StedenTripper Travel Blog

StedenTripper werkt samen met Reisgids van de Consumentenbond. Iedere maand verschijnt er een artikel, dat eerder in dit magazine is gepubliceerd, exclusief op StedenTripper.com. Zo maak je kennis met hun praktische tests en uitgebreide reisartikelen.

 
In Bordeaux kun en wil je niet om de wijn heen. Maar het is ook een elegante, bruisende stad die alles in huis heeft voor een afwisselende citytrip. Een historische kern, verleidelijke winkelstraten en uiteraard talloze wijncafés en restaurants: van oud en chic tot trendy en uitgesproken studentikoos. Bovendien werd Bordeaux dit jaar uit 20 steden gekozen tot European Best Destination 2015.

Bordeaux Place de la Bourse avond
Het centrale plein Place de la Bourse

Als je Bordeaux zegt, zeg je wijn. De stad is de ongekroonde wereldhoofdstad van de wijn. Heb je het daarmee gehad? Nee, zeker niet: de oude stad tussen de muurhuizen staat in zijn geheel op de Unesco-werelderfgoedlijst en is daarmee in omvang het grootste beschermde werelderfgoed. Daar valt niets op af te dingen.

Als je de Pont de Pierre oversteekt, snap je waarom: boven de intacte muurhuizen steken de karakteristieke torens van de Bordeauxse kerken uit. En op de immense Esplanade des Quinconces, in de chique winkelstraten en aan de oever van de Garonne ademt de stad de grandeur van Parijs.

Facelift

Toen burgemeester Juppé aantrad, stroopte hij de mouwen op en gaf hij de stad een facelift. Dat was hard nodig. De witstenen muurhuizen waren zwart uitgeslagen en de rivieroever werd gedomineerd door leegstaande hangars. In een grootscheepse schoonmaakoperatie kregen de gebouwen weer een witte gevel en werden de hangars gesloopt of kregen een nieuwe bestemming als winkel of restaurant.

Zo is de Quai des Marques tegenwoordig het domein van outletwinkels afgewisseld met terrassen en de oever wordt nu, dankzij het groen en een breed pad, bevolkt door joggers, fietsers en wandelaars. De gevels van de wijnkopers op de Quai des Chartrons hebben de allure van weleer en de monumentale gevels aan de Place de la Bourse spiegelen zich in de Miroir d’eau. Aan de kade meren riviercruiseschepen aan, die bezoekers meenemen naar de wijnstreken verderop. Dankzij de Chaban Delmasbrug kun je een rondwandeling maken naar Bastide, het stadsdeel aan de overkant. Als deze open is voor een reusachtig cruiseschip is het een tijdje wachten.

Een groot deel van de oude kern, Saint-Pierre, is autovrij. Ter compensatie werd een trambaan aangelegd door de hele stad. Ook hierbij ging schoonheid boven functionaliteit en zuinigheid: geen lelijke bovengrondse elektriciteitsleidingen, maar een kostbaar systeem waarbij de trein zijn voeding krijgt via de rails.

Bordeaux Place de la Comedie
Een tram rijdt over Place de la Comedie in Bordeaux

Elegant en gezellig

Behalve elegantie ademt het oude centrum ook gezelligheid. Op pleinen als Place de la Comédie, Place de la Bourse en Place de Pey-Berland en de immense Esplanade des Quinconces voel je je nietig, zeker naast imposante gebouwen als de kathedraal Saint-André en de campanile de Tour Pey-Berland (geweldig uitzicht!). Daarnaast zijn er in Saint-Pierre intieme pleinen met een fonteintje of een beeld en terrassen waar je uren kunt blijven zitten, zoals Place du Parlement, Place Fernand Lafargue en Place Camille Jullian. Vooral studenten en andere jonge bewoners zorgen ervoor dat het oude stadsdeel ook ’s avonds bruist tot in de Rue Sainte-Cathérine, de 1200 meter lange winkelstraat.

Van klassezaken tot rommelmarkt

De voornaamste winkelstraat is de Cours de l’Intendance. De stil voorbij zoevende trams doen daar geen afbreuk aan. Chique winkels met onder andere mode en wijn zetten de toon in de driehoek tussen de Cours en de allesbehalve autoluwe Place de Tourny. Uiteraard gaat dit hand in hand met stijlvolle cafés en andere plaatsen waar culinaire geneugten vooropstaan, zoals in de Marché des Grands Hommes met heerlijkheden uit de streek, inclusief wijn.

Bij de chique wijnwinkel Max Bordeaux, die zich wijngalerie noemt, kun je jezelf trakteren op een slokje van een van de beste wijnen ter wereld. Koop een debetkaart van minimaal €25 en druk – na ongetwijfeld lang aarzelen welke het gaat worden – op de knop voor een miniem scheutje. Een fles kost algauw €400-500. De absolute tegenhanger is de Marché des Capucins. Na een avond uit eet de Bordelais hier de volgende ochtend een half dozijn oesters met een glas witte wijn voor €7.

Leuke kleine zaakjes vind je in de smalle straten van Saint-Pierre, maar ook in de Rue Notre Dame in Chartrons en in Saint-Seurin-Fondaudège. Ook daar hoef je niet lang te zoeken naar een adres om de inwendige mens te versterken. In de Rue de Porte de la Monnaie is dat zelfs de hoofdzaak en ze zijn alle de moeite waard. De restaurants hier zijn in bezit van één man: oer-Bordelais Jean Pierre Xiradakis, die ook een radioprogramma heeft en een wandelgids over de stad heeft geschreven.

Bordeaux brug St Michelkathedraal
Aan het einde van de lange brug steken de kerktorens boven de stad uit

Wijn, wijn, wijn

Naar Bordeaux ga je zeker ook voor de wijn en menigeen zelfs alleen daarvoor. Wijn is volop aanwezig in de stad, maar een aansprekend wijnmuseum ontbreekt. Het huidige museum is weliswaar niet onaardig en heeft een prettig nostalgische sfeer, maar bij een stad als Bordeaux hoort een topmuseum. Naar goed Frans gebruik duurt de discussie hierover al jaren. Het wordt groots, een echt ‘landmark’, zoals de Eiffeltoren voor Parijs, in de vorm van een glas. En het komt er heus…

In Bordeaux zijn tientallen wijnbars, kleine wijnwinkels, stands op de markt met wijn en zelfs ware wijnpakhuizen van meerdere etages. En dan nog kan het lastig zijn de wijn, die je zo lekker vond in het restaurant, op de kop te tikken, zo ervoeren wij. Hoeveel de stad ook te bieden heeft, een excursie naar het wijngebied hoort erbij. Sommige wijngaarden liggen zelfs binnen de stadsgrenzen: naar Château Luchey-Halde kun je per tram. Wij maakten een halve-dagexcursie met twee proeverijen in de Médoc en een fotostop bij het beroemde Château Margaux.

Voor wie meer van wijn wil weten, is de proefcursus van twee uur bij het CIVB, het instituut voor bordeauxwijnen, een goed idee. Het moeilijkste onderdeel: het leren herkennen van de geur van de aroma’s om een wijn te beschrijven, zoals cassis en witte peper.

Bordeaux wijngaard
Voor sommige wijnliefhebbers het Walhalla: de wijngaarden van Bordeaux

 

Consumentenbond-bannerDit artikel verscheen eerder in de Reisgids van de Consumentenbond. Wil je verder kennismaken met dit inspirerende magazine? Bestel dan een los nummer van Reisgids, of neem een abonnement.

Londen behoort zonder twijfel tot de topkandidaten voor de titel ‘Museumhoofdstad van Europa’. Al is het maar omdat je vrijwel ieder museum gratis kunt bezoeken. En dan niet op een woensdagmiddag, tezamen met duizenden budgetbesparende toeristen, maar altijd. Bovendien heb je vele tientallen musea om uit te kiezen.

We zetten een aantal interessante musea voor je op een rij, met bij ieder museum de waardering volgens bezoekers van TripAdvisor. Sorteer het overzicht op waardering of op museumtype.
(meer…)

Is massatoerisme niets voor jou? Dan kun je beter wegblijven uit deze mega-hotels. Stuk voor stuk beschikken deze hotels over meer dan 1.000 kamers. En met vijf hotels in deze Top 10 (waaronder de volledige top drie) wordt duidelijk dat ze vooral in Rusland niet vies zijn van grootschalige toerismefabrieken.

1. Izmailovo Hotel, Moskou (5.000 kamers)

Het Izmailovo Hotel was 13 jaar lang het grootste hotel ter wereld, totdat het in 1993 werd ingehaald door het MGM Grand in Las Vegas. De 5.000 kamers zijn verspreid over vier torens, die elk 30 verdiepingen tellen.

Izmailovo Hotel
(meer…)

Bij een citytrip kies je al snel voor steden als Parijs, Londen en Berlijn. Lekker dichtbij en er is veel te zien en te doen. Wil je een keer iets heel anders? Ga dan wat verder weg en vertrek in oostelijke richting. Oost-Europese steden bieden vaak een interessante mix van historie, cultuur, shoppen en uitgaansleven. We zetten tien hotspots voor je op een rij.

1. Praag

De Tsjechische hoofdstad Praag heeft een rijke geschiedenis, bloeiend cultureel leven en barst van de leuke cafés en eettentjes. Het oude centrum en de beroemde Praagse Burcht en Karelsbrug mag je uiteraard niet missen, maar ook een middag shoppen in de omgeving van Wenceslasplein is zeker de moeite waard. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de vele musea en galeries, maar ook de vele uitzichten over de stad zijn kunststukjes op zichzelf. Ben je een echte nachtvlinder? Dan is de imposante megadiscotheek MCM Discoteca Kaleidoskop een aanrader.

Praag tram
(meer…)

Dit jaar organiseert StedenTripper.com alweer voor de 5e keer de Travvies Website Awards. Met deze award, waarbij de meningen van publiek én vakjury meewegen, willen wij bekende, maar vooral ook minder bekende reiswebsites in de schijnwerpers zetten. Bij de laatste editie werd meer dan 25.000 maal gestemd, waarmee de Travvies tot de grootste reiswebsiteawards van de Benelux behoren.

awards-wide
De awards van een eerdere editie – wie worden dit jaar de grote winnaars?

Wil jij je eigen reiswebsite nomineren, of ken je een inspirerende travelsite die een nominatie verdient? Laat het ons hier weten! Inzenden kan tot en met 31 maart 2015.

Wil je je geliefde tijdens Valentijn verrassen met een citytrip, dan zijn er talloze Europese steden waar je een aantal dagen vol romantiek kunt doorbrengen. Wandelen langs de Seine in Parijs, slenteren door het historische centrum van Antwerpen, uren tafelen in een hip Londens restaurant, genieten van de internationale allure van Genève of een boottochtje over de Moldau in Praag. Er zijn echter ook bestemmingen waar de sfeer en idylle ver te zoeken zijn, plaatsen waar je samen echt niet wilt verblijven omdat het er saai, lelijk, vies of gevaarlijk is. We zetten deze onromantische plekken voor je op een rij. Hier tien Europese steden met een negatief stedentripadvies:

1. Charleroi, België

Met stip op nummer één: Charleroi in het Belgische Wallonië. Wil je een romantisch weekend met je vriend of vriendin, dan is deze stad absoluut af te raden. Charleroi werd meermaals verkozen tot lelijkste stad van Europa. En terecht: gesloten mijnen, vervallen fabrieken, hoge werkloosheid, een grijs en troosteloos straatbeeld, je vindt hier alles wat je tijdens een stedentrip met je geliefde juist niet wilt tegenkomen.

charleroi
(meer…)

Eigenlijk is Lissabon drie citytrips in één. Het omvangrijke centrum, vol nauwe straatjes en grote pleinen, is het bruisende middelpunt van de stad. Ten noordoosten hiervan ligt het moderne Parque das Nações, ten westen van het centrum ligt de historische wijk Belém. Elk met hun eigen, indrukwekkende bezienswaardigheden. Trek daarom voor een bezoek aan Lissabon minstens een paar dagen uit, want anders wordt keuzes maken een érg lastig karwei.

1. Centrum

Lissabon is gebouwd op zeven heuvels. Bereid je dus voor op veel trappen en steile straatjes. Gelukkig brengen de trams, metro’s en stadsliften van Lissabon je moeiteloos naar vrijwel ieder punt in de stad.

De wijken Bairro Alto, Baixa en Alfama

Het stadscentrum bestaat grofweg uit drie wijken; Bairro Alto, Baixa en Alfama. Baixa werd in 1755 vrijwel volledig verwoest, door een van de meest vernietigende en dodelijke aardbevingen ooit. Tienduizenden mensen kwamen om. Sindsdien is Baixa weer volledig opgebouwd, maar hierdoor wel het ‘modernste’ gedeelte in het centrum.

Ten westen van Baixa ligt Bairro Alto, het oude kwartier. Deze wijk is wat statiger en heeft meer allure dan Alfama, dat aan de andere zijde van Baixa ligt. Elk van de wijken ligt echter bezaaid met leuke winkeltjes, fijne restaurants en authentieke barretjes, die met elkaar worden verbonden door kleine straatjes en klinkerweggetjes.

Alfama
(meer…)

Pagina 1 van 6612345...1015202530...Laatste »

© 2009-2015 StedenTripper. Alle rechten voorbehouden.