In de serie Duitsland Dichtbij worden Duitse steden bezocht die ideaal zijn voor een één- of meerdaagse stedentrip. Na Bremen reisde StedenTripper ditmaal af naar Frankfurt am Main, de grootste en bekendste stad van de deelstaat Hessen.

Frankfurt ligt redelijk centraal in Duitsland, maar is verrassend goed en snel bereikbaar. Vanaf de Nederlandse of Belgische grens rijd je er met de auto in ongeveer 2,5 uur naartoe. Mede dankzij de imposante skyline kun je de stad niet missen.

Beschadigde identiteit

Eerder schreef gastblogster Lydia Paauw al over de tegenstellingen in New York, maar ditzelfde geldt evengoed voor Frankfurt am Main. Gezien de geschiedenis van de stad is dat echter niet zo vreemd.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was vrijwel het gehele stadscentrum van Frankfurt verdwenen. Door bombardementen verloor de stad haar identiteit; de oude stadskern was weggevaagd en meer dan vijfduizend mensen kwamen om het leven.

Toen de rook van de oorlog langzaam wegtrok, ontstond er behoefte naar een financieel centrum om de wederopbouw van Duitsland vanuit te coördineren. Het centrumloze en centraal gelegen Frankfurt bleek hiervoor een geschikte stad. Midden in de stad werden banken gebouwd en niet ver van de Main verrezen hoge wolkenkrabbers.

Later, aan het begin van de Jaren ’80, bleek het ontbreken van een Altstadt toch een gemis. Frankfurt had ooit het grootste historische stadscentrum van Duitsland. Hiervan waren eigenlijk alleen vakwerkhuis Wertheim en enkele kerken gespaard gebleven. Dankzij een nauwkeurige reconstructie is de Frankfurter Altstadt nu een replica van zichzelf.

P1070614
Vakwerkhuizen aan de Römerberg, met de Domkerk (l) en de Alte Nikolaikirche (r)

Tegenstellingen

Het moderne Bankenviertel, rondom het Willy Brandt Platz, zit pal naast het stadscentrum. De historische ogende vakwerkhuizen staan dan ook letterlijk in de schaduw van het moderne wolkenkrabbers uit het financiële centrum.

In de tram richting het centrum staan mantelpak met aktetas en cameratoerist hierdoor zij aan zij. Twee zitplaatsen worden ingenomen door een man die, in een inmiddels versleten colbert, breeduit zijn roes uitslaapt. Want de financiële crisis is zeker ook in een zakenstad als Frankfurt merkbaar.

In het centrum van de stad benadrukken de plaatselijke VVV, maar ook de architectuur en de menukaarten, de lokale tradities en historie. Het kan de vele toeristen echter niet ontgaan dat inmiddels meer dan een kwart van de bevolking van Frankfurt uit allochtonen bestaat. De geuren van Hessische Bratwurst en Frankfurter Apfelwein vermengen zich met die van culinaire specialiteiten uit Turkije, Italië en de Balkan.

P1070523
Oud (de St. Catharinakerk) en nieuw (de Commerzbank), één van de vele Frankfurter tegenstellingen

Keuzes, keuzes…

Die tegenstellingen maken Frankfurt eigenlijk alleen maar extra aantrekkelijk, want je hebt veel om uit te kiezen. Bijna teveel, eigenlijk. Ga je van het uitzicht genieten vanaf de 56e verdieping van de Main Tower, of vanuit stoel 19, rij 12 in de Alte Oper? Slenter je door de (vooral op zaterdag extreem drukke) winkelstraat Zeil, of ga je genieten van flora en fauna in Zoo Frankfurt of de Palmengarten?

Ook voor museumliefhebbers is het lastig kiezen. Aan de Museumoever, vergelijkbaar met het Berlijnse Museuminsel, zijn 13 musea gevestigd, waaronder het indrukwekkende Städel, Verspreid door de stad vind je echter nog veel meer musea, uiteraard opnieuw sterk uiteenlopend qua onderwerp. Zo heeft Historisch Museum Senckenberg de meest omvangrijke collectie dinosaurusskeletten van Duitsland, het vooraanstaande MMK heeft een grote verzameling moderne kunst.

P1070603
Dino’s kijken in Museum Senckenberg

Hotels en restaurants

Overnachten in het centrum van Frankfurt kan in stijl – dus in een wolkenkrabber – in Jumeirah Frankfurt. Dit luxueuze hotel heeft 218 kamers en suites, verdeeld over 28 verdiepingen. Ook Steigenberger Frankfurter Hof ligt vlakbij het stadscentrum. Een kamer in beide hotels kun je boeken vanaf ongeveer 150 euro.

Uiteraard zijn er ook goedkopere opties op loopafstand van het centrum. Hamburger Hof Hotel en designhotel The Goldman zijn prima middenklassehotels, Meininger Hotel Frankfurt Messe valt met een vanafprijs van €32,- per kamer in de categorie budgethotels.

Voor heerlijke Duitse gerechten kun je terecht bij Atschel of Römer Pils Brunnen . Ook de internationale keuken is ruim vertegenwoordigd in Frankfurt, van Italiaans (Trattoria i Siciliani) tot Japans (Iwase) en van Jewel Of India tot Im Herzen Afrikas.

Frankfurt am Main beschikt over een plezierige mix van tegenstellingen. Nieuw, oud en nagebouwd. Traditioneel Duits, maar toch multicultureel. En bovendien betaalbaar en goed bereikbaar, dus waar wacht je nog op?

Krijg je nog niet genoeg van Frankfurt? Bekijk dan de fotoreportage in StedenTripper’s The Big City.