Over Unter den Linden gewandeld, de Brandenburger Tor gezien en de Reichstag bezocht? Ook al op de Kurfürstendamm geshopt en de o zo bekende currywurst gegeten? Naast alle bekende bezienswaardigheden biedt Berlijn ook talloze nog bijna onontdekte pareltjes waar je weinig toeristen tegenkomt. Stedentripper zet de leukste tips voor je op een rij en laat je kennismaken met onverwachte kanten van de Duitse hoofdstad.

Berliner Unterwelten

In de Berliner Unterwelten leer je de stad vanuit een heel ander perspectief kennen. Er is een klein museum dat je van alles vertelt over de ondergrondse wereld van Berlijn. Veel leuker en interessanter nog zijn de excursies en rondleidingen die vanuit hier worden georganiseerd. Vrijwilligers nemen je mee in bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, geheime ondergrondse gangen uit de Koude Oorlog en in onbruik geraakte metrotunnels. Allemaal spannende plekken waar je als toerist normaal gesproken niet komt. De tours starten bij U-Bahnhof Gesundbrunnen. Neem wel een warme trui mee, want diep onder de grond kan het koud zijn.

Berlijn Berliner Unterwelten

Tempelhof

Voormalig vliegveld Tempelhof ligt midden in Berlijn. Het heeft een lange, bewogen geschiedenis, is in de loop van zijn zestigjarige bestaan opvallend goed bewaard gebleven en verkeert nog bijna in zijn authentieke, onaangetaste staat. In de Tweede Wereldoorlog bivakkeerde de Wehrmacht hier en in de jaren daarna was het een belangrijke luchtbrug voor de Amerikaanse geallieerden. In 2008 werd het vliegveld gesloten en sindsdien is het een bijzondere recreatieplek. Je kunt je laten rondleiden door de vroegere luchthaven en er is alle ruimte om te wandelen, sporten, picknicken en barbecueën. Tip: neem je skates mee, zodat je lekker kunt skaten op de landingsbanen. Op het terrein vinden ook regelmatig grote events plaats, zoals het Berlin Festival en onderdelen van de Berlin Fashionweek.

tempelhofer-feld
Surfen, skaten of hardlopen op een landingsbaan. Foto: Wikimedia Commons

Bars en stranden aan de Spree

Berlijn is verre van tropisch en je vindt er geen azuurblauwe zee en wuivende palmen. Toch kun je je hier aan het water prima vermaken. Langs rivier de Spree zijn namelijk op veel plaatsen leuke strandjes aangelegd, vaak met gezellige terrasjes, loungeplekken en barretjes. Echt een aanrader voor warme dagen.

Strandbar Mitte ligt recht tegenover het bekende Museumsinsel. Ideaal dus: na een middag kunst en cultuur kun je hier lekker ontspannen met een drankje en een steenovenpizza. Het uitzicht is er geweldig en ’s avonds dans je hier de tango of salsa.

strandbar berlijn

Yaam

Yaam staat voor Young and African Arts Markets. Op deze plek staat de reggae lifestyle centraal; je waant je er dan ook in het Caribisch gebied. Er worden hier basketbalwedstrijden gespeeld, er vinden reggae-optredens plaats en je kunt er heerlijk Afrikaans-Caribisch eten. Gewoon relaxt in een strandstoel zitten met een koel biertje kan natuurlijk ook.

yaam
Foto: Yaam.de

Badeschiff

Het water van de Spree is zeker niet schoon en verre van ideaal om in te zwemmen. Wil je toch een verfrissende duik nemen? Dat kan! Midden in de rivier ligt namelijk het drijvende zwembad Badeschiff. Het is omringd met houten vlonders en een strandje met strandstoelen en hangmatten, maar je kunt ook je eigen handdoek of kleedje meenemen. Er worden hier ook met regelmaat concerten en openluchtfeesten georganiseerd. Je kunt er vanaf 8 uur ‘s-ochtends terecht, het zwembad en bar hebben geen vaste sluitingstijden.

badeschiff
Foto: La Laetti / Flickr.com

Kulturbrauerei

Zin in een avond lekker eten, film kijken, borrelen, muziek luisteren en dansen? Bij de Kulturbrauerei in de wijk Prenzlauer Berg kan het allemaal. De plek waar vanaf 1887 het beroemde bier Schultheiss werd gebrouwen is nu een bruisend cultureel centrum met een bioscoop, verschillende clubs (van house en elektro tot indie, rock, funk en soul) en podia voor concerten en theatervoorstellingen. Op zomerse dagen kun je er trouwens ook heerlijk buiten zitten met een cocktail, wijntje of biertje. Er staan lange tafels, waar iedereen aanschuift, waardoor het bovendien een ideale plek is om nieuwe mensen te leren kennen.

kulturbrauerei
Foto: Wikimedia Commons

Gedenkstätte Hohenschönhausen

Veel monumenten, tentoonstellingen en musea in Berlijn herinneren aan het oorlogsverleden en de verschrikkingen van de Koude Oorlog. Een plek die je zeker niet mag overslaan, is herdenkingsplaats Hohenschönhausen. Het is een voormalige Stasi-gevangenis, waar mensen die tegen het DDR-regime waren (of het leken te zijn) jarenlang onder erbarmelijke omstandigheden werden opgesloten. Nu vormt het een gedenkplek voor alle slachtoffers van de DDR-dictatuur. Heel bijzonder is dat er rondleidingen worden gegeven door ex-gevangenen, zodat op een heel directe en persoonlijke manier veel over deze zwarte bladzijden in de Duitse historie leert. Een bezoek aan dit monument gaat je zeker niet in de koude kleren zitten.

hohenschonhausen