Stedentrippen in de winter vinden wij een erg goed idee! Waarom? De winterse kou of zelfs een goede sneeuwbui verandert de hele uitstraling van een stad, ten goede welteverstaan. Goed ingepakt de kou trotseren kan in een mooie, dynamische stad een groot plezier zijn. Vooral wanneer je bedenkt dat binnen een kleine straal er altijd wel een knus café te vinden is voor een warme versnapering. Bovendien profiteer je ook nog eens van een relatieve rust in een anders zo druk bezochte wereldstad. Onze favorieten voor deze winter op een rij.

1. Lissabon

Aangenaam Lissabon, ook in de winter! Vanwege het heersende klimaat in dit gedeelte van Portugal is het nooit écht koud in deze prachtige stad met een aantal Romeinse pareltjes van bouwwerken. Mocht je het onverhoopt toch een beetje koud krijgen, dan helpt een stevige wandeling door de stad je wel te verwarmen. In Lissabon is het vanwege haar 7 heuvels namelijk altijd wel ‘heuvel op’ of ‘heuvel af’. En met de vele bezienswaardigheden in de stad kun je altijd wel ergens naar toe. Tip: een buitje is in deze tijd niet ongebruikelijk dus een paraplu bij de hand is verstandig.

Lissabon

2. Venetië

Waarom Venetië zo leuk is in de winter? Omdat je deze anders zo met toeristen volgestouwde stad in de winter helemaal voor jezelf lijkt te hebben. Toegegeven, het kan een tikje aan de koude kant zijn in de winter, maar niets waar je je niet op kan kleden. Bovendien maken de aanzienlijk lagere prijzen in de winter een hoop goed. En: geen rij voor een bezoek aan de San Marco basiliek. Venetië is in de winter vaak gehuld in mist vanwege het water uit de grachten. Met een goede camera schiet je hierdoor de meest prachtige, mystieke foto’s.

venetie

3. Madrid

Bijna on-Spaanse kou mét helderblauwe lucht. Tot zover de weersvoorspelling voor een doorsnee winterdag in de – op Andorra na – hoogst gelegen hoofdstad van Europa: Madrid. Helemaal niet zo vervelend wanneer je jezelf genietend van het winterzonnetje op een van de terrassen in het centrum fantaseert. Houd je van shoppen? Hou je vast: in januari start de uitverkoop! En laat het prijsniveau van hotelovernachtingen in januari nou ook het laagste zijn.

madrid

4. Wenen

Wals het winterse Wenen door! De charme van Wenen lijkt nog meer tot zijn recht te komen tijdens haar continentaal koude wintermaanden. Bedenk je het paleis van Sissi (Schloss Schönbrunn) eens in, gehuld in een laagje sneeuw. Sprookjesachtiger kun je het niet krijgen. Bovendien is Wenen tijdens de feestdagen het Walhalla van de kerstmarkten. Een ritje door de binnenstad in een van de paardenkoetsen maakt het wintersprookje helemaal compleet.

Wenen

5. Stockholm

Reken maar dat het kan sneeuwen in Stockholm, maar laten de Zweden daar nou extra goed op voorbereid zijn. Stockholm bezoeken in de winter brengt dus niet per se meer obstakels met zich mee. Sterker nog, je kunt er extra genieten van de winter met de vele ijsbanen én de comfortabel verwarmde terrassen in de straatjes van stadscentrum Gamla Stan. Een slokje Glögg (Zweedse glühwein) op zijn tijd laat je weer helemaal ontdooien. Tip: eilandhoppen met de veerpont krijgt er bijna iets sprookjesachtig in de wintermaanden.

stockholm

6. Edinburgh

Voor het mooie weer hoef je deze Schotse stad niet te bezoeken. Dan kan er net zo goed een mooie laag sneeuw over het op Castle Rock gelegen kasteel liggen. Mocht er onverhoopt toch een buitje vallen? Geen nood, de vele musea en galerieën in Edinburgh bieden uitkomst. Warm je je liever op bij een alcoholische versnapering dan ben je altijd welkom in een van de vele pubs. Edinburgh’s nieuwjaar heet Hogmanay. Het is een legendarisch straatfeest dat wel vier dagen duurt en door velen is uitgeroepen tot ‘s werelds beste nieuwjaarsfeest.

Edinburgh

7. Tallinn

Wil je gewoon verzekerd zijn van een witte deken over jouw te bezoeken stad? Dan zit je in deze oude Hanzestad van Estland wel goed! Op Reykjavik, Oslo en Helsinki na is het namelijk de meest noordelijk gelegen hoofdstad van de wereld. Bovendien is Tallinn nog relatief onontdekt door de gemiddelde citytripper. Het door UNESCO beschermde stadscentrum is echt een plaatje in de winter, vanaf de toren van de Sint Olafskerk overzie je al dit goed bewaarde erfgoed. Tip: shop hier originele kerstcadeautjes in de vorm van handgemaakt glaswerk en keramiek.

Tallinn

8. Londen

Londen kan gewoonweg niet ontbreken in een lijst van mooie winterse citytrip bestemmingen. Met de feestdagen in zicht is het alleen al genieten geblazen van de prachtig versierde etalages van de warenhuizen in het winkelhart van de stad. Je kerstinkopen doen in deze Engelse metropool is dan ook een beleving op zich! Pik ’s avonds een musical mee op het enige echte West End. Of -insiders tip- woon een van de kerstvoorstellingen bij in de legendarische Royal Albert Hall . Oudejaarsavond in Londen is spectaculair: de vuurwerkshow boven de London Eye aan de oever van de Theems vergeet je nooit meer.

londen