Het is weer die tijd van het jaar. De dagen worden steeds korter en donkerder. Tijd om op zoek te gaan naar wat licht in de duisternis. Gelukkig zijn daar de lichtfestivals! Eerder dit jaar konden we al al genieten van het driejaarlijkse Lichtfestival Gent en het grote Circle of Light in Moskou. Verder zijn Lumina (in Cascais, Portugal), SIGNAL in Praag en The Festival of Lights in Berlijn net achter de rug, maar er is voorlopig nog voldoende lichtspektakel tijdens deze zes unieke, opbeurende lichtfestivals in Europa.

1. Glow, Eindhoven (7 november – 14 november 2015)

Nederland mag trots zijn op dit evenement van formaat in, jawel, lichtstad Eindhoven. Waar anders komt een lichtfestival beter tot zijn recht. Deze pioniersstad geeft al 10 jaar lang een podium aan vernieuwende projecties en installaties van zo’n 50 kunstenaars uit binnen- en buitenland. Het festival is opgesplitst in drie onderdelen: Glow Route, Glow Next en Glow Specials.

De Glow Route brengt je langs alle lichtshows, objecten en projecties in het centrum. Wissel af met een hapje en drankje, je bevindt je immers in het gezellig Brabant. De projecten van Glow Next bevinden zich eveneens in het centrum. Ze representeren vernieuwende, experimentele samenwerkingen tussen creatief talent en de hightech industrie. Glow Specials omhelst een paar bijzondere tentoonstellingen achter gesloten deuren. Hier worden aparte kaartjes voor verkocht.

Glow Eindhoven

2. Amsterdam Light Festival, Amsterdam (28 nov. 2015 – 17 jan. 2016)

Ook onze hoofdstad straalt graag een tandje bij tijdens de donkere wintermaanden. Van 28 november tot en met 17 januari heb je de kans om Amsterdam bij nacht eens in een ander licht te bewonderen tijdens het Amsterdam Light Festival. Het thema van dit jaar: vriendschap.

Het festival splitst zich op in twee routes: de één via het water (Water Colors), de ander door de straten van de Weesper- en Plantagebuurt (Illuminade). Op beide routes doen internationale lichtartiesten hun best om je te verbazen door sculpturen, projecties en installaties. Het historisch erfgoed van de stad leent zich perfect als decor voor dit lichtspektakel.

Amsterdam Light Festival

3. Lux, Helsinki (6 – 10 januari 2016)

Geen zin in een mogelijke ‘after-Christmas dip’? Boek dan tussen 6 en 10 januari een citytrip naar Helsinki. Want ook de Finse hoofdstad maakt graag gebruik van de donkere avonden, die juist in wintermaand januari nog langer lijken te duren. Ze dienen als prachtig canvas voor lichtkunstwerken van hoge kwaliteit.

Iconische gebouwen worden tijdens Lux Helsinki letterlijk in de spotlights gezet en veel lichtinstallaties zijn interactief. Kom er bijvoorbeeld achter dat jouw schaduw ook kleur kan hebben bij de interactieve installatie “Time Lapse Plant” of maak je eigen “Water Light Graffiti” in de hal van het centraal treinstation. De organisatie stelt een plattegrond beschikbaar waarmee je alle lichtkunst tijdens dit prachtevenement kunt terugvinden.

lux-helsinki

5. Fête des Lumières, Lyon (5 december – 8 december 2015)

Van 5 tot 8 december is Franse Lyon het decor van haar eigen lichtfeest. Laat je betoveren tijdens dit vier nachten durende spektakel in het hart van de stad. Bruggen, gebouwen, pleinen en parken: alles wordt ingezet om de maar liefst meer dan 70 installaties tot zijn recht te doen komen. Daarbij wordt ook het gebruik van multimedia en allerlei vormen van design niet geschuwd.

Het Fête des Lumières bezoeken? Lyon is een leuke bestemming voor je weekendtrip en door dit lichtspektakel heb je ook bij nacht genoeg te zien. Maak een wandeling of boek een rondvaart of een open bus tour langs de toppers van het event. Tijdens zo’n tocht wordt je meteen voorzien van de nodige achtergrondinformatie.

Lyon Lumiere

4. Lumiere, Londen (14 – 17 januari 2016)

Het is nog even wachten, maar dan heb je ook wel wat. In januari van het aankomende jaar zal Londen voor het eerst zijn eigen lichtfestival presenteren. Het gaat hierbij om festival Lumiere, dat eerder dit jaar al het kleinere Durham deed oplichten.

Het festival zal zich uitstrekken over West End en King’s Cross en belooft een waar lichtspektakel te worden. Vier avonden lang worden een aantal toch al iconische gebouwen getransformeerd door 3D projecties (video mapping), interactieve lichtinstallaties en ander bijzondere lichtkunstwerken. Het belooft een bijzonder begin van het jaar te worden in Londen!

Lumiere London

6. Lights in Alingsås, Zweden (25 september – 1 november 2015)

Het stadje Alingsås in het westen van Zweden geeft lichtdesigners van over de hele wereld elk jaar de mogelijkheid om te laten zien wat er zo fascinerend is aan licht. Het resultaat is een aantal verrassende lichtstellages, geïnspireerd op het jaarlijks wisselende thema. Wanneer de koude nacht valt laten ze de stad de hele maand oktober mysterieus, kleurrijk en soms futuristisch aandoen.

Rondom de verschillende lichtstellages wordt altijd een aantal activiteiten georganiseerd. Zo is er ‘Running Lights’ en ‘Night Light Shopping’ en staat er ook een hele avond in het teken van kinderen. Je kunt de hele maand door wandelen langs alle lichtstellages, een speciale route is uitgestippeld. Thema van dit jaar: de evolutie van het licht.

alingsas