Wil je je geliefde tijdens Valentijn verrassen met een citytrip, dan zijn er talloze Europese steden waar je een aantal dagen vol romantiek kunt doorbrengen. Wandelen langs de Seine in Parijs, slenteren door het historische centrum van Antwerpen, uren tafelen in een hip Londens restaurant, genieten van de internationale allure van Genève of een boottochtje over de Moldau in Praag. Er zijn echter ook bestemmingen waar de sfeer en idylle ver te zoeken zijn, plaatsen waar je samen echt niet wilt verblijven omdat het er saai, lelijk, vies of gevaarlijk is. We zetten deze onromantische plekken voor je op een rij. Hier tien Europese steden met een negatief stedentripadvies:

1. Charleroi, België

Met stip op nummer één: Charleroi in het Belgische Wallonië. Wil je een romantisch weekend met je vriend of vriendin, dan is deze stad absoluut af te raden. Charleroi werd meermaals verkozen tot lelijkste stad van Europa. En terecht: gesloten mijnen, vervallen fabrieken, hoge werkloosheid, een grijs en troosteloos straatbeeld, je vindt hier alles wat je tijdens een stedentrip met je geliefde juist niet wilt tegenkomen.

charleroi

2. Tiraspol, Moldavië

Je bent vast niet van plan om met je lover naar Moldavië te gaan, maar mocht je wel een bezoek aan deze voormalige Sovjetrepubliek en een van de armste landen van Europa overwegen, laat Tiraspol dan zeker links liggen. De stad bestaat uit beton, eenheidsworst, vervuilde lucht en corruptie. Niet bepaald de ideale ingrediënten voor een romantisch uitje. In de Moldavische hoofdstad Chisinau is de sfeer trouwens niet veel beter.

tiraspol

3. Duisburg, Duitsland

In Duitsland zijn tientallen mooie steden met een sfeervol historisch centrum. Het Ruhrgebied kun je echter beter overslaan. In Duisburg wemelt het van de rokende schoorsteenpijpen en lelijke gebouwen. Je zult je er ongetwijfeld een weekendje vermaken, maar als het om schoonheid en romantiek gaat, scoort deze industriestad bijzonder laag. Nabijgelegen steden als Essen, Oberhausen en Gelsenkirchen verdienen overigens ook een plaats op je don’t-lijstje.

duisburg

4. Most, Tsjechië

Het Tsjechische Most stamt uit de dertiende eeuw en heeft een rijke geschiedenis. Helaas is daar niets meer van te zien, want tijdens de Russische bezetting werden vrijwel alle historische gebouwen verwoest en vervangen door socialistisch functionalisme: betonnen hoogbouw zonder enige charme en sfeer. Tel daar de teloorgang van de plaatselijke bruinkoolwinning bij op en je hebt een zeer onaantrekkelijk totaalplaatje, dat scherp contrasteert met alles wat je van het ideale Valentijnweekend verwacht. Een absolute no-go dus.

most

5. Copșa Mică, Roemenië

De twijfelachtige eer van het meest vervuilde gebied van Europa gaat naar de omgeving van het Roemeense Copșa Mică. Een romantische wandeling maken en een frisse neus halen zit er hier niet in. Vieze lucht, smerig water, betonnen karkassen, vervallen fabrieken en overal de moedeloze sfeer van het vroegere communisme. Over de hele stad hangt een grauwe roetsluier en de levensverwachting van de inwoners is er door de ernstige vervuiling laag. Copșa Mică moet je dus absoluut mijden als je met je geliefde op reis gaat.

copsa-mica

6. Sheffield, Engeland

Ook de Britten kunnen er wat van op het gebied van onromantische steden. Plaatsen als Londen, Oxford en Edinburgh zijn een prachtig decor voor een sfeervol weekend met je geliefde, in tegenstelling tot het mistroostige Sheffield. Door de belangrijke functie die het in de nationale staalindustrie had, draagt de stad de bijnaam Ironpolis. De industriële hoogtijdagen zijn echter allang voorbij, en dat is in Sheffield duidelijk merkbaar. Heb je de film The Full Monty gezien, dan begrijp je meteen wat we bedoelen: vergane glorie, veel leegstand en een hoge werkloosheid.

sheffield

7. Le Havre, Frankrijk

Denk je bij Franse steden aan statige panden, imposante pleinen, lommerrijke parken, chique winkelstraten en uitstekende restaurants? Dan heb je in veel gevallen gelijk. Voor Le Havre gaat deze vlieger echter niet op. De havenstad werd tijdens de slag om Normandië grotendeels verwoest, waardoor er vooral betonnen gebouwen uit de jaren vijftig staan, wat de sfeer niet ten goede komt. Laat je ook niet misleiden door de ligging aan de kust: een lange, romantische strandwandeling is hier door de grote industriehavens en vele terminals niet mogelijk.

le havre

8. Katowice, Polen

Het Poolse Krakau is mooi, oud en sfeervol. Dat kun je zeker niet zeggen van Katowice, dat iets ten noordwesten ligt. Het is een handige uitvalsbasis als je voormalig concentratiekamp Auschwitz wilt bezoeken, maar daar is ook alles mee gezegd. Vrijwel de hele stad is gericht op de zware industrie, wat veel lelijkheid met zich meebrengt: dampende fabrieken, grauwe luchten en zwart roet op talloze gebouwen. Romantiek? Geen idee waar dat in Katowice te vinden is.

katowice

9. Napels, Italië

Zoek je een schone en veilige bestemming voor een trip met je vriend of vriendin, sla Napels dan vooral over. Hoewel deze Italiaanse stad zeker mooie kanten heeft, is een bezoek toch af te raden. De vuilophaaldiensten staken er regelmatig, waardoor het er vaak vies is en stinkt. Bovendien is Napels door de aanwezigheid van de Camorra (de plaatselijke maffia) erg gevaarlijk.

napels

10. Almere, Nederland

Kies je tijdens Valentijn voor een romantische citytrip in eigen land, dan zijn er diverse steden waar je met je liefde een aantal leuke, gezellige dagen kunt doorbrengen. Ga je iets boeken, wees dan verstandig en houd de uitslag van de verkiezing van de meest onaantrekkelijke stad van Nederland bij de hand. Almere kreeg vanwege zijn saaiheid en eentonigheid de meeste stemmen. Nieuwegein, Den Helder, Heerlen en Eindhoven waren trouwens de nummers twee tot en met vijf en zijn dus ook geen aanraders.

almere