Heb je geen zin in wéér een nacht in zo’n krappe, standaardkamer van een dertien-in-een-dozijnhotel? In de onderstaande 10 hotels boek je een overnachting die je ongetwijfeld nooit zult vergeten!

Spitbank Fort, Portsmouth

Privé-zeefort voor de Britse kust

Ter verdediging van de belangrijke havenstad Portsmouth, plaatsten de Britten in de negentiende eeuw vier zeeforten op ongeveer een mijl van de kust. De bouwkundige bleek een vakkundig man, want 150 jaar later staan de vier forten er nog steeds. Eentje, Spitbank Fort, werd recentelijk omgebouwd tot een luxueus hotel, dat plaats biedt aan maximaal 18 gasten. Overnachten kan vanaf 350 pond per nacht (ongeveer €400,-), voor 5.000 Britse pond huur je het volledige eiland af.

spitbank

Hotel im Wasserturm, Keulen

Hoog en droog?

Wil je overnachten in het centrum van Keulen, maar dan op een unieke manier? Dan is Hotel im Wasserturm, een vijfsterrenhotel in een de 140 jaar oude watertoren, de perfecte keuze. Deze 36 meter hoge toren heeft 42 royale hotelkamers, waar je vanaf €110,- (per kamer) kunt overnachten. Op de 11e -en daarmee bovenste- verdieping zit panorama-restaurant La Vision, dat twee Michelinsterren heeft en een schitterend uitzicht op de Dom en de rest van het centrum van Keulen biedt.

wasserturm

CasAnus, Kemzeke

‘s Werelds vreemdste thema-hotel

De titel voor meest opmerkelijke hotel ter wereld gaat ongetwijfeld naar CasAnus, een creatie van kunstenaar Joep Van Lieshout in het Belgische Kemzeke, bij Antwerpen. CasAnus is onderdeel van de kunstcollectie van Geert en Carla Verbeke, waartoe onder meer ook deze aparte campingflat behoort. Voor 120 euro kun je hier overnachten in een enorme uitvergroting van het menselijke spijsverteringsstelsel, van de tong tot aan de anus. Slapen in een darm, wie wil dat nou niet?

CasAnus, Kemzeke

Hotel Seven, Parijs

Voel je James Bond in de 007-suite

Kamers met een zwevend bed, een kamer met pikzwart interieur, of de psychedelische Alice in Wonderland-suite. Hotel Seven in Parijs maakt overnachten een ware beleving. Toppunt is de 007-suite, die onder meer over een Hammam en gouden toiletten beschikt. Slapen in de spionnenkamer is, met een vanaf-kamerprijs van €447,- niet goedkoop, maar dat is voor de échte James Bond natuurlijk geen probleem.

james-bond

Hotel Fox, Kopenhagen

Alle kamers zijn uniek

De 61 kamers van Hotel Fox zijn ontworpen door 21 internationale kunstenaars en allemaal uniek. Vanaf ongeveer 80 euro per nacht kun je kiezen uit kleurrijke kamers, strak-witte suites en andere als slaapkamer vermomde kunstwerken. Hotel Fox ligt vlakbij het Centraal Station van Kopenhagen en is daardoor het ideale vertrekpunt voor een verkenningstocht door de Deense hoofdstad.

Hotel Fox, Kopenhagen

Alcatraz Hotel, Kaiserslautern

Gevangenishotel met cellenkamers

Het slapen in een voormalige gevangenis is op zich niet meer zo uniek, doordat er in Europa inmiddels vele tientallen gevangenishotels te vinden zijn. Mede door een grootschalige renovatie, waarbij modern design gecombineerd is met de oorspronkelijke functie van het gebouw, is Alcatraz Hotel in het Duitse Kaiserslautern nét even anders. Je kunt in Alcatraz Hotel overnachten in een voormalige gevangeniscel (vanaf €69 inclusief ontbijt), een reguliere kamer (vanaf €79,-) of een suite (vanaf €139,-).

Alcatraz Hotel

Hotel Marques de Riscal, Elciego

Wijnhotel met dronken uiterlijk

De Spaanse provincie Rioja is wereldberoemd vanwege de smaakvolle, gelijknamige wijnen. Het kleine plaatsje Elciego ligt nét over de grens in Baskenland, maar de wijnen die hier worden verbouwd mogen ook Rioja heten. Wellicht als dank hiervoor verrees in Elciego het spectaculaire Marques de Riscal. Op een terrein van bijna 100,000 m2 draait alles om de lokale wijn – van uitgestrekte wijngaarden tot eeuwenoude wijnkelders en zelfs een Spa Vinothérapie. Het markante hotelgebouw is ontworpen door Frank Gehry, die ook onder meer het Guggenheim in Bilbao ontwierp.

marques-de-riscal

Legoland, Windsor

Voel je weer kind tussen de LEGO

Het originele Legoland-pretpark in Billund (Denemarken) is bij veel Nederlanders en Vlamingen verreweg het bekendste, maar net als Disney heeft ook LEGO pretparken in meerdere landen. Zo ook in Engeland, waar Legoland Windsor al in 1996 haar deuren opende. Dit pretpark beschikt ook over een thema-resort, met onder meer piratenkamers en riddersuites. Voor net geen €400,- boek je een gezinskamer (entreebewijs Legoland inbegrepen) en kun je dus al vóór het ontbijt vloeken op rondslingerende LEGO-steentjes onder je voeten.

legoland

Kruisherenhotel, Maastricht

Slapen in een kerk

Ook in Maastricht zitten de kerken steeds minder vol. De Zuid-Limburgers zijn echter meesters in het verzinnen van nieuwe bestemmingen voor leegstaande kerken, om deze vaak mooie gebouwen zo te redden van de sloopkogel. Selexyz Dominicanen (verkozen tot één van de mooiste boekenzaken ter wereld) is hiervan een mooi voorbeeld, maar dat geldt ook voor het Kruisherenhotel. Een 15e eeuws klooster in het centrum van de stad is, samen met de aangrenzende gotische kerk, getransformeerd tot een bijzonder designhotel. Slapen doe je hier in de kloostergebouwen, de receptie en ontbijtzaal bevinden zich in het schip van de kerk. Hemels overnachten is mogelijk vanaf €199,- per kamer.

kruisheren

Bella Sky Comwell, Kopenhagen

Vrouwenverdieping in Deens designhotel

Alsof de buitenkant van het Bella Sky Comwell Hotel in Kopenhagen nog niet uniek genoeg is, wordt er ook in het hotel zelf alles aan gedaan om het verblijf van de gasten zo speciaal mogelijk te maken. Zo is de zeventiende verdieping van het hotel geheel gereserveerd én ingericht voor vrouwen. Deze Bella Donna Floor heeft onder meer een breed scala aan beautyproducten in de badkamer, een uitgebreide vrouwenleesmap en een minibar die gevuld is met smoothies en champagne, in plaats van chips en bier. Een kamer boek je vanaf zo’n 120 euro, waarbij het ontbijt is inbegrepen.

bella-sky