Sommige bezienswaardigheden zou je zo voorbijlopen. Aan de buitenkant is niet veel speciaals te zien, maar als je binnen bent schrik je bijna van al dat moois. We zetten zeven voorbeelden op een rij die je absoluut van binnen moét bekijken.

Wieskirche – Steingaden, Duitsland

Aan de voet van de Alpen staat de achttiende-eeuwse Wieskirche. Van de buitenzijde lijkt deze bedevaartkerk misschien nog wat bescheiden, maar binnenin druipt een overdaad aan rococo-versieringen van de muren af.

wieskirche-1

wieskirche-2

wieskirche-3

wieskirche-4
Afbeeldingen via: 1, 2, 3, 4

Rilaklooster – Bulgarije

Het Rilaklooster ligt nogal afgezonderd, op ruim 1.100 meter hoogte in het Rilagebergte. Het bleek een goede schuilplaats, want dit op-één-na grootste klooster van de Balkan heeft zo diverse oorlogen en plundertochten overleefd.

rilaklooster-1

rilaklooster-2

rilaklooster-3

rilaklooster-4
Afbeeldingen via: 1, 2, 3, 4

Mezquita – Cordoba, Spanje

De Mezquita de Cordoba maakt deel uit van een immens bouwwerk, waardoor je aan de buitenzijde niet echt een voorstelling kunt maken van wat er zich binnen afspeelt. Achter de wat grauwige buitenmuren ligt echter een schitterende kathedraal, met een plafond dat gedragen wordt door bijna 900 kleurrijke zuilen.

mezquita-1

mezquita-2

mezquita-3

mezquita-4
Afbeeldingen via: 1, 2, 3, 4

Selimiye Moskee – Edirne, Turkije

De Selimiye Moskee in Edirne, niet ver van de Turkse grenzen met Griekenland en Bulgarije, ziet er van buiten op zich best mooi uit. Een typische moskee, met vier minaretten en een grote koepel, maar niet extreem speciaal. Zodra je binnenloopt, zie je echter meteen waarom UNESCO deze moskee tot Werelderfgoed verklaarde.

selimiye-1

selimiye-2

selimiye-3

selimiye-4
Afbeeldingen via: 1, 2, 3, 4

Winchester Cathedral – Winchester, Engeland

Het is één van de grootste kathedralen van Engeland en eigenlijk wel een beetje vergelijkbaar met de Selimiye Moskee. De buitenkant is zeker niet verkeerd, maar het verschil met de binnenzijde is zó groot dat ook Winchester Cathedral een plekje verdient in deze lijst.

winchester-1

winchester-2

winchester-5

winchester-4
Afbeeldingen via: 1, 2, 3, 4

Sixtijnse Kapel – Vaticaanstad

De Sixtijnse Kapel is wereldberoemd, maar niet vanwege de buitenkant. Een wat saai, hoekig gebouw, dat verstopt staat tussen steegjes en binnenplaatsen. Dat staat in schril contrast met de prachtige, beroemde fresco’s van Michelangelo, die je binnenin de kapel kunt bewonderen.

sixtijnse-kapel-1

sixtijnse-kapel-2

sixtijnse-kapel-3

sixtijnse-kapel-4
Afbeeldingen via: 1, 2, 3, 4

Sainte-Chapelle – Parijs, Frankrijk

Ooit had het een prominente plek op Île de la Cité in Parijs, maar tegenwoordig is kapel omringd door het Paleis van Justitie. Mede daardoor krijgt de voormalige hofkapel van Koning Lodewijk IX niet (meer) de locatie die het verdient. De bijnaam ‘De juwelendoos van Parijs’ is namelijk niet zomaar gekozen. Met ruim 600 vierkante meter aan glas-in-lood is het een echt sierraad.

sainte-chapelle-1

sainte-chapelle-2

sainte-chapelle-3

sainte-chapelle-4
Afbeeldingen via: 1, 2, 3, 4

Welke van deze 7 gebouwen zou jij wel eens van binnen willen bekijken?