Uit een lijst met 130 genomineerde websites hebben de bezoekers van StedenTripper.com de 30 meest informatieve, meest inspirerende, meest onderscheidende en/ of meest gebruiksvriendelijke websites gekozen. De vakjury, bestaande uit Kees Verplanke (hoofdredacteur Consumentenbond Reisgids), Martin van Kranenburg (Reismanagers.nl / TravelNext) en Olivier Dujardin (Travelmedia), bepaalde de uiteindelijke volgorde van de top drie.

Dit jaar werden 24.932 stemmen uitgebracht, waarmee de Travvies Awards één van de grootste publieksprijzen voor reiswebsites in de Benelux zijn.

In tien categorieën kon een Travvie worden gewonnen; Bestemmingsspecifiek, Blogs & Portals, Commercieel, Communities, Corporate Blogs, Fotowebsites, Reisverhalen, Televisie & Magazines, Toerisme & Overheid en Internationaal.

 

Bestemmingsspecialisten

1

Italie.nl

Al meer dan tien jaar kun je voor Italiaanse reistips, aanbiedingen, foto’s en recepten terecht op Italie.nl. Deze website werd ook vorig jaar verkozen tot beste bestemmingsspecialist.

2

Griekenland.net

Met praktische informatie over diverse Griekse steden én vele tientallen Griekse eilanden, is Griekenland.net (samen met partner Griekenland.tv) al jaren een begrip onder reislustige Griekenlandfans.

3

Het Hurktoilet

Het Hurktoilet biedt een ongeëvenaarde hoeveelheid praktische reistips en informatie over het populairste vakantieland onder Nederlanders en Belgen: Frankrijk.

#

Orpheus Kijkt Om

Een eervolle vermelding in deze rubriek voor Orpheus Kijkt Om, waar je niet alleen reistips voor Rome vindt, maar ook kunt lezen over de geschiedenis van de Italiaanse hoofdstad.

 

Blogs & Portals

1

Knack Weekend Reizen

Na een tweede plaats in 2011 eindigt Knack Weekend Reizen dit jaar als eerste in deze categorie. Knack brengt dagelijks de leukste reistips, inspirerende toplijstjes en (inter)nationaal reisnieuws.

2

Youropi.com

De uitgebreide informatie over ruim 100 Europese steden en de gratis te downloaden stadsgidsen op Youropi.com vielen zowel bij het publiek als bij de vakjury in de smaak.

3

Droomplekken

Voor het derde jaar op rij eindigt Droomplekken op het podium in deze sterke categorie, waarmee deze website overduidelijk tot de beste reiswebsites van de Benelux behoort.

#

ANWB Landeninformatie

Een eervolle vermelding in deze rubriek voor ANWB Landeninformatie. Deze zeer uitgebreide portal sleepte vorig jaar nog de winst in de wacht in de categorie ‘Blogs & Portals’, maar viel dit jaar nét buiten het podium.

 

Commercieel

1

Belvilla

Belvilla.nl laat zien dat het vinden van het ideale vakantiehuis niet moeilijk hoeft te zijn, ondanks een enorm aanbod van ruim 15.000 vakantiehuizen in 20 landen.

2

Bonnevoy

Bonnevoy.com toont aan dat een onderscheidend en eenvoudig concept, inspirerend ontwerp en gebruiksvriendelijke zoekfunctie de ideale ingrediënten voor een goede website zijn.

3

Vacansoleil

Na de winst in 2011 behaalt Vacansoleil.nl dit jaar opnieuw een podiumplaats met een iets gewijzigde (en iets minder interactieve) website.

#

EasyToBook.com

De eervolle vermelding in deze rubriek is voor hotelboekingswebsite EasyToBook.com. Grote foto’s, een uitgebreide zoekmodule en heldere prijsinformatie zorgen ervoor dat het vinden van een hotel geen frustrerende taak meer is.

 

Communities

1

Columbus Reisreporter

Columbus Reisreporter, waar reizigers hun foto’s, blogs en tips met elkaar delen, laat voor het tweede jaar op rij zien dé Nederlandstalige reiscommunity te zijn.

2

WaarBenJij.Nu

WaarBenJij.Nu is, met bijna 250.000 leden en ruim 2,5 miljoen reisverslagen, de grootste reiscommunity van de Benelux. Lees reisverhalen, bekijk foto’s, of kom in contact met andere wereldreizigers.

3

Nat Geo FotoCommunity

De National Geographic FotoCommunity biedt onder meer fotowedstrijden, tips van professionele- en amateurfotografen en een enorme collectie schitterende (reis)foto’s.

#

Wereldwijzer

Een eervolle vermelding in deze rubriek voor Wereldwijzer.nl, dat met ruim 100.000 leden het grootste Nederlandstalige reisforum is.

&

Ook genomineerd

De andere genomineerden in deze categorie waren ANWB Community, Genieten, Pasar.be, Reismee.nl, TangaTanga en Thomas Cook Community.

 

Corporate Blogs

1

Toerisme Vlaanderen & Brussel

Vlaanderen in ‘t Echt is de weblog van Toerisme Vlaanderen & Brussel en wordt bijgehouden door medewerkers van het toerismebureau, maar ook door gastbloggers uit Nederland en België.

2

REIZEN Magazine

Op deze weblog lees je columns en reiservaringen van redacteurs, of achtergrondartikelen van publicaties in de offline variant van ANWB’s REIZEN Magazine.

3

Hotel.info

Leuke stedentips en inspirerende reisartikelen lees je op Reisgeheimen, de Nederlandstalige weblog van hotelaanbieder Hotel.info.

#

Snowplaza

Een eervolle vermelding in deze rubriek voor Snowplaza. Een stedentrip naar de sneeuw, of ‘gewoon’ op wintersport? Op de weblog van Snowplaza vind je tips en het laatste nieuws over sneeuwhoogten.

&

Ook genomineerd

Ook de websites Happyhome.nl, Hotelspecials.nl, Skyscanner.nl, Travelta.nl, Vliegwinkel.nl en Zoover.nl waren in de categorie ‘Corporate Blogs’ genomineerd.

 

Fotowebsites

1

Columbus Magazine

De Reisreporters van Columbus hebben gezamenlijk vele duizenden schitterende foto’s verzameld, welke te bewonderen zijn in de Fotoalbums van Columbus Magazine.

2

Bestemming in Beeld

De ongeveer 1.000 leden van Bestemming in Beeld (BiB) laten zien dat je geen duizenden fotografen nodig hebt om een indrukwekkende collectie foto’s samen te stellen.

3

NatGeo Fotocommunity

Met bijna 25 duizend leden behoort de National Geographic Fotocommunity tot de grootste (reis)fotowebsites van de Benelux, met een enorme verzameling prachtige foto’s als resultaat.

#

Onderweg Reismagazine

De eervolle vermelding in deze rubriek gaat naar Onderweg Reismagazine. Monique van Gaal reist de hele wereld rond en laat dit zien met behulp van honderden foto’s.

&

Ook genomineerd

De andere genomineerden in deze categorie waren Alex Sievers, ANWB Reisfoto’s, Hans Hendriksen, Kees Hulsen, Marcel Simons en Travelling.be.

 

Reisverhalen

1

Sander Groen

Van Antigua tot Zwitserland, reisjournalist Sander Groen is er geweest. Zijn reisverhalen nemen je mee naar de mooiste bestemmingen ter wereld.

2

Ciao Tutti

De winnares van 2010 en 2011, Saskia Balmaekers, eindigt ook dit jaar weer op het podium. Reistips, Italiaanse recepten en weetjes over het land van de laars lees je op Ciao Tutti.

3

Anders Reizen

AndersReizen.nl biedt meer dan 450 reisverhalen, voor de reiziger die de gebaande paden van het massatoerisme mijdt en op vakantie meer zoekt dan zon, zee en strand.

#

Reisgraag.nl

Een eervolle vermelding in deze rubriek voor Reisgraag.nl, waar in de bonte collectie reisverhalen bestemmingen over de hele wereld besproken worden.

&

Ook genomineerd

De andere genomineerden in deze categorie waren Backpackgek.nl, Jenny’s Reisverhalen, Jurriaan Teulings, Kim in Barcelona, Reisinspiratie en Tijdloos.nu.

 

Televisie & Magazines

1

Vlaanderen Vakantieland

Opnieuw gaat de titel ‘Beste Programma/ Magazine’ naar het inspirerende en informatieve Vlaanderen Vakantieland, dat op de Vlaamse zender Eén te bekijken is.

2

REIZEN Magazine

ANWB’s REIZEN Magazine is het grootste reisblad van Nederland en verschijnt elf keer per jaar. De website sluit perfect aan op het maandblad.

3

3 Op Reis

De verslaggevers van 3 Op Reis reizen de hele wereld over en doen niet alleen verslag op televisie, maar ook op de interactieve website.

#

Bergwijzer

De eervolle vermelding in deze rubriek gaat naar Bergwijzer.nl, dat de perfecte website is voor iedereen die niet kan wachten op de volgende editie van kwartaalblad Bergen Magazine.

 

Toerisme & Overheid

1

Toerisme Vlaanderen & Brussel

Wie graag een uitje in Vlaanderen plant, kan terecht op de website van Toerisme Vlaanderen & Brussel. Boordevol reistips, mooi beeldmateriaal van Vlaamse bezienswaardigheden en praktische informatie.

2

Visit Norway

Noors toerismebureau Visit Norway laat zien dat ze in Scandinavië erg goed zijn in het maken van inspirerende én informatieve websites.

3

Lekker Weg in Eigen Land

Lekker Weg in Eigen Land is de officiële site over toerisme en recreatie in Nederland. Na de winst in 2011 eindigt de website dit jaar opnieuw op het podium.

#

Czech Tourism Benelux

De eervolle vermelding in deze rubriek gaat naar Czech Tourism Benelux. De grote, sfeervolle foto’s die op je af lijken te komen zorgen ervoor dat je je koffers wel wilt gaan pakken.

 

Internationaal

1

Condé Nast Traveler

Condé Nast is een begrip in Amerika, maar hier een stuk minder bekend. Gelukkig kun je (ook in de Benelux) eenvoudig kennismaken met Condé Nast via hun inspirerende website.

2

Lonely Planet

Na twee opeenvolgende overwinningen doet Lonely Planet dit jaar een stapje terug. Deze wereldberoemde website biedt diepgaande artikelen, indrukwekkende foto’s en nog veel meer.

3

Spotted by Locals

Spotted by Locals is een Nederlands initiatief, maar richt zich met authentieke reistips en dito informatie op de Engelstalige reiziger die graag in (of naar) Europa reist.

#

Europe Upclose

Een eervolle vermelding in deze rubriek voor Europe Upclose, waar je reistips en reisverhalen leest van Europese reizigers.