Wat mag je niet missen

  • Kijk uit over de wijde omgeving vanaf Fjellstua, op de stadsberg Aksla
  • Bezoek vogeleiland Runde, waar honderdduizenden vogels komen nesten
  • Zee-aquarium Atlanterhavsparken is leuk voor jong en oud
  • Wandel door het art nouveau stadscentrum en bezoek het Jugendstilcentrum
  • Huur een bootje en vaar tussen de eilanden door richting de Atlantische Oceaan

Panorama-punt

Fjellstua

Bovenop de Aksla

Fjellstua

Waag je aan de 418 treden langs de steile wanden van de Aksla, en bovenaan de berg wordt je beloond met het uitzicht in restaurant Fjellstua.

Bezoek de website van café-restaurant Fjellstua voor meer informatie.

Art Nouveau

Jugendstilcentrum

Het verhaal van Alesund

Jugendstilcentrum

Het centrum van Alesund is volledig opgetrokken in art nouveau, of jugendstil-stijl. In Jugendstilsenteret wordt uitgelegd waardoor dit komt.

Lees hier meer over het Jugendstilcentrum en het aangrenzende Kube-museum.

Doe-tip

Atlanterhavsparken

Sfeervol bootjes kijken

Atlanterhavsparken

In zee-aquarium Atlanterhavsparken kun je onder meer zeewolven, murenes, roggen en pinguïns bekijken en leer je meer over het leven in de Atlantische Oceaan. Een ideaal uitstapje met kinderen!

Lees hier meer over het Atlanterhavsparken en de openingstijden.

Ongerepte natuur

Fjorden van Alesund

Oorverdovende stilte

Fjorden van Alesund

Bij een bezoek aan Alesund mag je de majestueuze fjorden niet missen. Ga naar het nabijgelegen Hjørundfjord, of rijd de prachtige route naar het UNESCO Werelderfgoed-fjord Geiranger.

Lees hier meer over de fjorden in de omgeving.

Hotels in Alesund

Bekijk meer hotels

Kiezen uit meer hotels?

Hier vind je een uitgebreid aanbod met meer uitstekende hotels in Ålesund.
Bekijk meer hotels

Zo kom je in Ålesund:

Vliegtuig

Vanuit Amsterdam ben je in ongeveer 2 uur in Ålesund. Luchthaven Ålesund-Vigra ligt ongeveer 12 kilometer ten noorden van het stadscentrum.

Bekijk de actuele tarieven van vliegtickets naar Ålesund op Tix.nl:


Openbaar Vervoer

Er is een directe busverbinding tussen het vliegveld en het centrum van Ålesund.

Een huurauto is echter aan te raden, al is het maar om de prachtige fjorden te kunnen verkennen.Fjordenhoofdstad in Art-nouveau

Ålesund is de actieve toegangspoort tot de Noorse fjorden. Het havenstadje telt ongeveer 45.000 inwoners en komt vooral tijdens de zomermaanden tot leven. Grote cruiseschepen, meestal op weg naar het nabijgelegen UNESCO-fjord van Geiranger, meren aan en zorgen voor drukte in het kleine, compacte stadscentrum. Toeristen wagen zich aan de vele activiteiten in en rondom Ålesund – van oceaanvissen tot fjordraften, en van wandelen tot mountainbiken.

In 1904 woedde er een felle brand in het stadscentrum van Ålesund. Bijna alle huizen brandden af, maar er viel slechts één dode te betreuren. In plaats van bij de pakken neer te zitten, trokken de inwoners architecten uit heel Europa aan. Zij lieten hun kunsten los op het verwoeste stadje, veelal in dé architectuurstijl van dat moment: art nouveau. Hierdoor heeft Ålesund nu een uniek stadscentrum, dat een must-see is voor liefhebbers van jugendstil.

Vanaf het panoramaterras van Fjellstua, heb je een magistraal uitzicht over Ålesund en de eilandrijke omgeving. Bereik de top door de berg Aksla te beklimmen. Na 418 treden werkt een drankje in het restaurant op de top verfrissend, en is het uitzicht betoverend. Geen zin om te lopen? Neem dan de auto of – in het hoogseizoen – de toeristenbus.