Dit gastartikel is geschreven door Angelina van Kemenade. Samen met haar man Patrick beheert zij een website over bezienswaardigheden in Rome. Ze reisde voor een weekend af naar het historische Rome en doet verslag.

Rome is een mooie stad met veel cultuur, kunst en geschiedenis. Als je er doorheen loopt is het een openluchtmuseum van zichzelf. Op elke hoek is er wel een bezienswaardigheid, fontein of andere bijzonderheid die je niet wilt missen. Een wereldstad waar veel mensen graag komen. Maar wat als je maar een weekend hebt? Er is zoveel te zien dat het moeilijk kiezen is. Je wilt tenslotte alles uit je weekend Rome halen wat je er uit kan halen.

Een aantal bezienswaardigheden zijn een echte must. Bij een bezoek aan Rome hoort natuurlijk een bezoek aan het Colosseum, het Forum Romanum, de Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse Musea.

Rome is een zeer grote stad met zeer veel dingen die de moeite waard zijn om te bekijken. Het is een goed idee om van te voren een reisplan te maken, zodat je veel kunt bezichtigingen en toch voldoende tijd overhoudt voor een terrasje en wat ontspanning tussendoor.

Rome in de avond

Rome telt meerdere vliegvelden, maar de meeste vluchten landen op Rome-Ciampino. Vanaf dit vliegveld rijdt een streekbus je in een kwartier naar metrohalte Anagnina, dat het (zuidelijke) begin van de Romeinse metro is. Eenmaal aangekomen in de stad is het tijd om het hotel op te zoeken. Snel de spullen kwijt zien te raken en een hapje eten. Omdat het vliegtuig om half 5 ‘s-middags in Rome landde, is er al een groot deel van de dag verstreken. Gelukkig blijft er nog een mooie, lange avond over.


‘s-Avonds is de fontein op Piazza del Popolo mooi verlicht

Op naar het plein van het volk, Piazza del Popolo. Het is inmiddels donker geworden, maar de verlichting zorgt voor extra sfeer. Vanaf Piazza del Popolo is het maar een klein stukje, door het park van Villa Borghese, naar de Spaanse Trappen. Hier kun je even op de treden uitrusten en genieten van het uitzicht over Piazza di Spagna.

Vaticaanstad

Trek voor een bezoek aan het Vaticaan gerust een hele dag uit. Eerst naar de Sint-Pietersbasiliek, daarna naar de Engelenburcht en als laatste de Vaticaanse Musea. Wil je hier naar toe? Let er dan op dat hij op zondag gesloten is. Ook is het raadzaam om van tevoren de kaartjes te boeken. Een rij voor een Efteling attractie is er niks bij. Je kunt ook halverwege de middag naar de Vaticaanse musea gegaan. Dan is er geen lange rij meer, maar blijven er wel nog maar een paar uurtjes over om de musea te bekijken.

Voor de minste wachttijd ga je eerst naar de Engelburcht en daarna naar het Sint-Pietersplein en de basiliek. Je moet nog steeds wachten, maar niet zo lang als ‘s-ochtends bij de Vaticaanse musea. Maar wees gerust: dat wachten is het allemaal waard.

De Sint-Pietersbasiliek is niet alleen groot, maar ook goed versierd. Er is geen stukje van deze basiliek wat geen versiering heeft. Zowel de muren, als het plafond als de vloeren. Je moet in deze basiliek geweest zijn om te weten hoe indrukwekkend hij is.


De binnenzijde van de Sint-Pietersbasiliek

Behalve de basiliek zelf, kun je ook de koepel van de basiliek bezoeken. Een hele klim, waarbij je je op een gegeven moment af begint te vragen waarom we je de lift niet gepakt hebt. Eenmaal boven blijkt het de klim echter dubbel en dwars waard. Eerst kun je de versiering van de koepel van dichtbij bekijken en je hebt een mooi overzicht van de basiliek van de binnenkant. Daarna kun je nog een klein stukje verder omhoog en heb je een prachtig uitzicht over Rome. Het is één van de weinige plekken waar je ook uitzicht hebt over Vaticaanstad.

Het historische centrum

Op dag drie is het tijd voor wat historie. Begin je geschiedeniswandeling bij de Palatijn. Het combiticket dat je daar koopt is ook geldig voor het Forum Romanum en het Colosseum.

De Palatijn en het Forum Romanum sluiten bij elkaar aan. Je kunt makkelijk van het één naar het ander wandelen. Het zijn twee echte aanraders die een goed beeld geven van Rome, uit de tijd dat ze nog geregeerd werd door de keizers. Op het Palatijn is een museum waar verschillende beelden staan die opgegraven zijn. Zorg wel dat je wat te drinken meeneemt, want een drinkgelegenheid ontbreekt. Wel zijn er verschillende kraantjes waar je uit kunt drinken, iets wat erg welkom is op een warme dag.


Forum Romanum

Een café midden tussen de ruïnes zou ook teveel afbreuk doen aan de omgeving. Dan maar even van het terrein af, om ergens wat te gaan eten. Dan kun je meteen even doorlopen naar het Colosseum. Het is zeker de moeite waard is om door dit eeuwenoude amfitheater heen te wandelen en deze van de binnenkant te bekijken.

Na het Colosseum loop je zo weer terug naar het Forum Romanum, om de rest te bekijken. Via de achterste uitgang kom je bij het plein waar de Capitolijnse Musea staan. Daar tegenover is een kerk en de achterkant van het Monument van Victor Emanuel II. Bij de achterkant kun je de trap op en zo kom je bovenop het Monument. Je hebt er een prachtig uitzicht en een betaalbaar café.

s’-Avonds kun je nog even rustig aandoen. Onder het genot van een heerlijke pizza nagenieten van het weekend en jezelf -met gepaste tegenzin- voorbereiden op de vlucht terug naar huis.