Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Verrassingsreizen: Bestemming Onbekend

Verrassingsreizen: Bestemming Onbekend

StedenTripper werkt samen met Reisgids van de Consumentenbond. Iedere maand verschijnt er een artikel, dat eerder in dit magazine is gepubliceerd, exclusief op StedenTripper.com. Zo maak je kennis met hun praktische tests en uitgebreide reisartikelen.

 

Natuurlijk kun je zelf een stedentrip tot in de puntjes regelen. Een stad kiezen, uitzoeken welke maatschappij erheen vliegt en welk hotel de beste reviews krijgt. Maar je kunt het ook helemaal uit handen geven en een verrassingsreis boeken. Pas op het laatste moment hoor je waar de reis heen gaat.

Er zijn diverse websites waar je een stedentrip kunt boeken zonder dat je weet waar je heen gaat. Volgens de advertenties is een driedaagse verrassingsreis al voor €99 te boeken, een spotprijs voor een stedentrip. Maar wat zijn de voorwaarden? En hoe verrassend is de bestemming? Vertrekt de vlucht op een beschaafde tijd naar een goed bereikbare luchthaven? En, minstens zo belangrijk, kun je de reis zelf voor een lagere prijs boeken? We lieten ons verrassen en maakten drie stedenreizen met ‘bestemming onbekend’.

Bebsy: Veel verrassingen

‘Verrassingsreizen €99 p.p.’ staat in de reclame van Bebsy.nl. De aanbieding belooft een reis van drie of vier dagen naar Barcelona, Boedapest, Krakau, Londen, Riga of Rome. Zo verrassend is de bestemming bij Bebsy dus niet. Vertrek is vanaf Amsterdam of Eindhoven, het ‘mooie 3* of 4* hotel’ ligt in het centrum en is op basis van logies óf logies en ontbijt. Onduidelijker kan de aanbieding niet zijn, maar misschien is dat juist het verrassende. Klikken we verder, dan blijkt de €99 alleen geldig op dinsdag 4 november of donderdag 8 januari. Het is dus een vanafprijs die nog een stuk hoger kan uitvallen. Bovendien vertrekt die vlucht helemaal niet vanaf Eindhoven of Amsterdam, maar vanaf het Belgische Charleroi – een luchthaven op 235 kilometer vanaf Utrecht.

Wij willen vertrekken vanaf Eindhoven, zoals ook in de advertentie stond. Daarvoor moeten we plots €159 neertellen. De volgende verrassing is de eenpersoonstoeslag van €64 én verplichte en onvermijdelijke boekingskosten van €20. Nog een scherm verder worden we weer verrast, maar evenmin met iets leuks: €15 bijbetalen voor het ontbijt. Volgens de advertentie zouden we kunnen verblijven in een viersterrenhotel, maar dat blijkt nu ook alleen tegen betaling van nog eens €15 te kunnen. Omdat de extra kosten niet in de reclame-uiting stonden, is de aanbieding volgens de Reclame Code misleidend. Als we eindelijk willen betalen, kost de verrassingsreis niet €99 maar €257,60. Hoewel dat erg frustrerend is, boeken en betalen we de reis.

Smerig hotel

Al vier uur na onze betaling ontvangen we de reisbescheiden en daarmee is de verrassing meteen weg. We vliegen op de aangevraagde reisdatum met Wizz Air naar Boedapest en overnachten daar twee nachten in het Atlas City Hotel. De vlucht is zó vroeg in de ochtend dat Eindhoven Airport alleen met de auto bereikbaar is. Eenmaal aangekomen bij het hotel in Boedapest, zien we een grauw gebouw.

Binnen is het donker en versleten. De kamer is gedateerd, maar op zich is dat niet erg. Wel erg zijn de dikke lagen stof op het tapijt, de vlekken in het beddengoed en een dozijn lichaamsharen op de badkamervloer. Het is er ronduit vies. De buurt waarin het hotel staat, is ook bedenkelijk. Volgens onze reisgids kunnen we deze wijk ’s avonds beter mijden.

Jammer van het geld, maar hier blijven we echt niet. We boeken zelf een ander hotel in het stadscentrum. Met wat speurwerk vinden we de originele factuur van de vlucht (€140). Het hotel kost circa €62 en daarmee is de waarde van de reis ongeveer €202. Zijn we flexibel qua data, dan is een vlucht voor €46 te boeken en kost een tweepersoonskamer in het hotel €54. Zouden we dus zelf met twee personen boeken en flexibel zijn met de reisdata, dan zouden we bijna de helft goedkoper uit zijn.


De Bebsy-trip ging naar Boedapest

Verrassingstickets.nl: Matig hotel

Op Verrassingstickets.nl, van het bedrijf Flywise, vinden we de aanbieding ‘Verrassingsticket – 3 dagen, inclusief ontbijt, verblijf en vluchten – €149 (per persoon)’. Ook staat er duidelijk dat een opslag van €30 geldt voor vertrek op donderdag, vrijdag en zaterdag. Bovendien lezen we dat we 10 kilo aan handbagage mee mogen nemen en dat er geen boekingskosten gerekend worden. Dat is stukken duidelijker dan bij Bebsy. We boeken. Verderop in de boeking kunnen we niet specifiek kiezen voor één vertrekluchthaven, maar slechts voor een groep luchthavens, zoals ‘Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Weeze’. Voor €5 kunnen we bovendien een van hun 14 reisbestemmingen uitsluiten. Ook dat is schappelijker dan bij Bebsy, want daar kost het €15. Als we boeken rekenen we precies de aanbiedingsprijs van €149 af; vier dagen later ontvangen we de reisvouchers.

Daar staat op dat onze reisbestemming Venetië is. Niet een heel verrassende bestemming en ook niet helemaal correct: we vliegen namelijk met Ryanair van Eindhoven naar Treviso, dat tussen de 40 en 70 minuten rijden van Venetië ligt. De transfer van €18 retour is exclusief. De vluchttijden zijn zowel heen als terug rond de middag, wat fijn is. We slapen twee nachten in Hotel Centrale. Dat ligt echter niet in het centrum van Venetië maar in het centrum van Mestre. Tegenover het hotel vertrekt wel een bus die ons in een kwartier naar de gondelstad brengt. Bij aankomst wachten bij het hotel de daklozen, bedelaars en heroïnespuiten ons op. Binnen is het niet veel beter. Hoewel de kamer niet uitgesproken vies is, geldt dat wel voor de badkamer met haren en schimmel. De kamer is piepklein en de metalen veren van het matras prikken lelijk in de rug.

De laatste verrassing is de stadsbelasting van €4,20, die niet vermeld werd. Het verbaast ons niet dat dit hotel tot de hekkensluiters behoort op Tripadvisor, maar dat had Verrassingstickets.nl toch ook kunnen zien? We kunnen de factuur van de vliegreis niet opvragen, maar op het moment dat we de vouchers kregen, kostte een retour €90. Waarschijnlijk heeft Flywise er €56 voor betaald, een gangbare prijs voor een retour. De eenpersoonskamer in het hotel kostte tijdens onze reisdata €71 voor 2 nachten, inclusief ontbijt. Daarmee komt de waarde van deze reis uit op zo’n €121. Door goed te zoeken zouden we zelf de vlucht voor €50 kunnen boeken en zou een tweepersoonskamer €55 per nacht kosten. We zouden dan dus €105 per persoon kwijt zijn voor dezelfde reis. Overigens zouden we onze reis anders plannen: de afstand tussen luchthaven en stad is té groot, het hotel ligt te ver van de stad én is ook nog eens onder de maat.


Venetië: geweldige stad, maar een goed hotel en vliegen op luchthaven Venezia-Marco Polo was beter geweest

Srprs.me: Heldere indruk

Als laatste boeken we een ‘City Tripping Vakantie’ voor €250 bij srprs.me. Het is een nieuwe reisorganisatie die niets anders doet dan verrassen, maar gelukkig op een leuke manier. De website maakt een heldere indruk; als boeker moet je je echt overleveren. Er zijn geen verborgen boekingskosten of andere extra’s. En de prijs is inclusief een vlucht vanaf Schiphol ‘op fijne tijden’ en een ‘zorgvuldig uitgekozen hotel’ met ontbijt. Nadrukkelijk zijn voor de hand liggende bestemmingen zoals Londen, Parijs en Barcelona uitgesloten.

Het enige minpunt is dat er maar een paar vertrekdagen per maand zijn, soms is er dagenlang geen vertrek mogelijk. Nadat we geboekt hebben, horen we tot een week voor vertrek niets. Pas dan krijgen we een kraskaart thuisgestuurd. Daar staat op dat we op de vertrekdag rondom 7.30 uur op Schiphol moeten staan en dat het zo’n 15 graden op onze bestemming zal zijn. Erg ludiek. Eenmaal op Schiphol krassen we de kaart open en zien we onze bestemming: Dublin. We kunnen direct inchecken voor onze vlucht met Aer Lingus en zien dat we overnachten in het Harding Hotel, dat op Zoover een goede beoordeling krijgt. En inderdaad, ook wij zijn erg tevreden met het hotel: het ligt centraal, de medewerkers zijn uiterst vriendelijk en er hangt bovenal een goede sfeer.

In de algemene voorwaarden van srprs.me lezen we dat ongeveer 85% van de reissom wordt gebruikt voor het boeken van een vlucht en accommodatie, in ons geval komt dat neer op zo’n €212. Omdat we pas kort voor vertrek de vlucht- en hotelgegevens krijgen, kunnen we niet achterhalen wat er betaald is voor de reis. Wel kost een vlucht €107 als je die, zoals srprs.me, twee maanden voor vertrek boekt. Het hotel is €50 per nacht, inclusief ontbijt. Daarmee kost de reis als je alleen boekt inderdaad zo’n €212. De vlucht is niet echt goedkoper te krijgen, maar een tweepersoonskamer in het Harding Hotel kost, als je ruim van tevoren boekt, €56 per nacht. Het goedkoopste ontbijt kost €5,95. Bij zelf boeken zouden we met twee personen in totaal dus €174,90 per persoon kwijt zijn. Ook hier zijn we met €250 dus fiks duurder uit.


Pas een uur voor vertrek horen dat je naar Dublin gaat is écht een verrassing

Conclusie

We boekten via drie websites een verrassingsreis die qua verrassing – zowel in prijs als in bestemming – flink uiteenliepen. Als we kijken naar de waarde van de uiteindelijke stedentrips, blijkt dat we zelf €16-102 goedkoper hadden kunnen boeken. Voor de prijs hoef je het dus niet te doen. Ook levert een dergelijke reis geen extra garanties of bescherming op. Je boekt namelijk geen pakketreis, maar laat een tussenpersoon slechts een boeking verzorgen bij een luchtvaartmaatschappij en hotel. Alleen in de voorwaarden van srprs.me staat iets over een zorgplicht.

Dé reden om een reis te boeken met ‘bestemming onbekend’ is het verrassingselement. Bij Bebsy en Verrassingstickets kregen we de indruk dat de goedkoopste vlucht en het goedkoopste hotel geboekt werden, zonder te kijken naar de reisafstand van luchthaven tot stad en de kwaliteit van het hotel. Bij srprs.me klopte dit alles wél. De vluchttijden, vertrekluchthaven, transfertijd, bestemming én het hotel waren allemaal top. Als srprs.me ook nog iets aan de prijs zou doen, zou het echt een leuke verrassing zijn.

 

Consumentenbond-bannerDit artikel verscheen eerder in de Reisgids van de Consumentenbond. Wil je verder kennismaken met dit inspirerende magazine? Bestel dan een los nummer van Reisgids, of neem een abonnement.

Recente artikelen

auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken
monte carlo casino

De leukste steden om te gokken in Europa

Ben je op zoek naar een spannend avontuur vol entertainment? Europa heeft een aantal geweldige steden waar je kunt genieten van een gokervaring van wereldklasse. Of je nu een ervaren gokker bent of gewoon op zoek bent naar wat plezier en opwinding, deze steden bieden voor elk wat wils. Hier zijn enkele van de leukste steden om te gokken in Europa. Oefen alvast online met gokken Wanneer je meer wilt weten over hoe diverse kansspelen werken, kun je gratis versies spelen online. Op die manier kun je de regels en strategieën van een spel als Lightning Roulette leren zonder risico te lopen. Het is ook belangrijk om jezelf grenzen te stellen en alleen te gokken met geld dat je kunt missen wanneer je wel voor echte winst gaat spelen. Als je merkt dat je moeite hebt om te stoppen met gokken of als je denkt dat je een gokprobleem hebt, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. De gokhotspots van Europa Europa staat bekend om zijn prachtige casino's en gokhotspots. Een van de meest populaire bestemmingen is Monte Carlo in Monaco. Dit kleine vorstendom aan de Franse Rivièra is de thuisbasis van het wereldberoemde Casino de Monte Carlo. Met zijn prachtige architectuur en glamoureuze sfeer is dit casino een must-visit voor elke gokliefhebber. Een andere gokhotspot in Europa is Las Vegas in Spanje. Deze stad aan de Costa del Sol heeft een aantal geweldige casino's en biedt een bruisend nachtleven. Je kunt genieten van een avondje uit in een van de vele clubs en bars, en daarna je geluk beproeven in een van de casino's. Een gokparadijs op het Europese continent Als je op zoek bent naar een echt gokparadijs, dan moet je naar Macau gaan. Deze voormalige kolonie van Portugal is nu een speciale administratieve regio van China en staat bekend om zijn enorme casino's en luxe resorts. Macau is de enige plek in China waar gokken legaal is, en het trekt dan ook veel gokliefhebbers van over de hele wereld. Daardoor is het zelfs Las Vegas voorbijgestreefd als grootste gokstad ter wereld. Een andere geweldige bestemming voor gokkers is Londen in het Verenigd Koninkrijk. Deze bruisende stad heeft een aantal exclusieve casino's waar je kunt genieten van een avondje uit in stijl. Van traditionele casino's tot high-tech gokhallen, Londen heeft voor elk wat wils. Verken de gokwereld in Europa Als je op zoek bent naar een unieke gokervaring, dan moet je naar Praag in Tsjechië gaan. Deze prachtige stad heeft een aantal geweldige casino's waar je kunt genieten van een avondje uit in een historische omgeving. Naast gokken kun je ook genieten van de prachtige architectuur en de rijke geschiedenis van de stad. Een andere stad die je moet bezoeken is Amsterdam in Nederland. Deze bruisende hoofdstad heeft een aantal geweldige casino's waar je kunt genieten van een avondje uit vol spanning en plezier. Naast gokken kun je ook genieten van de vele andere attracties die Amsterdam te bieden heeft, zoals musea, grachten en gezellige cafés. Ontdek diverse Europese steden vol entertainment Naast de hierboven genoemde steden zijn er nog veel meer geweldige bestemmingen in Europa waar je kunt genieten van een gokavontuur. Denk bijvoorbeeld aan Barcelona in Spanje, waar je kunt genieten van een bruisend nachtleven en een aantal geweldige casino's. Of ga naar Wenen in Oostenrijk, waar je kunt genieten van een avondje uit in een elegante en stijlvolle omgeving. Of je nu op zoek bent naar een gokparadijs of gewoon wat plezier en opwinding wilt, Europa heeft voor elk wat wils. Verken de gokwereld in Europa en ontdek de leukste steden om te gokken. Waag je kans en geniet van een onvergetelijke ervaring vol entertainment.

Bekijken