Berlijn buiten de gebaande paden

Over Unter den Linden gewandeld, de Brandenburger Tor gezien en de Reichstag bezocht? Ook al op de Kurfürstendamm geshopt en de o zo bekende currywurst gegeten? Naast alle bekende bezienswaardigheden biedt Berlijn ook talloze nog bijna onontdekte pareltjes waar je weinig toeristen tegenkomt. Stedentripper zet de leukste tips voor je op een rij en laat […]

Door |30 juli 2015|Bezienswaardigheden, Duitsland|0 Reacties

De Musea van Berlijn

Berlijn behoort zonder twijfel tot de topkandidaten voor de titel ‘Museumhoofdstad van Europa’. Jaarlijks ontvangen de musea in de Duitse hoofdstad enkele miljoenen bezoekers. We zetten een aantal van de meest interessante musea in Berlijn voor je op een rij, met bij ieder museum de waardering volgens bezoekers van TripAdvisor en het type voorwerpen dat […]

Door |24 juli 2015|Duitsland, Museum|1 Reactie

Heidelberg: Romantische universiteitsstad

StedenTripper werkt samen met Reisgids van de Consumentenbond. Iedere maand verschijnt er een artikel, dat eerder in dit magazine is gepubliceerd, exclusief op StedenTripper.com. Zo maak je kennis met hun praktische tests en uitgebreide reisartikelen.

 
Heidelberg bekoort met zijn magnifieke ligging aan de Neckar, gedomineerd door de burchtruïne en met de levendige sfeer in de overzichtelijke […]

Door |7 januari 2015|Duitsland, Stedentrip Special|1 Reactie

Dresden: Alt und Neu

StedenTripper werkt samen met Reisgids van de Consumentenbond. Iedere maand verschijnt er een artikel, dat eerder in dit magazine is gepubliceerd, exclusief op StedenTripper.com. Zo maak je kennis met hun praktische tests en uitgebreide reisartikelen.

 

Het hart van Dresden bestaat uit de Altstadt en de Neustadt. Historische monumenten in het oude stadsdeel en nieuwbouw in het andere, denk je. Maar zo eenvoudig ligt het niet. Wat er oud uitziet, is soms splinternieuw. Het maakt de stad, die zichzelf na de Tweede Wereldoorlog opnieuw moest uitvinden, uitermate fascinerend.

Sinds de benoeming tot hoofdstad van Saksen in 1485 is Dresden maar liefst vijf keer verwoest. In 2002 nog teisterde de overstroomde Elbe het centrum en veroorzaakte voor miljoenen euro’s schade aan belangrijke kunstcollecties en de staatsopera. Maar geen enkele gebeurtenis in de geschiedenis van Dresden was zo destructief als de drie opeenvolgende bombardementen door de geallieerden in februari 1945. Het centrum van de stad werd toen bijna volledig platgegooid en er vielen circa 25.000 doden.

Bijna 70 jaar van puinruimen en opbouwen later stap je niet alleen in het Dresden van de 21e eeuw – met onder andere hypermoderne winkels en trams – maar lijkt het ook of de tijd heeft stilgestaan. De ‘pronkstad’ die Dresden in de 18e eeuw onder het bewind van koning Augustus de Sterke was, is weer springlevend. Daarnaast zijn al te grijze gebouwen uit het nabije DDR-verleden opgefrist met nieuwe kleuraccenten.
[…]

Duitsland Dichtbij: Frankfurt, herbouwde stad vol tegenstellingen

In de serie Duitsland Dichtbij worden Duitse steden bezocht die ideaal zijn voor een één- of meerdaagse stedentrip. Na Bremen reisde StedenTripper ditmaal af naar Frankfurt am Main, de grootste en bekendste stad van de deelstaat Hessen.

Frankfurt ligt redelijk centraal in Duitsland, maar is verrassend goed en snel bereikbaar. Vanaf de Nederlandse of Belgische grens rijd je er met de auto in ongeveer 2,5 uur naartoe. Mede dankzij de imposante skyline kun je de stad niet missen.

Beschadigde identiteit
Eerder schreef gastblogster Lydia Paauw al over de tegenstellingen in New York, maar ditzelfde geldt evengoed voor Frankfurt am Main. Gezien de geschiedenis van de stad is dat echter niet zo vreemd.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was vrijwel het gehele stadscentrum van Frankfurt verdwenen. Door bombardementen verloor de stad haar identiteit; de oude stadskern was weggevaagd en meer dan vijfduizend mensen kwamen om het leven.

Toen de rook van de oorlog langzaam wegtrok, ontstond er behoefte naar een financieel centrum om de wederopbouw van Duitsland vanuit te coördineren. Het centrumloze en centraal gelegen Frankfurt bleek hiervoor een geschikte stad. Midden in de stad werden banken gebouwd en niet ver van de Main verrezen hoge wolkenkrabbers.

Later, aan het begin van de Jaren ’80, bleek het ontbreken van een Altstadt toch een gemis. Frankfurt had ooit het grootste historische stadscentrum van Duitsland. Hiervan waren eigenlijk alleen vakwerkhuis Wertheim en enkele kerken gespaard gebleven. Dankzij een nauwkeurige reconstructie is de Frankfurter Altstadt nu een replica van zichzelf.

Vakwerkhuizen aan de Römerberg, met de Domkerk (l) en de Alte Nikolaikirche (r)
[…]

Door |6 augustus 2013|Duitsland, Stedentips|0 Reacties

Duitsland Dichtbij: Vissers en Stadsmuzikanten in Bremen

In de serie Duitsland Dichtbij bezoekt StedenTripper.com enkele Duitse steden, die ideaal zijn voor een één- of meerdaagse stedentrip. Cityreporter Brenda van Noort nam de bus naar Bremen, het historische hart van Noordwest-Duitsland.

Bij een citytrip naar Duitsland wordt vaak direct gedacht aan de hoofdstad Berlijn. Maar Duitsland heeft nog veel meer steden die perfect zijn […]

Door |30 juli 2013|Duitsland, Stedentrip Special|0 Reacties

Berlijn buiten de paden van de stadsgids

Natuurlijk, bij een bezoek aan Berlijn moet je het Reichstaggebouw zien, het indrukwekkende holocaust monument bekijken en naar de Berlijnse muur. Maar wat nou als je voor een tweede, of misschien wel een derde keer in de stad bent? Dan zijn er nog zóveel andere, minder ontdekte stukken die zeker de moeite waard zijn!

Genieten […]

Door |23 april 2013|Duitsland, Gastartikelen, Stedentips|0 Reacties

De beste vegetarische restaurants in Berlijn

Dit gastartikel is geschreven door Janna (27). Zij woont sinds kort in Berlijn, waar ze met veel plezier werkt voor een internationaal bedrijf. In haar vrije tijd is ze enthousiast blogger op www.vegetarischopreis.nl en www.parijseiffeltoren.nl. Daarnaast is ze dol op koken, reizen en schrijven.

Als je als vegetariër ooit in Berlijn bent geweest, dan kan […]

Door |6 november 2012|Culinair, Duitsland|0 Reacties

De 10 leukste (gratis!) dingen om te doen in Berlijn

Na Parijs, Barcelona en Londen is het ditmaal de beurt aan Berlijn in onze serie met gratis bezienswaardigheden. Hoewel het verleden van deze stad zwarte en grijze perioden heeft, is het één van de groenste, grootste en bovenal leukste steden van Europa.

1. De Reichstag
De Reichstag is het ideale startpunt van een stedentrip naar Berlijn. De […]

Door |25 juli 2012|Bezienswaardigheden, Duitsland|2 Reacties

Foto Vrijdag: Kerstmarkt in Keulen

De jaarlijkse kerstmarkten in Keulen, vorig maand nog uitgeroepen tot de mooiste kerstmarkt van Europa, trekken ieder jaar weer vele tienduizenden toeristen. Op deze foto van John Meadows is te zien hoe druk het eind november kan zijn in Keulen. Komende week is de Weihnachtsmarkt echter ongeveer op haar hoogtepunt en is het zij aan […]

Door |16 december 2011|Duitsland, Foto Vrijdag|0 Reacties