Natuurlijk, bij een bezoek aan Berlijn moet je het Reichstaggebouw zien, het indrukwekkende holocaust monument bekijken en naar de Berlijnse muur. Maar wat nou als je voor een tweede, of misschien wel een derde keer in de stad bent? Dan zijn er nog zóveel andere, minder ontdekte stukken die zeker de moeite waard zijn!

Genieten van het mooie uitzicht vanuit de Französischer Dom

Goedkoper dan de televisietoren en minstens zo’n mooi uitzicht krijg je vanuit de Französischer Dom. Dit gebouw ligt aan de Gendarmenmarkt, een plein midden in de stad waar ook het concertgebouw en om het net wat lastiger te maken, de Duitse Dom staan. Hoe hou je ze uit elkaar? De Duitse staat links van het plein en de Franse rechts! Voor vier euro ben je binnen en kun je genieten van een mooi uitzicht over de stad en over het mooie Gendarmenmarkt!

Adres: Gendarmenmarkt 5, 10117 Berlijn

De Französischer Dom

Bier drinken in een van de oudste brouwerijen van Berlijn

Ga je naar Berlijn? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan het historische NicolaiViertel. De wijk, op loopafstand van Alexanderplatz is een van de oudste wijken van de stad. Je vind er leuke aparte winkeltjes (het hele jaar door een kerstmarkt!), leuke restaurantjes, musea en een aantal oude kroegen. Een daarvan is Zille-Destille. Gelegen tussen de Spree (Berlijns’ bekendste rivier), het knoflookmuseum en de kerstwinkel.

Adres: Propststrasse 9, 10178 Berlijn

De markt in Mauerpark, zelfs schommelen lijkt er alternatief

Wanneer je op een zondag in Berlijn bent moet je zeker naar Mauerpark. Dit alternatieve park bij U-bahn station Eberswalder Strasse (gewoon de mensenmassa volgen en je bent in het park) ligt in Prenzlauer Berg, een wijk waar ik het later nog over ga hebben, het staat bekend om een restant van de Berlijnse muur en de markt die er elke zondag te vinden is. Beneden vind je dus de markt waar je van 8 uur ’s ochtends tot zes uur in de middag kunt rondsnuffelen tussen al het antiek. Let wel op, verkopers zijn rond de middag al flink aangeschoten van de drank die je overal ziet.

Adres: Bernauer Strasse 63-64, 13355 Berlijn

Mauerpark markt

Prenzlauer Berg

Deze wijk staat bekend om haar hippe imago. Prenzlauer Berg was lange tijd een saaie arbeiderswijk in het Oosten van de stad maar nadat de kunstenaars en alternatieve mensen het ontdekt hadden, is het nu echt niet meer saai te noemen. Het is nog redelijk goedkoop (echt goedkoop zit je in Kreuzberg of Wedding) maar je vind er toch goede restaurants en overnachtingsmogelijkheden. Nog belangrijker is dat Prenzlauer Berg een erg vriendelijke en veilige wijk is. Je vind onder andere de Gethsemanekirche in deze wijk: een rode kerk met groen dak, voltooid in 1893.

Je zou ook een bezoek kunnen brengen aan de Joodse begraafplaats aan de Schönhauser Allee. Het is heel heftig om dit te zien, een keppeltje is verplicht. Max Liebermann is een van de velen die hier begraven ligt. Verder kun je nog naar de watertoren, het Russische restaurant tegenover de watertoren of gewoon naar Mauerpark. Want ook die ligt in Prenzlauer Berg.

Beproef je geluk bij Alexanderplatz

Een beetje geluk nodig? Ga dan naar het Marx-Engels-Forum park gelegen bij Alexanderplatz. Als je van de Berliner Dom naar het beroemde plein loopt valt het niet te missen. Je ziet twee grote beelden van de grondleggers van het Marxisme; Karl Marx en Friedrich Engels. Ooit waren het arme arbeiders, later werd hun denkwijze nagestreefd door communistische heersers als Lenin en Fidel Castro, maar tegenwoordig worden de Duitse denkers over de handen gewreven door gelukzoekende toeristen.

Geluksbeelden bij Alexanderplatz

Curryworst eten bij Konnopke

Als laatste moet je voor de beste curryworst van misschien wel heel het land naar Konnopke! Onder het U-bahn station Eberswalder Strasse vind je een klein geel gebouwtje, dat tot in de avond geopend is. Sinds 1930 vind je hier de allerbeste curryworst!

Adres: Schonhauser Allee 44, 10435 Berlijn

Curryworst!

 

Dit gastartikel is geschreven door Roel Janssen, een jonge globetrotter met een grote liefde voor reizen, fotograferen en schrijven. Hij ging voor een stage naar Berlijn, ging Spaans leren in Malaga en op zijn blog vind je verhalen, reistips en inspiratie uit veel Europese landen en steden.