De herfst is een heerlijke periode om er even tussenuit te gaan. De zomerdrukte is voorbij en de barre winter lijkt nog ver weg, terwijl het herfstige kleurenspel van de natuur je uitnodigt om erop uit te gaan. Dat er binnen Europa genoeg mooie, interessante plekken zijn voor jouw herfstbreak, onderstreept onze top 6 van Europese bestemmingen voor deze herfst!

1. Reykjavik, IJsland

Krijg je het al koud bij het zien van de naam? Toch is niets minder waar. De herfst is juist een ideale periode voor het afreizen naar de hoofdstad van dit prachtige land. In het frissere oktober en november laat de zon zich juist meer zien dan in de hier vaak regenachtige zomermaanden.

September is ook nog eens dé maand om het het Noorderlicht in Reykjavik te aanschouwen. De heldere herfstlucht en de prachtige omgeving zijn het ultieme toneel voor dit natuurfenomeen. En krijg je het toch een beetje koud? Dan is het onder het mom van ‘cultuur snuiven’ geen straf om een duik te nemen in een van de zeven thermale baden van de stad.

IJsland Blue Lagoon

2. Gent, België

Vlaamse cultuurstad Gent heeft altijd wel wat op het programma staan. Ook tijdens de herfstmaanden is er genoeg te beleven. Zo bezoek je bijvoorbeeld het Gentse filmfestival tussen 13 en 24 oktober.

Ook Gent Festival is een topper: van 12 tot en met 27 september zijn er dagelijks voorstellingen, concerten en andere optredens. Vooral ’s avonds is het een spektakel van jewelste aan de Gras- en Korenlei. Met een beetje geluk profiteer je onder het genot van een pintje ook nog eens van een aangenaam herfstzonnetje op een van de Gentse terrassen.

gent

3. Birmingham, Engeland

Birmingham wordt als toeristische bestemming vaak onderschat. Toch doet deze Britse stad in de herfst niet onder voor Londen. Voor het ultieme najaars-gevoel ga je naar de 16 hectare-tellende Botanical Garden. De herfstkleuren van het overweldigende bladerdek doet uitnodigen tot een flinke herfstwandeling.

Over kleur gesproken… sla in september de wijk Digbeth niet over bij een bezoek aan Birmingham. De wijk wordt tijdens het City of Colours Festival omgetoverd tot de grootste openlucht-kunstgalerie van Engeland. Loop eind oktober ook het Beer & Cider Festival niet mis! Je hoeft geen zware drinker te zijn om te genieten van de sfeer die dit festival met zich meebrengt.

Birmingham

4. Parijs, Frankrijk

Ah oui, Paris! Makkelijke keuze als bestemming voor je herfsttripje? Misschien, maar dat heeft dan ook een goede reden. De herfst brengt in Europa namelijk nogal eens een regenbuitje met zich mee. In Parijs is dat met haar vele warenhuizen, musea en kerken helemaal niet zo erg. Bovendien brengt de metro je vlug én droog naar al je favoriete Parijse plekjes.

Regenbui voorbij? Onder het genot van een warme crêpe met Nutella bewonder je de Eiffeltoren! Een wandeling langs de Seine of in een van de mooi aangelegde parken, zoals Jardin Luxembourg, doet je beseffen dat de herfst eigenlijk helemaal geen vervelend seizoen is!

parijs

5. Zuid-Tirol, Italië

Verlang je in het vroege najaar naar een echte Indian Summer? Goed nieuws. Dit Noord-Italiaanse landschap heeft haar eigen ‘oudewijvenzomer’! De lage herfstzon benadrukt het kleurenpalet van de esdoorns en sparren in de bergen en licht het bladerdek van de fruitbomen en wijnranken in de dalen op. Een betoverende herfst in Zuid-Tirol!

Gastronomie kent hier zijn weerga niet. Van het Knoedelfeest, het Spekfeest en de Brood-en Strüdelmarkt tot het Druivenfeest, de Kastanjedagen en het WineFestival: de mix van Mediterrane en Alpiene invloeden weerspiegelt zich in de vele –culinaire- herfstactiviteiten.

Zuid tirol

6. Maastricht, Nederland

Soms liggen mooie dingen zo vlak onder je neus, dat je er bijna overheen zou kijken. Een voorbeeld van zo’n herfstparel in ons eigen land is Maastricht. Het weer wordt guurder, Maastricht wordt er alleen maar warmer op! De herfstkleuren van de groene stad nodigen uit en dat betekent Limburgse gezelligheid op de terrassen.

De hele maand oktober is door de Maastrichtenaren uitgeroepen tot ‘La Saison Culinaire’. De finale van dit wijn en spijs-evenement, ‘Chateau Maestrich’, vindt midden op het Vrijthof plaats. Na alle heerlijkheden is wat beweging niet verkeerd: met de Sint-Pietersberg op steenworp afstand ben je binnen no time midden in de natuur voor een heerlijke herfstwandeling!

Maastricht vrijthof