om door te reizen naar Monaco.


Je kunt het azuurblauwe zeewater bijna proeven, via Tim Hulsen

Oslo – Bergen, via Flåm (Noorwegen)

Ongerepte natuur, prachtige fjorden, 182 tunnels, steile hellingen en besneeuwde bergtoppen. Als je van deze omschrijving de reiskriebels krijgt, is de Bergen Spoorlijn zeker iets voor jou. Je kunt rechtstreeks van Oslo naar Bergen reizen, maar omrijden via Flåm is helemaal spectaculair. Houd er wel rekening mee dat de reisduur op kan lopen tot 8 a 9 uur, dus een overnachting boeken in Flåm is geen overbodige luxe. Je kunt deze prachtige treinreis los boeken (ongeveer €100,-), maar ook als volledig verzorgde reis via een gespecialiseerde aanbieder, zoals Treinreiswinkel.


Tijdens je treinreis wil je eigenlijk alleen maar naar buiten kijken, via David Gifford


Wat is jouw favoriete treinreis in Europa?