Afgelopen zomer was ik op vakantie in de Italiaanse regio Trentino, in het plaatsje Levico Terme om precies te zijn. Van familie had ik gehoord dat Verona een prachtige stad is. En nu we toch in de buurt waren, was dit een ideale kans om deze niet zo heel bekende stad te bezoeken. We gingen met de auto en na een tijdje zoeken hadden we een goede parkeergarage gevonden die dichtbij het centrum ligt.

Vooraf wist ik weinig van de stad Verona, alleen dat ergens in de stad het balkon van Romeo en Julia te bewonderen is, dit wereldberoemde balkon zouden we dus gaan zoeken. Daarnaast staat de binnenstad van Verona op de UNESCO Werelderfgoedlijst, dus er zal vast genoeg te zien zijn.

Piazza Bra, middelpunt van Verona

Eenmaal in de binnenstad van Verona kwamen we direct op een prachtig plein, het Bra Plein of zoals de Italianen het noemen Piazza Bra. Hier valt mijn oog onmiddellijk op de schitterende fontein en de mooie gekleurde huizen die gebruikt worden als restaurantjes met gezellige terrasjes. Op het Piazza Bra heerst een typische Italiaanse sfeer waar het op deze warme zomerdag gezellig druk is.

Verona-1

Gladiatoren en operettes in Arena di Verona

Het meest opvallende bouwwerk op het plein is echter Arena di Verona. Omdat ik mij slecht had voorbereid, wist ik niet dat er zo’n prachtige arena midden in de stad zou staan. Bij het zien van dit Romeinse amfitheater werd ik dan ook direct enthousiast en begon als een echte toerist druk te fotograferen. Toen ik vervolgens zag dat de arena ook van binnen te bewonderen is, moest ik dit natuurlijk ook zien.

Voor ongeveer €6,- p.p kan je naar binnen om vervolgens op eigen houtje de arena te bekijken. Ik zocht een mooi plekje in de goed bewaard gebleven arena en zag in mijn gedachten de gladiatoren al in actie. Tegenwoordig wordt de Arena di Verona in de zomermaanden veelvuldig gebruikt voor opera voorstellingen. Wanneer hier 22.000 mensen zitten moet dit ongetwijfeld een fantastische ervaring zijn. Helaas was er vandaag geen voorstelling.

Verona-2

Beleef Romeo & Julia bij Casa di Giulietta

Nog enigszins onder de indruk van het prachtige Amfitheater was het tijd om op zoek te gaan naar Casa di Giulietta, het huis van Julia met het beroemde balkon. Gelukkig staan er in de stad bordjes die je de goede kant op wijzen. De wandeling door de stad is trouwens ook geen straf, we kwamen langs veel leuke winkels waar de winkelliefhebber zich absoluut niet zal vervelen.

Verona-3

Ondanks de bordjes lopen we het huis van Julia in eerste instantie voorbij, maar de vele mensen in deze zijstraat doen ons beseffen dat dit het moet zijn. Op een knusse binnenplaats staan tientallen mensen te kijken naar een klein balkonnetje, waar vooral dames en verliefde stelletjes zich één voor één laten fotograferen. Leuk om dit beroemde balkon gezien te hebben, maar echt heel bijzonder is het nou ook weer niet.

Op het binnenplein staat ook het beeld van Giulietta, waarvan gezegd wordt dat het geluk brengt om haar rechterborst aan te raken. Bijgelovig als ik ben besluit ik dan ook maar een poging te wagen. De rechterborst van Julia is behoorlijk afgesleten, iedereen kan blijkbaar wel wat geluk gebruiken.

Verona-4

Casa di Giulietta is vooral een plek om met je geliefde heen te gaan. Dit blijkt ook uit het hek met de vele slotjes en de muren, die vol staan gekladderd met namen van geliefden. Persoonlijk vond ik de Arena di Verona een stuk mooier, maar ik heb het beroemde balkonnetje toch maar mooi gezien. En niet iedereen kan zeggen dat hij de rechterborst van Julia heeft aangeraakt (nu nog wachten op geluk).

Vervolgens hebben we nog een bezoek gebracht aan het Piazza dei Signori, een mooi plein waar een gezellige markt werd gehouden en waar we een lekkere fruitsalade kochten.

Natuurlijk is er nog veel meer te zien in Verona maar vanwege de temperatuur (ruim 30 graden) besloten we dat het mooi geweest was. Alles bij elkaar is de stad Verona een absolute aanrader, die zeker niet onder doet voor de meeste andere (bekendere) Italiaanse steden.

 

Deze gastblog is geschreven door reisliefhebber en hobbyfotograaf Lauris Kooi. Hij is werkzaam als online marketeer bij reisorganisatie Boekingen.nl en schrijft hier onder andere content over vakantiebestemmingen.