De zomer is de ideale periode voor een stedentrip. Als het weer een beetje meezit is het heerlijk om een nieuwe stad te verkennen – rondslenteren door het stadscentrum, genieten van mooie bezienswaardigheden, het testen van zoveel mogelijk culinaire specialiteiten, of… uit je bol gaan op een spetterend festival.

Ook deze zomer zijn er weer vele geweldige festivals georganiseerd door heel Europa. In sommige gevallen zelfs vlakbij of middenin een grote stad, waardoor deze perfect te combineren zijn met een stedentrip. We zetten er een aantal op een rij.

Florence – Florence Dance Center

26 juni – 24 juli

Bijna een maand lang kun je in het Toscaanse Florence genieten van voorstellingen van dansgezelschappen uit onder meer Italië, Rusland en Amerika. Deze week gaat hier de 24e editie van Florence Dance Center van start in Museo Nazionale del Bargello.

florence
Foto via Florence Dance Center

Karlsruhe – Vor FEST en Das FEST

13-21 juli

Een stuk grootschaliger is Das FEST, dat met bijna 250.000 bezoekers één van de grootste openluchtfestivals van Duitsland is. De feestweek is verdeeld in twee gedeelten, waarbij Vor FEST (13-18 juli) min of meer het een week durende voorspel voor Das FEST (19-21 juli) is. Dit jaar komen onder meer Triggerfinger en Seeed naar het nabij de Franse grens gelegen Karlsruhe.

fest
Foto via Das FEST

Boedapest – Sziget

5-12 augustus

Sziget is één van de grootste festivals van Europa. Óbuda-eiland (Sziget betekent eiland, vandaar de naam), dat in de Donau in de Hongaarse hoofdstad Boedapest ligt, verandert ieder jaar in een compleet partydorp. Veel muziek, maar ook theater, kermis, film, kunst en natuurlijk veel bars en restaurants zorgen ervoor dat je je de hele week niet hoeft te vervelen op dit Hongaarse feesteiland.

sziget
Foto via Sander_123

Amsterdam – De Parade

9-25 augustus

De Parade is eigenlijk de Nederlandse, rondtrekkende variant van Sziget. Ook hier wordt een compleet dorp opgebouwd met muziek, theater, kermisattracties en veel plekken om te eten en drinken. De Parade strijkt ook neer in Rotterdam, Den Haag en Utrecht, maar de Amsterdamse Parade, in het Martin Luther Kingpark, is toch wel de grootste van de vier festivals.

parade
Foto via Peanutian

Edinburgh – Edinburgh International Festival

9 augustus – 1 september

De laatste drie weken van augustus staat in Edinburgh EIF op het programma. Het Edinburgh International Festival is één van de belangrijkste evenementen in de Schotse hoofdstad, waarbij internationale opera, muziek, drama, kunst en dans centraal staan. Ben je al eerder in Edinburgh? Bezoek dan het Jazz & Blues Festival (19-28 juli) of Edinburgh Festival Fringe (2-26 augustus).

edinburgh
Foto via NH Hotels

Barcelona – Festa Major de Gràcia

15-21 augustus

Prachtig versierde straten, optochten, muziek en diverse andere festiviteiten. Tijdens Festa Major de Gràcia vind in de wijk Gràcia (de barrio waar ook Parc Güell ligt) een zes dagen durend feest plaats, zoals alleen de Catalanen dat kunnen organiseren.

festa-major
Foto via Oh Barcelona

Welk festival bezoek jij deze zomer?