Bologna is een stad in het Noorden van Italië, in de regio Emilia Romagna. De vele gezichten van Bologna maken deze eeuwenoude stad zo bijzonder. Niet voor niets draagt Bologna zijn drie meest bekende bijnamen met trots; de vette, de geleerde en de rooie. Een kennismaking met deze bijzondere stad aan de hand van deze drie ‘gezichten’. Voor welke versie waag jij een bezoekje aan dit uitzonderlijk mooie stukje Italië?

Bologna Panorama

La Grassa, de vette

Rome, Milaan of Florence; stuk voor stuk prachtige steden. Maar echte foodies slaan af naar ‘la Grassa’. ‘Culinaire hoofdstad van Italië’ en ‘Buik van Italië’ zijn zomaar twee andere bijnamen die Bologna dankt aan zijn culinaire achtergrond. Waar zit het ‘m dan in? Al sinds de middeleeuwen trekt de universiteit van de stad gasten (geleerden en studenten) vanuit verschillende windstreken. En die gasten schotel je natuurlijk niet zomaar iets voor. De gastvrijheid van de Bolognesi heeft dus indirect geleid tot de ontwikkeling van de stad op gastronomisch gebied.

De Bolognese koks weten dus inmiddels wel wat lekker is en schuwen het gebruik van rijke producten als boter, kaas en room niet! Vandaar: de vette. Een aantal échte Bolognese specialiteiten op een rij:

  • Pasta: Tortellini en überhaupt alle eierpasta in Bologna is niet te versmaden. Tip: neem een bakje verse tortellini mee van een van de delicatessenwinkels onder de bogengalerij.
  • Saus: Ragù alla Bolognese. Misschien wel het meest beroemde exportproduct van de stad. Deze bolognese saus, zoals wij hem kennen, wordt overigens traditiegetrouw niet gegeten met spaghetti, maar met tagliatelle!
  • Vlees: Mortadella. Al in 1376 bestond er een worstenmakersgilde. Trots zijn de inwoners dan ook op deze typische ronde worst gemaakt van varkensvlees.
  • Gebak: Sfrappole. Deze typische zoete beignet is slechts het topje van de ijsberg wat betreft de zoete delicatessen van de stad. Tip: de Pasticceria Zanarini aan de Via Farini maakt de zoetekauwen onder ons uitzonderlijk hebberig…
  • Wijn: Lambrusco. Alhoewel niet bijster populair in ons land, is de échte Lambrusco alles behalve een ‘hoofdpijnwijntje’. Tip: bezoek de wijnkelder van de burcht Rocca Sforzesca, op zo’n 25 kilometer van de stad gelegen.

La Dotta, de geleerde

Met een uitzonderlijk hoog studentenaantal van één op de vier is Bologna een echte studentenstad te noemen. Dit gaat al terug tot in de 11e eeuw, wanneer er de allereerste universiteit van Europa werd opgericht. Deze universiteit, ‘Università di Bologna’, is nog steeds het kloppende hart van Bologna studentenstad. Tip: bezoek een van de universitaire musea met bijzondere collecties. Ook het anatomische theater, letterlijk toneel van de allereerste verrichte autopsies, is een bezoek waard.

Zelfs ondanks (of juist dankzij) deze eeuwenoude historie blijft de stad met zijn hoge aantal studenten dynamisch en jong. Door al deze studenten blijft ‘La Dotta’ een plaats waar genoeg betaalbare, gezellige barretjes en eetcafeetjes. Een bijzonder fenomeen: vooral de Ierse pubs in het centrum doen het bijzonder goed onder de studenten. Je vind deze altijd drukke pubs vooral in Via Zamboni, het hart van de studentenwijk.

Bologna piazza

La Rossa , de rooie

De bijnaam ‘La Rossa’ heeft alles te maken met de historie die is terug te vinden in elke steen van de stad. De grootste eyecatchers zijn de twee torens van de stad, die sinds kort elke avond in de spotlights worden gezet. De Asinelli en Garisenda zijn respectievelijk 97 en 48 meter hoog en staan behoorlijk scheef! Om die reden is alleen de Garisenda te beklimmen. Doen! Want op deze manier ontdek je herkomst van de bijnaam ‘de rooie’. Eenmaal aangekomen op de top van deze toren heb je een magnifiek uitzicht over de rode daken en gebouwen van de stad!

De rode daken, waar Bologna de derde bijnaam aan dankt, herbergen onder anderen de bijzondere , on totaal zo’n 40 kilometer lange bogengalerij: Santuario di San Luca. Maak een bijzondere wandeling van ongeveer 4 kilometer onder de bogen (ideaal tijdens regenachtige dagen) vanaf de stadspoort, Porta Saragozza, tot aan de kapel die net 300 meter buiten de stad ligt.

Meer cultuur snuiven? Een mooi overzicht krijg je door te beginnen op de grote markt, Piazza Maggiore. Draai in het midden van het prachtige plein om je as en neem de middeleeuwse sferen in je op. Aan het plein grenzen direct de meest belangrijke historische gebouwen, te noemen:

  • Basilica di San Petronio: de belangrijkste kerk van Bologna en de vijfde grootste kerk van de wereld. De gevels en muren van deze imposante basiliek vertellen hun eigen verhaal.
  • Palazzo dei Notai: het paleis van de notarissen is in 1381 gebouwd door het gilde van notarissen. Het gebouw herbergt een aantal bijzondere fresco’s.
  • Palazzo del Podestà: dit ‘paleis van de ambtenaren’ diende als gerechtshof in de 13e eeuw.
  • Palazzo d’Accursio: het huidige stadshuis van Bolonga, ook wel ‘Palazzo Communale’ stamt uit de 14e eeuw.

Meer informatie over bezienswaardigheden vind je onder andere op AroundTheGlobe.nl.

Bologna Torre Prendiparte