Om eerlijk te zijn heb ik het gebruik van reisapps lange tijd bewust gemeden. In plaats van continu naar dat 3,5″ schermpje onder je neus staren, kun je immers ook om je heen kijken en van de omgeving genieten. Zelf dingen ontdekken, in plaats van dezelfde plekken bezoeken als de rest van je sociale netwerk. Toch ben ik inmiddels ‘om’ en zijn er zelfs apps waar je tijdens een vakantie of citytrip -als je je telefoon dan toch meeneemt- eigenlijk niet zonder kunt.

1. Packing Pro

€2,39 | Zowel offline als online te gebruiken | Download iPhone

Een erg handige app die je gebruikt vóórdat je op reis gaat. Packing Pro helpt je bij het voorbereiden van een trip door tips te geven tijdens het inpakken van je koffer. Ga je zowel zakelijk als privé regelmatig op reis? Maak dan gebruik van de inpaklijst templates, want je bagage ziet er tijdens je gezinsvakantie naar Turkije uiteraard anders uit dan tijdens een business trip naar Londen.

De ‘master list’ is erg uitgebreid en gesorteerd op categorie, maar items toevoegen is erg makkelijk. Ook handig is de synchronisatie via iCloud, waardoor je inpaklijst automatisch wordt bijgewerkt op je iPad.

2. TripIt

Gratis | Zowel offline als online te gebruiken | Download iPhone / Android

Altijd je reispapieren en je reisschema kwijt? Dat hoeft niet meer dankzij TripIt Travel Organizer. Stuur alle emails van je reisbureau of vliegtuigmaatschappij naar je eigen TripIt account, en je hebt al je reispapieren altijd bij de hand.

De Pro-versie ($49 per jaar, niet getest) houdt je volgens de website van de app onder andere op de hoogte van vertragingen, annuleringen en andere logistieke problemen die je onderweg tegen kunt komen. Erg handig als je veel onderweg bent.

3. Tripadvisor

Gratis | Zowel offline als online te gebruiken | Download iPhone / Android

De TripAdvisor Offline City Guides zijn de digitale versies van de dikke reisgids. Erg handig: je download de stedengids voordat je weggaat, want deze is ook te raadplegen zonder dure internetverbinding in het buitenland. TripAdvisor heeft gidsen met leuke reistips en handige informatie over zo’n 40 steden, waarvan 15 in Europa.

Iedere gids bevat informatie over o.a. restaurants, bezienswaardigheden en hotels, inclusief een kaart en info over openbaar vervoer. Zo raak je de weg dus niet snel kwijt. Dankzij de ‘self guided tours’ heb je geen gids of tourbus meer nodig, want die heb je nu zelf in je hand.

4. Everytrail

Gratis (Pro: $3,99) | Zowel offline als online te gebruiken | Download iPhone / Android

Breng je eigen reis in kaart, bekijk de reizen of tips van anderen, download wandel- of fietsroutes (online en offline te gebruiken), of schaf gedetailleerde stadsgidsen aan. Everytrail is een erg uitgebreide app, waarbij de community je van erg leuke reistips voorziet.

Waar de ‘self guided tours’ van Tripadvisor voornamelijk langs de bekendere bezienswaardigheden lopen, kom je met de door locals samengestelde routes van Everytrail wat meer buiten de gebaande paden. Zorg er alleen wel voor dat je smartphone goed is opgeladen (of dat je een extra accu meeneemt), want met de online versie van Everytrail is je batterij snel leeg.

5. Prey Anti-Theft

Gratis (pro: v.a. $5 p/m) | Zowel offline als online te gebruiken | Download iPhone / Android

Ongetwijfeld de handigste tool die je liever nooit wilt gebruiken. Als je iPhone gestolen wordt, of als je hem per ongeluk op het toilet op Schiphol laat liggen vlak voordat je vlucht vertrekt (nóóit gebeurd…), kun je met Prey je telefoon lokaliseren en van afstand locken. Het blijft een ramp om je telefoon te moeten missen, maar gelukkig zorgt Prey ervoor dat je hem snel weer terugvindt, of (in het ergste geval) dat er geen misbruik van je bestanden of van je abonnement kan worden gemaakt.

Een voordeel van Prey ten opzichte van het standaard iPhone-app Find My iPhone is dat je een foto kunt maken van de persoon die jouw telefoon in zijn of haar hand heeft. Daarnaast kun je (met een pro account) meerdere telefoons, laptops en computers beheren.

6. Google Translate

Gratis | Hoofdzakelijk online te gebruiken | Download iPhone / Android

Er zijn diverse apps van woordenboeken en vertaaldiensten, waarbij Google Translate tot de betere opties behoort. Voordelen van Google Translate zijn het zeer uitgebreide woordenboek (64 talen) en de mogelijkheid om een zin of woord in te spreken (in 17 talen), waarna de app de vertaling hiervan laat horen. Heerlijk: nooit meer onhandig bladeren en wijzen in dat reiswoordenboekje!

De vertalingen van Google Translate zijn goed (niet altijd geweldig), maar de opleesfunctie maakt het een top-app. Overigens heeft Google Goggles een handige functionaliteit, waarbij je een foto van tekst maakt, waarna deze vertaald wordt. Zo kun je bijvoorbeeld snel een menukaart vertalen en voorkom je dat je onbedoeld de meest ranzige dingen op je bord krijgt. Hopelijk wordt deze functionaliteit ook in de Translate-app beschikbaar.

7. Wijs op Reis

Gratis | Alleen online te gebruiken | Download iPhone / Android

Een Nederlandstalige app met informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Informatie over reisadviezen en veiligheid, adres- en contactgegevens van buitenlandse ambassades. Eigenlijk vooral informatie die je eigenlijk nooit nodig hoopt hebt te hebben, maar waarvan het erg handig is om te hebben.

8. CityMaps2Go

€ 1,59 | Zowel offline als online te gebruiken | Download iPhone / Android

Voor anderhalve euro kun je onbeperkt stadskaarten downloaden, die je vervolgens offline kunt gebruiken. CityMaps2Go laat leuke plekken en bezienswaardigheden in je omgeving zien en biedt integratie met Wikipedia, hotelaanbod (via Booking.com) en enkele andere services.

Waar je bij veel map-apps per kaart moet betalen, heb je bij CityMaps2Go direct toegang tot de plattegronden van bijna achtduizend steden, inclusief info over points of interest. Het is alleen jammer dat deze info enkel de eerste alinea van de bijbehorende Wikipedia-pagina is. Via een in-app purchase kun je de volledige Wikipedia-info kopen, maar Wikipedia is helaas niet ‘s-werelds beste reisgids…

9. Spotted by Locals

€3,99 per stad | Zowel offline als online te gebruiken | Download iPhone / Android

Nog een app met stadsinformatie, maar de cityguides van Spotted by Locals zijn net even anders. Bekijk vijf tips voor 43 Europese steden, of download een volledige stadsgids voor vier euro per stad. Deze stadsgidsen zitten vol informatie, tips, foto’s van locals en andere ‘Spotters’. Gratis alternatieven voor deze betaalde app zijn de gidsen van Stay.com, Triposo (aanrader!) of die van Wikitude.

Iets duurder (€6,99 per stuk), maar wel helemaal Nederlandstalig, zijn de 100% Stedengidsen van Mo’Media. Deze stadsgidsen bevatten onder meer metrokaarten, routes voor stadswandelingen, een mini-tolk en leuk geschreven info over plekken de je moét bezoeken. Het aanbod bestaat uit 13 Europese steden en New York. Met de gratis gids van Amsterdam kun je wel alvast uitproberen wat je krijgt voor je zeven euro.

10. Airbnb

Gratis | Alleen online te gebruiken | Download iPhone / Android

Er zijn voldoende goede apps beschikbaar voor het vinden en boeken van hotelkamers, maar als je wel eens op een andere manier wilt overnachten, is de app van Airbnb een aanrader.

Mocht je het nog niet kennen: Airbnb is een marktplaats waar (voornamelijk) particulieren hun appartement of kamer verhuren. Met de app vind je beschikbare slaapruimte in de buurt en reserveer je deze direct. Overigens is de Airbnb-app niet alleen voor reizigers, maar ook voor mensen die tijdelijk een kamer of appartement willen verhuren aan toeristen.

En wat zijn jouw favoriete apps voor op reis?