Je hebt ze zelf waarschijnlijk ook wel eens gemaakt, want in vrijwel ieder vakantie-fotoalbum zitten er wel een paar: cliché-foto’s. Je weet wel, van die foto’s waarvoor alle toeristen in de rij staan om ze vanaf hetzelfde punt te kunnen maken. Of foto’s waarop iedereen op dezelfde, zogenaamd grappige, wijze poseert.

We vroegen reizigers wat zij nu de meest afgezaagde reisfoto’s vinden. Hoeveel van de foto’s uit deze top tien heb jij in een fotoalbum zitten?

1. De Toren van Pisa omduwen

Het omduwen van de Toren van Pisa is zó cliché, dat zelfs het fotograferen van toeristen die de beroemde toren proberen om te duwen cliché is geworden.

pisa
Foto via Barney Moss

2. Standbeelden nadoen

Juichen naast Rocky in Philadelphia, één arm in de lucht steken aan de voet van het Vrijheidsbeeld, of plassend naast Manneken Pis poseren – het is allemaal even afgezaagd.

christusbeeld-rio
Foto via Mike Vondran

3. De Eiffeltoren vasthouden

Net doen alsof je de Eiffeltoren (of andere puntige bouwwerken, zoals de Taj Mahal, de Euromast of een Egyptische piramide) vasthoudt bij de punt is eigenlijk nooit echt leuk geweest.

eiffeltoren
Foto via Vincent Lock

4. De zon beetnemen

Verkrijgbaar in vele variaties en vooral erg populair bij ‘professionele’ portretfotografen in Mediterrane badplaatsen met een hoge hoteldichtheid.

de-zon
Foto via Lara Danielle

5. Het zebrapad op Abbey Road oversteken

Bij voorkeur met zijn vieren, want alleen dan kun je de beroemde album-cover van The Beatles imiteren.

beatles-zebra
Foto via Rupert Ganzer

6. “Kijk, mam, ik heb borsten!”

Je vrienden waren zo grappig om je in te graven op het strand. En wat doe je dan, als je alleen je armen nog kunt gebruiken?

ingegraven
Foto via Razvan Orendovici

7. Springen

Op het strand, op een berg, bij de Eiffeltoren of waar dan ook, springend op de foto kan eigenlijk overal. En waarschijnlijk juist daarom gebeurt het ook zo vaak.

springen
Foto via Jon Collier

8. Slippers, strand en cocktail

Vooral bedoeld om, via Facebook, Twitter of Instagram thuisblijvers jaloers te maken. Nou, de meeste thuisblijvers appreciëren dit soort foto’s echt niet.

voeten
Niet afgebeeld: het drankje

9. De Sfinx kussen

Ook hier kun je ‘Sfinx’ vervangen door vrijwel ieder beeld dat, op welke wijze dan ook, gekust zou kunnen worden.

sfinx
Foto via Ephysimon

10. Poseren met dieren

Het poseren met locals werd maar nét geklopt door het poseren met dieren. Voor een paar euro op de foto met een kameel in de woestijn, met een papegaai op een vakantieresort, of met een aangelijnde aap aan de boulevard. Het dierenwelzijn is in veel landen niet bepaald geweldig, maar door dit soort cliché-kiekjes wordt dat vaak in stand gehouden.

aap
Foto via Dennis Brekke

En toch is het stiekem best leuk om af en toe zo’n clichéfoto te maken. Welke is jouw favoriet?