Dit gastartikel is geschreven door André Janssen. Hij behoort tot een netwerk van bloggers die over diverse bedrijven schrijven zoals American Express, financiële dienstverleners en reisaanbieders. De Gold Card is een voorbeeld van zo’n wereldwijd betaalmiddel.

Wow! Deze steden moet je gezien hebben. In dit overzicht enkele bijzondere steden en hun geheime plekjes. Als je bij al deze steden denkt: “Ach, daar is toch niks te zien”, dan wordt het de hoogste tijd dat je ze allemaal eens afgaat om vervolgens te ontdekken dat je totaal ongelijk hebt.

Ada in Belgrado (Servië)

Als jongeren Belgrado al kennen dan is dat van de oorlog. Ouderen kennen het Servische Belgrado als hoofdstad van het voormalige Joegoslavië. Vroeger was dit een populair vakantiegebied. Betaalbaar, zonnig en goed georganiseerd. Tegenwoordig is het land behoorlijk in verval. Belgrado betekent letterlijk: “Mooie Burcht” en dat is dan ook meteen het hoogtepunt van de stad, een burcht die uitkijkt over omliggende rivieren. Maar er is nog meer te doen. Zo is er vlak buiten het stadscentrum het Savameer. Het meer is ’s zomers vrij druk, maar er zijn vrijwel geen toeristen!

De plek waar je echt moet zijn geweest is Ada Ciganlija, of simpelweg Ada, een eilandje in het Savameer. Dit recreatieve meer is populair onder locals en er komen vrij weinig toeristen. Volop beachbars, drank, muziek en gezelligheid. Het is bijna een alternatief stadscentrum.


Ada is een prima plek om de lokale keuken te ontdekken, via Philippe le Moine

Stari Most in Mostar (Bosnië Herzegovina)

Nu we toch in de ex-Joegoslavië hoek zitten: Mostar is nog zo’n door oorlogen verscheurd stadje. Toen enkele nationaliteiten het niet zo goed meer met elkaar konden vinden, werd het stadje opgedeeld in 2 delen: Kroatisch en Bosnisch. Een historische brug, Stari Most (‘oude brug’), werd voor deze strijd vernietigd. De brug staat nu nog symbool voor de dunne lijn tussen vrede en oorlog.

Het stadscentrum is overigens bijna volledig UNESCO beschermd. Als je daar heengaat snap je onmiddellijk waarom. Niet alleen de historische brug, maar de hele stad Mostar wordt wereldwijd herkend als een symbolische en unieke plek waar twee culturen samenkomen.


De oude Stari Most, via Pocius

UFO-restaurant in Bratislava (Slowakije)

Bratislava ligt vlakbij Wenen (ongeveer 80 kilometer) en toch krijgt deze stad maar een fractie van de bezoekers die Wenen krijgt. Wenen is natuurlijk extreem gehyped. En tot voor kort was er tussen beide steden niet eens een fatsoenlijke weg. De historische binnenstad met middeleeuwse burcht en vele restaurantjes is ronduit geweldig.

Er is een roterend panoramisch restaurant midden op de belangrijkste brug van de stad (Nový Most, de vroegere SNP brug), met uitzicht op de burcht en rivier. Omdat veel toeristen zich focussen op het nabijgelegen Wenen of de historische binnenstad, zul je in deze UFO weinig toeristen tegenkomen. Veel mensen die er komen denken dat het gewoon een uitzichtpunt is, maar dat is niet zo. Het is een restaurant met heerlijk eten. Geheim maar toch heel opvallend!


Geniet niet alleen van lekker eten, maar ook van het mooie uitzicht, via Mbell1975

KGB Museum in Tallinn (Estland)

Als je denkt dat je voor burchten en kastelen in Frankrijk moet zijn dan heb je het mis. Tallinn is adembenemend en er zijn ontelbaar veel burchten, kerken en kastelen. De historische binnenstad is erg uitgestrekt en ’s nachts verandert de stad in een uitgaansparadijs. De controle van de KGB behoort tot het duistere verleden van deze magische droomstad.

In het KGB museum komen niet zo veel toeristen. Het is dan ook niet echt een museum maar gewoon een overhoop gehaald kantoor. Op de 23e verdieping van Sokos Hotel Viru kun je kennismaken met het angstaanjagende verleden van de Baltische regio en bekijken hoe de KGB mensen bespioneerde. Tallinn wil zelf niet herinnerd worden aan deze duistere dagen, dus wordt er weinig aandacht aan dit museum gegeven. De toeristische diensten richten zich liever op nieuwe restaurants en de promotie van casinohotels.


De KGB beklom ook regelmatig de kerktoren om inwoners te bespioneren, via David Pursehouse

Mariakerk in Lviv (Oekraïne)

Vol met Italiaanse invloeden, maar dan wat moeilijker bereikbaar. Er gaan wel vluchten naar Lviv (in het westen van Oekraine) maar die zijn duur. Het beste kun je met een budgetvlucht naar Kiev of Krakow en van daaruit met de trein naar Lviv. Lviv zelf is erg ontspannen, rustig en gewoonweg prachtig. Het voelt alsof de tijd er heeft stil gestaan.

Er zijn veel soorten kerken, katholiek, Russisch orthodox en een joodse synagoge. Een wel heel erg bijzonder gebouw is de duistere Armeense Mariakerk, moeilijk te vinden en met allerlei hoekjes en verborgen schilderingen. Het Armeense geloof wordt ook wel het oudste geloof ter wereld genoemd en daardoor nog echt puur. In deze kerk voel je de mystiek van deze eeuwenoude religie.


De veertiende-eeuwse kerk in Lviv, via Jennifer Boyer