Het zal weinigen zijn ontgaan dat Sinterklaas sinds afgelopen weekend weer in het land is. Het thuis vieren van dit traditionele feest is leuk, maar het is nóg leuker om Sinterklaas eens op een andere plek te beleven. We geven je vijf tips, die allemaal volledig in Sinterklaassfeer zijn.

1. Antalya (Turkije)

Sinterklaas is niet Spaans, zoals veel mensen denken, maar Turks. Sint Nicolaas werd in het jaar 280 namelijk geboren in Patara. Destijds een Lycische stad, tegenwoordig hoort het bij Turkije. Later werd hij de bisschop van het nabijgelegen Myra, maar beide plaatsen zijn tegenwoordig slechts dorpjes waarvan enkel de naam nog groot is. Antalya, de hoofdstad van de gelijknamige provincie waarin zowel Patara als Myra liggen, is daardoor wellicht een betere bestemming voor een citytrip. In de 1,1 miljoen inwoners tellende badplaats is de kans op een warm sinterklaaszonnetje in ieder geval een stuk groter dan bij ons.

myra
Een bezoek aan ruïne-dorp Myra is goed te combineren met een stedentrip naar Antalya

2. Bari (Italië)

In 352 overleed Sint Nicolaas, waarna hij in Myra werd begraven. In 1087 werden zijn stoffelijke resten echter door Italiaanse kooplieden van Myra naar Bari overgebracht, om ze te beschermen tegen de oprukkende islam. In deze historische Italiaanse havenstad werd speciaal voor hem een kerk gebouwd, de Basiliek van Sint-Nicolaas. Elk jaar houden de Italianen, op 6, 7 en 8 mei, een feest ter ere van de heilige Nicolaas van Myra.

bari
Havenstadje Bari, in de prachtige regio Apulië, via Annabelle Orzco

3. Valencia (Spanje)

Op 6 december vaart Sinterklaas weer met zijn Pieten richting Spanje, maar waar in Spanje weet niemand precies. Madrid wordt af en toe genoemd, maar is niet bereikbaar per stoomboot. Volgens een kinderversje uit 1810 gaat Sinterklaas in Spanje sinaasappelen en granaatappelen halen. Het epicentrum van de Spaanse granaatappelteelt ligt in de omgeving van Elche, in de regio Valencia. Deze regio, waarvan de stad Valencia de hoofdstad is, staat ook bekend om haar enorme sinaasappelvelden. De bruisende havenstad Valencia lijkt dan ook de ideale plek om Pakjesboot 12 aan te meren.

valencia
De levendige binnenstad van Valencia, via OliverN5

4. Groningen (Nederland)

Al sinds 1952 (en in Amsterdam zelfs al sinds 1934) komen Sinterklaas en zijn Pieten ‘officieel’ per stoomboot aan in Nederland. Dit jaar was de eerste keer dat de intocht van de Sint in Groningen plaatsvond, waardoor je via de televisie al even kennis kon maken met de gezellige stad in het hoge noorden. En dan heb je ook kunnen zien dat Groningen absoluut een écht bezoekje waard is!

groningen
Ook bij nacht is Groningen erg mooi, via Bert Kaufmann

5. Sint Niklaas (België)

En in deze lijst mag het Oost-Vlaamse Sint Niklaas natuurlijk niet ontbreken. De stad is ontstaan rondom een kerk die voor de heilige Nicolaas van Myra werd gebouwd. Sint Nicolaas staat ook prominent afgebeeld op het wapen van de stad. Het bruisende centrum van het Waasland is dus niet alleen vanwege de naam van de stad bij uitstek geschikt als Sinterklaasbestemming.

st-niklaas
Sinterklaas tijdens Dag van de Sint in Sint Niklaas