Dit gastartikel is geschreven door Melissa Nelson. Ze werkt voor Regardz, dat onder meer een hotel in Rotterdam heeft. Als Melissa vreemde gebouwen ziet (of er over hoort), zoekt ze deze meteen op om er wat over te schrijven. Ze hoopt dan ook om ooit alle plaatsen te kunnen bezoeken waar ze over geschreven heeft.

Er zijn veel hotels die strijden voor de titel van “Kleinste Hotel Ter Wereld”. Maar waar moet er op gelet worden? Het aantal kamers, de grootte van de kamers of de grootte van het hotel zelf? Een ding is zeker; als je claustrofobisch bent, is een van deze hotel(kamer)s geen goede keuze.

Parkhotel

Kies je locatie: Bottrop, Duitsland of Ottensheim, Oostenrijk. Deze hotelkamers zijn gemaakt van hergebruikte rioolbuizen en staan in mooie parken. Al is de kamer klein, er is genoeg ruimte om te kunnen staan. Daarnaast is de kamer ook verlicht en staat er een tweepersoonsbed met matras, kussens en deken.

De kamer is beveiligd met een persoonlijke deurcode. Douchen, ontbijten en andere zaken gebeuren bij nabijgelegen openbare plaatsen. Voor het slapen in deze kamer betaal je wat je er zelf voor wil betalen of wat je er voor over hebt om dit project te steunen. Reserveren is nodig.


Bron foto: http://www.dasparkhotel.net/

Yotel

Deze hotelkamers zijn te vinden op vliegvelden in New York, Londen en Amsterdam. De ‘yotel ruimtes’ zijn zo ontworpen dat alles dichtbij is. De slaap- en werkruimte en badkamer bevinden zich allemaal in dezelfde kleine ruimte. Daarnaast heb je ook gratis Wi-fi en een flatscreen tv.

De check-in balie is vlak naast de kamers. Gemiddeld kost deze kamer €10,- per uur. Dit is, als je ruimtegebrek niet erg vindt, niet bijzonder veel voor een unieke ervaring.


Bron foto: http://www.yotel.com/

Hotel Punta Grande

Dit hotel staat in het Guinness Book of Records omschreven als het kleinste hotel ter wereld. Het volledige hotel is 55m² groot, waarmee het slechts 3 keer zo groot is als de gemiddelde hotelkamer in Nederland. Het gebouwtje is 9 meter hoog en heeft vier tweepersoons slaapkamers.


Bron foto: Flickr.com

Een groot deel van de versieringen in het hotel komt van scheepswrakken. Het hotel staat zo dicht bij zee dat de golven regelmatig tegen het hotel aanslaan. Het hotel ligt ver van de bewoonde wereld af, maar hier overnachten is met zekerheid een unieke ervaring te noemen.

Hieronder de locatie (via Google maps)

One Hotel Angkor

Midden in een winkelstraat bevind zich dit ‘one hotel’. Ondanks dat dit hotel maar een kamer heeft, beschikt het over alle luxe die andere hotels ook te bieden hebben. Alle service is volledig gericht op de enige gast die op dat moment in het hotel verblijft.

Een paar eigenschappen van dit hotel/ deze hotelkamer:
– Jacuzzi
– Persoonlijke iBook, Ipod en 32” LCD televisie
– Privé dakterras
– Spa met masseur

Hiernaast kan de hotelkamer ingericht worden tot restaurant als men dat wil. De prijzen per nacht liggen tussen de €145,- en €340,-.


Bron foto: Flick.com

De Kromme Raake

Dit hotel is te vinden in Nederland. Het hotel heeft twee vermeldingen gehad in het Guinness Book of Records. Zoals ze zelf vermelden op hun website, is dit hotel de enige trekpleister in Eenrum, het stadje waar verder niks te doen is.

Het voormalig kruidenierswinkeltje werd verbouwd tot een one room hotel en door twee kunstenaars ingericht in art deco-stijl. Het goedkoopste arrangement kost €150,-.


Bron foto: lekkerweg.nl

Welk hotel is het kleinst?

Wat al deze hotel(kamer)s met elkaar gemeen hebben is dat ze erg weinig ruimte bieden (voor vaak hoge prijzen). Van welke kamer gaat jouw claustrofobie opspelen? Mochten de plaatsen genoemd in deze lijst nog te ruim zijn, is een capsule hotel je laatste optie.


Bron foto: interzone.com

Een capsulehotel is vooral een bekend begrip in Japan. Reizigers kunnen slapen in een kleine ruimte waar meerdere cellen, of capsules staan. Een capsule is ongeveer 2m lang, 1m breed en 1m hoog en er is net genoeg ruimte om te slapen. De meeste capsules tegenwoordig zijn voorzien van een televisie. Douchen e.d. gebeurt vaak in aparte ruimtes nabij de capsule kamer. Door het gebrek aan ruimte per ‘kamer’ vinden veel mensen dat deze hotels recht hebben op de titel ‘kleinste hotel ter wereld’.