StedenTripper Travel Blog

StedenTripper werkt samen met Reisgids van de Consumentenbond. Iedere maand verschijnt er een artikel, dat eerder in dit magazine is gepubliceerd, exclusief op StedenTripper.com. Zo maak je kennis met hun praktische tests en uitgebreide reisartikelen.

 

Het hart van Dresden bestaat uit de Altstadt en de Neustadt. Historische monumenten in het oude stadsdeel en nieuwbouw in het andere, denk je. Maar zo eenvoudig ligt het niet. Wat er oud uitziet, is soms splinternieuw. Het maakt de stad, die zichzelf na de Tweede Wereldoorlog opnieuw moest uitvinden, uitermate fascinerend.

dresden-elbe

Sinds de benoeming tot hoofdstad van Saksen in 1485 is Dresden maar liefst vijf keer verwoest. In 2002 nog teisterde de overstroomde Elbe het centrum en veroorzaakte voor miljoenen euro’s schade aan belangrijke kunstcollecties en de staatsopera. Maar geen enkele gebeurtenis in de geschiedenis van Dresden was zo destructief als de drie opeenvolgende bombardementen door de geallieerden in februari 1945. Het centrum van de stad werd toen bijna volledig platgegooid en er vielen circa 25.000 doden.

Bijna 70 jaar van puinruimen en opbouwen later stap je niet alleen in het Dresden van de 21e eeuw – met onder andere hypermoderne winkels en trams – maar lijkt het ook of de tijd heeft stilgestaan. De ‘pronkstad’ die Dresden in de 18e eeuw onder het bewind van koning Augustus de Sterke was, is weer springlevend. Daarnaast zijn al te grijze gebouwen uit het nabije DDR-verleden opgefrist met nieuwe kleuraccenten.

Het centrum ligt aan beide zijden van de Elbe, net daar waar de rivier een diepe lus in het landschap maakt: de Altstadt aan de zuidoever met de prachtige staatsopera, en de Neustadt ertegenover. In 2013 vierde de stad met een uitgebreid programma de 200e verjaardag van componist Richard Wagner. Hij woonde 19 jaar in Dresden en behaalde in de Semperoper zijn eerste successen. Een mooie gelegenheid om de stad te bezoeken.

Dresden Semperoper
De Semperoper in Dresden

Grandeur in de Altstadt

Zodra we Dresdens Hauptbahnhof uitlopen, herkennen we de DDR-Plattenbau in de autovrije Prager Strasse: een brede straat met aan weerszijden strakke, modernistische, hoekige bebouwing. Het is net als voor de oorlog weer een geliefde winkelstraat; de Rotterdamse Lijnbaan diende als inspiratie bij de wederopbouw. Het lijkt wel of het UFA Kristallpalast, een bioscoop gebouwd na de val van de muur, met de andere rechtlijnige gebouwen wil spotten: de glazen pui helt vervaarlijk scheef achterover. In een hypermoderne tram over de Wallstrasse zoevend, springt het al even vierkante, maar fonkelnieuwe winkelcentrum Altmarkt Galerie in het oog met een aanbod van Apple Store tot Zara. Aan de overkant, verscholen achter een rij bomen, staan de woonblokken uit de DDR-tijd.

Dresden-Kristallpalast
Het Kristallpalast, foto via Wikimedia Commons

Slechts een paar honderd meter verderop wandel je van het ene prachtige, barok- en neorenaissancemonument naar het andere. Zoals het Residenzschloss met schatkamers vol goud, edelstenen, barnsteen en staatsieportretten, en de door Italianen gebouwde katholieke Hofkirche. Rechtsaf kom je over de Brühlsche Terrasse, de wandelpromenade langs de Elbe op de vroegere vestingwal, langs een reeks statige gebouwen met het Albertinum, museum voor moderne kunst, als hekkensluiter. Pal tegenover het residentieslot liggen de beroemde staatsopera Semperoper en het laatbarokke paleiscomplex Zwinger, dat Versailles naar de kroon moest steken en onder andere een historische porseleincollectie huisvest.

Dresden Zwinger
Paleiscomplex Zwinger

In oude luister herbouwd

Meer nog dan de architectuur, rijkelijk versierd met ornamenten en beelden, wekt de jarenlange nauwgezette renovatie ontzag. Alles wat hier uit de 18e en 19e eeuw staat, was immers door het oorlogsbombardement ernstig beschadigd of volledig verwoest. Slechts een enkel detail getuigt van een moderne hand. Zo paste architect Wolfgang Hänsch de zaal in de Semperoper aan om een breder podium te creëren, nodig voor moderne toneeltechnieken, en kreeg de binnenplaats van het oude Residenzschloss een hypermoderne glazen overkapping. Dit jaar is eindelijk de renovatie van de buitenkant van het slot klaar, waar sinds 1960 aan wordt gewerkt.

Ook op de Neumarkt wordt de laatste hand gelegd aan het herstel. Het plein is omgeven door pastelkleurige barokarchitectuur. In het midden pronkt als vanouds het trotse symbool van Dresden: de Frauenkirche. Even voelen we ons drie eeuwen terug in de tijd. Alleen de kleding van de drommen bezoekers die neerstrijken op de terrassen, doet je beseffen dat je in de 21e eeuw bent. Toch zijn de huizen nieuw en de kerk is in oude luister hersteld.

Dresden Frauenkirche
De herstelde Frauenkirche op de Neumarkt

Na jarenlang een vlakte vol puin te zijn geweest – het DDR-regime vond dat de ingestorte Frauenkirche een oorlogsmonument moest blijven – werd pas in 1991, na de val van de muur, besloten de kerk te herstellen. Hierbij zijn zoveel mogelijk originele stenen uit het puin gebruikt. De zwarte delen in de buitenmuur zijn daar de stille getuigen van. Die kleur is het gevolg van een natuurlijk proces: het ijzer in de zandsteen oxideert bij contact met zuurstof. Het is een kwestie van tijd of de lichte Frauenkirche zal net zulke donkere plekken vertonen als de andere historische gebouwen in het centrum.

De nieuwe koningsstad

Vanaf de Brühlsche Terrasse oogt de overkant van de Elbe in eerste instantie niet aanlokkelijk. Maar laat je niet misleiden door de paar DDR-blokken die verrezen op de door het bombardement geslagen gaten: daarachter schuilt een karaktervol stadsdeel.

Eerst blinkt het vergulde standbeeld van koning Augustus de Sterke, de Goldene Reiter uit 1734, je op de Augustusbrücke tegemoet. Daarna strekt de autovrije winkelboulevard Hauptstrasse zich uit, met aan de ene kant kleurrijk opgeknapte DDR-appartementen en aan de andere kant gerenoveerde barokke herenhuizen.

dresden goldene reiter
De Goldene Reiter, Augustus de Sterke

Een mooi plantsoen met rijen platanen en bankjes in het midden verbindt de twee tijdperken. In de herenhuizen leiden enkele smalle arcaden naar verstilde binnentuinen met terrasjes en kunstzinnige winkeltjes. Zo ontdekken we er de jonge kunstenaar Janett Noack, die porselein beschildert met een gedurfd en toch eeuwenoud thema: Kunst & Eros.

Wandel ook langs de Dreikönigskirche het opgeknapte Barockviertel in, tussen de Königstrasse en de Hauptstrasse. Hier ervaar je de statige sfeer die Augustus de Sterke voor ogen had toen hij de wijk na een fikse brand in de 18e eeuw liet herbouwen als ‘Neuen Königlichen Stadt’. De eigentijdse boetieks, galeries en restaurants dragen bij aan het voorname karakter van deze buurt.

Trendy en artistiek

Verderop, ten noorden van verkeersknooppunt Albertplatz, buiten het bereik van de bommen uit de oorlog, staat nog de oorspronkelijke bouw uit de 19e eeuw. Het is een wijk die destijds bestemd was voor arbeiders en de lagere middenklasse. Met smalle straten, zeker in vergelijking met de voor marcherende parades zo breed uitgemeten Wilsdruffer Strasse in de Altstadt. Al in de nadagen van de DDR ontstond hier een alternatieve cultuur van kunstenaars, muzikanten en volgens het bewind ‘lastige’ burgers.

De mooiste creatie van die alternatieve en nog altijd levendige scene is de Kunsthofpassage aan de Alaunstrasse, enkele via nauwe doorgangen en binnenplaatsen met elkaar verbonden panden. De voormalige werkplaatsen en fabriekjes zijn sinds 1999 het domein van hippe winkeltjes, ateliers en cafeetjes. Bijzonder zijn de tot moderne kunstwerken omgetoverde gevels van de panden. Zoals het ‘Hof des Wassers’, een curieuze installatie van buizen en trechters die bij regen muziek lijkt te maken.

dresden Kunsthofpassage
De Dresdner Kunsthofpassage, foto door Serge Bystro

Aan deze kant van de Elbe heeft Dresden een gloednieuw museum dat je beslist niet mag overslaan: het Militär Historisches Museum aan de Olbrichtplatz. Een gigantische, transparante staalconstructie steekt als een pijlpunt in het voormalige, neoclassicistische arsenaal. Het is architect Daniel Libeskind’s moderne verwijzing naar het destructieve bombardement in de Tweede Wereldoorlog. Binnen staat in de weergave van 800 jaar Duitse militaire geschiedenis de mens centraal. Loop maar eens de donkere, met vilt beklede kubus getiteld ‘Leiden’ op de eerste etage in. Dat mensen lijden in oorlogen is, oneindig bitter, oud nieuws. Maar de manier waarop deze boodschap hier wordt overgedragen – via luikjes die je, huiverend en nieuwsgierig tegelijk, zelf naar beneden moet trekken om te zien wat er wordt tentoongesteld – is overrompelend.

Gemütlich

Wat zijn de Dresdenaren hoffelijk en gastvrij! Dat maakt uit eten gaan tot een waar feest. In de Altstadt is de Weisse Gasse en directe omgeving een favoriete plek onder de stadsbewoners. De restaurants variëren van Restaurant Trödelkaffee, met een überkitsch huiskamerdecor en klassiek Duitse stamppotten, tot de internationale keuken.

In de Neustadt bieden de Königstrasse en het Barockviertel culinaire hotspots, zoals Restaurant Carrousel waar chefkok Dirk Schröer de scepter zwaait. Maar ook Red Rooster, waar je na een degelijke maaltijd lamskoteletten met ‘Rosmarinkartoffeln’ tot diep in de nacht naar live jazz en bluesmuziek kunt luisteren.

Overnachten

Aparthotel Altes Dresden is een modern onderkomen in een in oude luister herbouwd pand tegenover de Frauenkirche. Er zijn 15 studio’s en tweekamerappartementen, alle met keuken, en een ontbijtgelegenheid. Overnachten kan vanaf €85, zonder ontbijt. Ook bij Aparthotel Am Zwinger, dat net als Altes Dresden gevestigd is in een historisch gebouw in de Altstadt, is het ontbijt exclusief. Hier betaal je 70 euro voor een overnachting in een van de 45 één- tot vierkamerappartementen, die uitblinken in moderne inrichting.

The Westin Bellevue Dresden is een hotel waar je je vanwege de parkachtige tuin, het zwembad, wellnesscentrum, restaurant en de 340 verzorgde kamers heel chique zult voelen. Prijs per nacht vanaf €114. Hotel Martha Dresden is een prettig, kleinschalig hotel (50 kamers) met klassieke uitstraling en een restaurant met Saksische specialiteiten. Overnachten doe je hier vanaf €113. Beide hotels liggen in de Neustadt.

dresden

 

Consumentenbond-bannerDit artikel verscheen eerder in de Reisgids van de Consumentenbond. Wil je verder kennismaken met dit inspirerende magazine? Bestel dan een los nummer van Reisgids, of neem een abonnement.

Een stedentrip is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan één of meer musea. Ook in Istanbul vind je een verscheidenheid aan musea. Van de Hagia Sophia, waar je je kunt vergapen aan historische artefacten en objecten met een religieuze inslag, tot het Istanbul Modern met haar soms ongrijpbare experimentele kunst. Voor ieder wat wils dus! Hierbij een overzicht met tien prachtige musea in Istanbul.

10. Het Legermuseum

Het enorme Askeri Müzesi heeft allerlei militaire artefacten verspreid over talloze gangen en zalen tentoongesteld. De eerste tip die we je meegeven is dat je niet hoeft te proberen om alles in dit museum in één bezoek te bekijken. Het is simpelweg te groot en er is teveel te zien. Laat je niet opjagen om alles te willen zien, maar loop op je gemak rond en laat je imponeren door de mooie antieke kostuums en oude wapens.

Naast de historische kostuums en wapens is er ook aandacht voor de moderne tijd en het moderne Turkse leger. Turkije nam bijvoorbeeld deel aan de oorlog in Korea, en je vindt veel informatie en uitrusting uit deze oorlog terug in het museum. Nog één tip: wanneer je dit museum bezoekt, zorg dan dat je er rond drie uur bent voor een muzikale verrassing!

Leger-Museum

9. Het Rahmi M. Koç Museum

Ook het Rahmi M. Koç museum verdient zonder twijfel een plekje op deze lijst, al is het alleen al omdat het net even iets anders is. Het museum is gevestigd in een voormalige ijzer- en staalfabriek en heeft de industriële ontwikkeling van de regio als centraal thema. Je vindt er oude machines en werktuigen die een belangrijke rol speelden in de vroege Industriële revolutie.

De tentoongestelde objecten variëren van stoommachines en schepen tot auto’s en zelfs een trein. Alles is bijzonder goed onderhouden en het absolute pronkstuk van de collectie is een Amerikaanse onderzeeër die tijdens de Tweede Wereldoorlog is ingezet. Het is zelfs mogelijk om de onderzeeër van binnen te bekijken, al moet je daar wel extra entree voor betalen.

Rahmi-M-Koc-Museum

8. Museum voor Turkse & Islamitische Kunst

In de wijk Eminonu vind je het Museum voor Turkse & islamitische Kunst. Het museum is gehuisvest in het 16e-eeuwse paleis van Ibrahim Pasha, de “grootvizier” van Sultan Süleyman. Het paleis is gebouwd in 1524 en was het grootste privé paleis van het Osmaanse rijk.

Vandaag de dag doet het schitterende paleis dienst als museum waar je een rijke collectie uit diverse periodes en alle uithoeken van de islamitische wereld vindt. De nadruk ligt op tapijten, rijk geïllustreerde korans, kalligrafieën, beelden, glas, porselein en lampen. Het museum geeft een goed beeld van de verschillende culturen die zich in de loop van de geschiedenis in het huidige Turkije vestigden. Absoluut pronkstuk is de deur van Ulu Camii in Cizre, een rijk versierde deur uit de Grote Moskee van Jazira.

Museum Turkse Islamitische Kunst

7. Het Mozaïekmuseum

Voor een ieder die van mozaïeken houdt is het Mozaïekmuseum een waar paradijs. In een gebouw van klei naast de Blauwe Moskee liggen schitterende vloeren en staan prachtige muren die afkomstig zijn uit het eerste keizerlijke paleis van de stad. Het paleis werd in de 4e eeuw gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer Constantijn. De vloeren en muren zijn waarschijnlijk uit de 6e eeuw en volledig gerenoveerd.

De ontwerpen lopen ver uiteen, van jachttaferelen tot het alledaagse bestaan in het oude Constantinopel. Ook zijn er op enkele vloeren schitterende afbeeldingen te zien van Romeinse goden. De mozaïeken die in het museum te bezichtigen zijn werden begin vorige eeuw ontdekt tijdens archeologische opgravingen in de stad. Van het paleis waar ze oorspronkelijk bij hoorden is helaas niets meer te zien, maar gelukkig zijn de mozaïeken bewaard gebleven.

Mozaimuseum

6. Pera Museum

In het 1893 gebouwde Bristol Hotel overnachten vandaag de dag geen gasten meer, enkel nog meesterwerken van Europese en Ottomaanse kunstenaars. De schilderijen en werken die te zien zijn in het Pera museum dateren uit de 17e tot de 19e eeuw en zijn allen geïnspireerd op het Ottomaanse rijk.

De bekendste kunstenaar uit de collectie is Osman Hamdi Bey, die als eerste Turkse kunstenaar de mens centraal stelde in zijn werken. Ook is het duurste Turkse schilderij ooit, Kaplumbağa Terbiyecisi (de schildpaddentrainer, zie afbeelding), te zien in het Pera museum. De collectie wordt verder aangevuld met Anatolische maten en gewichten en keramiek uit Kutahya daterend van 18e-eeuws tot 20e-eeuws.

Naast de vaste collectie heeft het Pera museum vaak ook tijdelijke exposities. Zo opende het museum met een expositie van Magnum fotograaf Henri Cartier-Bresson en hebben de surrealistische werken van de Catalaanse Miro in het museum gehangen.

Pera-Museum

5. Het Speelgoedmuseum

Ben je met je kinderen naar Istanbul? Dan mag het Speelgoedmuseum van Istanbul zeker niet ontbreken! Maar ook zonder kinderen is dit museum zeker de moeite waard. In 2005 richtte de Turkse schrijver Sunay Akin dit museum op in het gebouw waar vroeger de beroemde speelgoedwinkel Eyüp gevestigd was. De opening van het museum was ter ere van een Turkse feestdag; “de dag van het kind”. In het museum vind je een overvloed aan speelgoed uit Turkije en van ver daar buiten. In totaal zijn er maar liefst 4.000 speelgoedvoorwerpen te zien, waarvan de oudste maar liefst 200 jaar oud zijn.

Speelgoed-Museum

4. Atatürk Museum

Atatürk is de nationale held van de Turken, en naast vele straten en pleinen is er ook een museum dat zijn naam draagt. Niet gek ook, want het knalroze gebouw waar dit museum in gevestigd is, is de vroegere woning van Mustafa Kemal Atatürk. Het huis, dat in 1908 gebouwd werd, telt 3 verdiepingen. Atatürk huurde het nadat hij terug kwam van het Syrische front en woonde er met zijn moeder Zübeyde, zus Makbule en geadopteerde zoon Abdurrahim tot mei 1919.

In het museum zie en lees je alles over de man die het land hervormde en de eerste Turkse president werd. Naast minder indrukwekkende prullaria uit zijn leven zoals zijn zijden ondergoed, vind je er ook historische stukken zoals het tafelkleed waar Atatürk naar verluidt het Turkse alfabet op ontwierp. Erg mooi ook zijn de propagandistische schilderijen die tijdens de bevrijdingsoorlog tegen de Grieken verspreid werden, maar ook de foto’s en documenten waar op het leven van de oprichter van Turkije zijn vastgelegd zijn een bezoekje meer dan waard!

Ataturk-Museum

3. De Hagia Sophia

De Hagia Sophia (of Aya Sophia) is een voormalige kathedraal en moskee die vandaag de dag dienst doet als museum. Het indrukwekkende gebouw bevindt zich in het oude deel van het centrum van Istanbul en is zowel van binnen als van buiten meer dan de moeite waard is. Het staat zelfs op een lijst met mooiste gebouwen ter wereld. De rijke geschiedenis van het gebouw en de kenmerkende architectuur maken dit een absolute must tijdens je bezoek aan Istanbul.

Wanneer je de Hagia Sophia van buiten bewonderd hebt, kun je je binnen onderdompelen in 1500 jaar geschiedenis. Je vindt er iconische objecten uit het christendom, originele Byzantijnse mozaïeken en artefacten uit de tombes van de vroegere kerk. Natuurlijk ontbreken ook de islamitische invloeden niet in de collectie van de Hagia Sophia. Een bezoek aan de Hagia Sophia is een onvergetelijke reis door de historie van de stad.

Hagia-Sophia

2. Istanbul Modern

Voor wie na al die historie in Istanbul toe is aan een wat modernere kant van de stad, is Istanbul Modern een verademing. Het museum is enkele jaren geleden geopend en was het eerste museum voor hedendaagse kunst in Turkije. Het kan zich meten met bekende internationale musea zoals het Londense Tate Modern of het Guggenheim Museum. In het museum zie je supermoderne tentoonstellingsruimten, een bibliotheek, café en bioscoop.

In de bioscoop kun je terecht voor internationale cultfilms. Op de bovenste verdieping van het gebouw worden de mooiste Turkse en internationale kunstcollecties tentoongesteld. De schilderijen, sculpturen, videokunst en installaties variëren van experimenteel tot voorzichtigere moderne werken. Ieder jaar worden er bovendien drie tot vier tijdelijke exposities gehouden.

Istanbul-Modern

1. Archeologisch Museum Istanbul

Het Archeologisch Museum is hét museum dat je bezocht moet hebben wanneer je in Istanbul bent. Het in 1891 geopende museum was het eerste museum van Turkije, en tot de dag vandaag een van de grootste ter wereld. De twee schitterende gebouwen liggen naast het Topkapipaleis en binnen ontdek je de rijke geschiedenis van het Midden-Oosten.

Naast de vele stukken van de Grieken en Romeinen vind je er zelfs een grote collectie van nog oudere volkeren waaronder de Egyptenaren. In totaal bestaat de collectie uit meer van een miljoen stukken, met als absoluut hoogtepunt de sarcofaag van Alexander de Grote. Trek wel een hele dag uit voor je bezoek aan het Archeologisch Museum, het is zonde om er door heen te haasten.

Zoals je ziet vind je in Istanbul van alles op het gebied van musea. Van schitterende collecties zoals je die verwacht in een museum, tot unieke verzamelingen zoals in het Speelgoed museum en het Rahmi M. Koç museum. Heb jij nog tips? Laat het weten in de comments.

Archeologisch-Museum-Istanbul

 

Deze gastblog is geschreven door reis- en Istanbul-liefhebber Erik Buis. Hij beheert de website Stedentrips-Istanbul.nl waar je veel informatie vindt over deze schitterende stad.

Vooral in het noorden van Europa weten ze wel raad met een verfblik. Saaie, grijze gebouwen worden omgetoverd in kleurrijke stadsverfraaiing. In deze tien Europese steden word je van de kleuren om je heen al direct vrolijk.

1. Kopenhagen, Denemarken

Vooral in Nyhavn, dat Nieuwe Haven betekent, staan veel huizen in sierlijke pasteltinten. Veel huizen, waarvan sommigen meer dan 300 jaar oud zijn, zijn inmiddels omgebouwd tot cafés met terrassen.

Kopenhagen-1

Kopenhagen-2

2. Cinque Terre, Italië

Oké, eigenlijk zijn dit vijf stadjes, want de Italiaanse dorpjes Vernazza, Monterosso al Mare, Corniglia, Manarola en Riomaggiore vormen samen het unieke en kleurrijke werelderfgoed Cinque Terre.

cinque-terre-1

cinque-terre-2

3. Straatsburg, Frankrijk

Petite France is de oudste en meest kleurrijke wijk in Straatsburg en staat vol met Elzasser vakwerkhuizen. Wil je nóg meer kleur? Rijd dan ook door naar het nabijgelegen Colmar.

straatsburg-1

straatsburg-2

4. Amsterdam, Nederland

Geen twee grachtenpanden in Amsterdam zijn hetzelfde. En hoewel de meeste oude huizen in baksteentinten zijn opgetrokken, staan er ook diverse gekleurde exemplaren tussen.

amsterdam

5. Stockholm, Zweden

Ook in Zweden vind je gekleurde herenhuizen. Bijvoorbeeld op het middeleeuwse plein Stortorget in Gamla Stan, de oude binnenstad van Stockholm.

stockholm

6. Burano, Italië

Burano is een klein eilandje in de Lagune van Venetië en heeft ongeveer 3000 inwoners. Alle huizen op het eiland hebben een andere kleur. Alsof dat niet genoeg is liggen de smalle kanalen vol met felgekleurde bootjes. Het vlakbij gelegen Venetië is zelf overigens ook allesbehalve saai!

burano

7. Honfleur, Frankrijk

De huizen in de haven van Honfleur zijn vrijwel allemaal met grijs leisteen bekleed. Met gekleurde boten en luifels in alle kleuren van de regenboog, weten de inwoners van het Normandische stadje er toch een bijzonder vrolijke noot aan te geven.

honfleur

8. Gdańsk, Polen

De Poolse hanzestad Gdańsk werd na de Tweede Wereldoorlog grondig gerestaureerd. De oorspronkelijke, Duitse kenmerken werden daarbij deels vervangen door kleurrijke, 17e-eeuwse architectuur met Vlaams-Nederlandse kenmerken.

gdansk

9. Berlijn, Duitsland

Delen van Berlijn zijn grauw en saai, maar de stad kent steeds meer kleur. En niet alleen in één van de kunstzinnige wijken of langs de East Side Gallery, want street art is inmiddels wijdverspreid in de stad.

berlijn

10. Longyearbyen, Noorwegen

Longyearbyen, op het eiland Spitsbergen, is één van de meest noordelijk gelegen plaatsen ter wereld. Als hevige sneeuwval het terugvinden van je huis bemoeilijkt, is het wel handig als deze een opvallende kleur heeft.

longyearbyen
Foto’s: Shutterstock.com

Vroeger werden veel gebouwen uitgerust met waterspuwers; beeldhouwwerken die regenwater van dakgoothoogte naar beneden lieten vallen. Regenpijpen bestonden nog niet en anders stroomde regenwater langs de gevel, wat op lange termijn nadelige gevolgen kan hebben.

Een eenvoudig gootje was natuurlijk voldoende geweest als waterafvoer, maar daar dachten de ontwerpers van met name gotische gebouwen anders over. In plaats daarvan werden gevels versierd met fantasiecreaties, uiteenlopend van duivelse monsters tot grappige fabeldieren, waarbij vrijwel ieder beeld uniek is.

Als er één gebouw bekend is vanwege de waterspuwers, is het wel de Notre Dame in Parijs. Verspreid over de gevels van de gotische kerk staan ongeveer 5.000 waterspuwers, schijnspuwers (drôleries) en andere monsterlijke beelden. En de meeste van hen hebben al eeuwenlang een prachtig uitzicht over de Franse hoofdstad.

gargoyle-1

gargoyle-2

gargoyle-3

gargoyle-4

gargoyle-5

gargoyle-6

gargoyle-7

gargoyle-8

gargoyle-9

gargoyle-12

gargoyle-13

gargoyle-10

gargoyle-11

Genieten van een heerlijk drankje én een prachtig uitzicht, wat wil je nog meer? Van de skyline van Frankfurt tot de grachten van Venetië – op deze tien daken vind je Europa’s gaafste rooftop bars.

1. Hotel Mundial, Lissabon

Lissabon

2. Hotel de Paris, Monte Carlo

monte-carlo

3. Hotel de Rome, Berlijn

berlijn

4. Long Island Summer Lounge, Frankfurt

frankfurt

5. Hilton Molino Stucky, Venetië

venetie

6. O2 Lounge in het Ritz-Carlton Hotel, Moskou

moskou

7. Hotel U Prince, Praag

praag
Foto via GQtrippin

8. 360, Istanbul

istanbul

9. SE·STO on Arno, Florence

florence

10. Radio Rooftop Bar, Londen

londen

Wat is de mooiste rooftopbar waar jij ooit op het terras hebt gezeten?

StedenTripper werkt samen met Reisgids van de Consumentenbond. Iedere maand verschijnt er een artikel, dat eerder in dit magazine is gepubliceerd, exclusief op StedenTripper.com. Zo maak je kennis met hun praktische tests en uitgebreide reisartikelen.

 

Op weg naar Toscane of de Italiaanse Rivièra? Trap op de rem bij Turijn. De voorheen saaie industriestad heeft de laatste decennia een metamorfose ondergaan. De barokke gebouwen zijn afgestoft en de deuren van de paleizen, musea en kerken staan uitnodigend open. Bovendien is het de hoofdstad van de slow food, smullen dus.

Op verschillende plekken in Turijn doemen ze op aan de horizon: de Alpen. Ze liggen op minder dan 150 kilometer van de stad en het is dan ook niet vreemd dat Turijn in 2006 het decor was van de Olympische Winterspelen. Turijn doet namelijk in diverse opzichten meer denken aan een stad in de Alpen, zoals Wenen of Salzburg, dan aan een typisch Italiaanse stad. De meest invloedrijke adellijke familie uit de geschiedenis van de stad, de Savoies, introduceerde de barok en drukte daarmee een duidelijk stempel op de architectuur. Door heel Turijn kun je genieten van grote paleizen en pompeuze kerken in barokstijl. De bouwstijl van de meeste appartementen, woonhuizen en winkels in het centrum sluit hierbij aan.

turijn
De skyline van Turijn: bergen en gebouwen

Rustig aan

Op de breedste straten, pleinen en boulevards loop je onder arcadebogen. Ze bieden op zonnige, warme dagen de nodige verkoeling en met minder weer kun je droog op een terrasje genieten van de koffiespecialiteiten of een goed glas streekwijn, zoals Barolo. Doordat de binnenstad ruim is opgezet, met brede straten en avenues, blijven jakkerende en toeterende auto’s en scootertjes je in het toeristische centrum bespaard. De Torineses lijken het rustig aan te doen, zeker in vergelijking met Napolitanos en Romeinen.

Op de pleinen zit jong en oud bijeen om vervolgens naar een van de talrijke gelaterias te wandelen voor een ijsje of neer te ploffen op het pluche in een van de talloze cafés. Voor cultuurliefhebbers heeft de stad een aantal musea waar je niet omheen kunt. Mede dankzij de prettige winkelstraten, parken en wandelpaden langs de Po kun je in Turijn met gemak een lang weekend doorbrengen.

Barokke pracht

Een verkenningstocht van de stad kun je goed beginnen op het Piazza Castello, het centrale plein. Om de koningen van Savoie kun je niet heen, hun paleizen eisen op het plein alle aandacht op. Het Palazzo Madama met een mooie barokfaçade huisvest het historisch museum, maar de muren en plafonds met fresco’s en schitterende toonzalen zijn minstens zo mooi als de tentoongestelde kunstschatten. Het uitzicht vanuit de torens is ook top.

piazza-castello
Piazza Castello door Fulvio Spada

Iets verderop ligt het Palazzo Reale, eeuwenlang het hoofdkwartier van de Savoies en onderdeel van I Musei del Polo Reale. De rijkdom, die bijna letterlijk van de kamers van het paleis druipt, staat in schril contrast met de bescheiden buitenkant en de lommerrijke paleistuinen. Turijn is bezaaid met de kerken van de Savoies. Uiteraard staat één van de grootste direct naast het paleis: de San Lorenzo. Een toonbeeld van barokke pracht en praal, met onder andere fraaie plafondschilderingen in de grote lichte koepel.

Interessanter is de Duomo, schuin achter het paleis met zicht op de Romeinse stadspoort. Hier ligt de beroemde lijkwade die van Jezus zou zijn geweest. De sobere kerk trekt jaarlijks duizenden pelgrims die bidden bij het doek. Ondanks dat de lijkwade maar eens in de zoveel jaar wordt getoond en is bewezen dat het om een vervalsing gaat, zijn de bankjes van de speciale kapel nog steeds vol. Wie meer wil weten over de lijkwade en hoe deze in Turijn verzeild is geraakt, kan terecht in het Musea della Sindone of bij de kleine tentoonstelling in de San Lorenzo.

Arcadebogen

Langs de Via Roma met dure designwinkels kun je naar Piazza San Carlo lopen, maar leuker is het om door La Galleria Subalpina te steken. Een elegante overdekte passage in art nouveau stijl, in Turijn ook wel liberty stijl genoemd. Je kunt er snuffelen in een van de vele antiek- en boekwinkeltjes of een ijsje eten in het koninklijke Caffè Baratti & Milano. De restaurants, cafés en bars die Piazzo San Carlo omzomen, liggen in de luwte van arcadebogen. De barokke interieurs, met donkerrode kussens en zware draperieën, en vooral de zoete lekkernijen in de etalages zijn onweerstaanbaar. De kerken San Carlo en Santa Cristina staan knus tegen elkaar aan de zuidkant van het plein.

Op steenworp afstand ligt het Egyptisch museum. Vanwege de bijzondere collectie, de grootste buiten Egypte, een must. In hetzelfde gebouw vind je La Galleria Sabauda waar een zeer uitgebreide collectie Italiaanse kunst huist uit de 12e tot de 18e eeuw. Bij de grootse Italiaanse filmgeschiedenis hoort een dito museum en dit is gevestigd in het gebouw waar Turijn bekend om is: de Mole Antonelliana. Natuurlijk is er veel aandacht voor Italiaanse grootheden als Fellini. Doordat je langs de wanden van het gebouw door de filmgeschiedenis heen omhoog loopt, krijg je een blik op de binnenkant van de toren als toegift. Met de lift kun je naar de top van de Mole waar je op heldere dagen kunt genieten van het uitzicht op de Alpen en het achterland van de Po.

galeria-subalpina
La Galleria Subalpina, door Marco Segato

Onder de Torineses

Wie de barok even achter zich wil laten kan vanaf Piazza Castello naar de Via Garibaldi wandelen. Dit is het oudste gedeelte van de stad. Verdwaal er in de smalle straatjes, die maar weinig zonlicht toelaten en uitkomen op rustige pleintjes. Werp een blik in de kerkjes die nog enthousiast door de plaatselijke bevolking worden bezocht en laaf je bij cafés rond Via Sant’Agostino onder witte parasols. Hier geen grote designwinkels, maar leuke boetieks en de grote markt Porta Palazzo waar je tussen kleding en leren tassen kunt snuffelen, maar ook plaatselijke lekkernijen en hapjes uit het Midden-Oosten kunt proeven.

Liever het groen in? Langs de levendige Via Po, met door arcadebogen overdekte trottoirs en tientallen boekenstalletjes, ben je zo bij de rivier en kun je langs de oever verder in zuidelijke richting lopen. Op de brug heb je een mooi uitzicht op de heuvels en de indrukwekkende huizen. Het ernaast gelegen Parco Valentino is een baken van rust. Het park is groot en vredig, ondanks de joggers, fietsers en grootouders die er met hun kleinkinderen spelen.

castello-del-valentino
In Parco Valentino staat ook Castello del Valentino, door Eric Borda

Oude Fiatfabriek

Nog meer mooie gebouwen in liberty stijl zijn te zien op de Via Nizza, op weg naar Lingotto. Dit deel van Turijn, buiten het centrum, was vroeger een Fiat-fabriek. Nu is het een multifunctioneel complex met daarin moderne musea, een auditorium, beursgebouwen, winkelcentra, twee hotels en een bioscoop.

Maar het meest bijzondere bevindt zich op het dak: het oude testparcours. Het is gratis toegankelijk en waar vroeger auto’s over het 1100 meter lange parcours raceten, wandel je er nu met uitzicht over het oude Olympische dorp, de ijsbaan Oval Lingotto, de Olympische brug en de Alpen. Ook herbergt het testparcours het chique restaurant La Pista. Aan de rand van het parcours stuit je in de Agnelli Gallery op een mooie collectie moderne kunst met onder andere werken van Picasso en Matisse.

Turijn is sowieso een stad voor liefhebbers van moderne kunst. Op veel plaatsen vind je werken van moderne kunstenaars, zoals de sculpturen van Tony Cragg naast het Olympisch Stadion of het beeld Eco van Marc Didou bij het filmmuseum. Van de vier musea voor moderne kunst is de Galleria Civica d’Arte Moderna e Contemporanea (GAM) niet te missen.

fiat
De voormalige racebaan met uitzicht over Turijn, door Paul Keller

Koffie en chocolade

Het café-leven is in Turijn tot kunst verheven. Op elk pleintje zijn koffiehuizen, vaak nog in de originele 18e- en 19e-eeuwse stijl. Meteen iets lekkers proberen kun je ’s ochtends vroeg al bij de koffie, bijvoorbeeld bij Caffè Torino of Caffè San Carlo op Piazza San Carlo waar je heerlijk in het pluche wegzakt.

De plaatselijke koffiespecialiteit is ‘bicerin’: drie gelijke delen koffie, warme chocolade en melk. Dit drankje kun je natuurlijk het best nuttigen waar het is bedacht, bij Caffè Al Bicerin op het Piazza della Consolata. Alexandre Dumas en Mozart gingen je voor. Bestel er bijvoorbeeld ‘cremini’ bij, vierkante chocolade bonbons uit laagjes verschillende soorten chocolade. Aan het begin van de middag, zo rond een uur of twee, kun je bijvoorbeeld lunchen bij Pepino’s met uitzicht op het statige Palazzo Carignano.

bicerin
Caffe al Bicerin, door Luca Galli

Turijnse tapas

Later in de middag is het tijd voor een drankje, bijvoorbeeld een Barolo of Dolcetta uit Piemonte. Op de vraag of je een hapje wilt bij je drankje zeg je volmondig ‘ja’. Dit is een waar ritueel in Turijn en loopt uiteen van een bordje met olijven, brood en stukjes salami tot complete buffetten: diverse kaasjes, worst, gegrilde groenten, aardappelen, pasta, pizzapuntjes, sushi en stukken quiche.

Schaam je niet om nog een keer te lopen, dat doen de Torineses ook. Als je dit bij een paar bars doet, en elke bar heeft weer andere lekkernijen, kan het zelfs de avondmaaltijd vervangen. Caffè Veneto en Caffè Elena aan Piazza Vittorio Veneto zijn leuke plekken voor deze Turijnse tapas. Net als de bars ten oosten van station Porta Nuova, die wat moderner zijn, zoals in Via Saluzzo en Via Goito. Een echt Turijns diner is evenmin te versmaden: de keuken serveert stevige kost uit de bergen, zoals wild, stoofschotels en witte truffels.

Kwaliteit staat voorop in Turijn. Het eerste Amerikaanse fastfoodrestaurant had zijn deuren namelijk nog maar net geopend of slow food zag hier het levenslicht. Door deze beweging, die puur en eerlijk eten propageert, worden in veel restaurants ecoproducten gebruikt, het liefst uit de streek. Naast Lingotto is een enorm complex, Eataly, waar je alleen maar slow food kunt kopen en eten. In het centrum kun je ’s avonds bij Sotto la Mole, tegenover het filmmuseum, proeven dat slow food prima te combineren is met wereldkeukens.

eataly
Culinair centrum Eataly, door Demoshelsinki

Slapen in barokstijl

Goedkope en comfortabele hotels vind je in Turijn in overvloed. Wie iets langer zoekt, kan iets bijzonders vinden, zoals kamers met barokke plafonds en vloeren.

Hotel Amadeus e Teatro ontvangt je op vriendelijke wijze in hartje centrum. Het hotel heeft een mooie ontbijtruimte, de kamers zijn standaard en netjes. Vanaf €90, inclusief ontbijt. Hotel Genio zit verstopt onder de arcadebogen. Mooie kamers, allemaal verschillend ingericht met een ander kleurenthema. Sommige met originele barokke details, zoals vloeren en plafonds. Zeer gastvrij personeel. Een overnachting met ontbijt kost ongeveer 85 euro.

Ai Savoia is een oud paleis van de Savoies, een toonbeeld van barok in het oude gedeelte van de stad. De kamers – met namen van prinsen en prinsessen van Savoie – zijn niet groot, maar erg netjes. De ontbijtzaal is het toppunt van barokke pacht en praal. Overnachten kan voor zo’n €85, inclusief ontbijt. Hotel Roma heeft bedden met mooi houtsnijwerk, bijzondere lampen en plafondschilderingen in de kamers. Vraag om een kamer met uitzicht op het plein. Een kamer kost ongeveer €98 (inclusief ontbijt).

turijn-2
Foto door Eric Borda

 

Consumentenbond-bannerDit artikel is geschreven door Esther de Beer en verscheen eerder in de Reisgids van de Consumentenbond. Wil je verder kennismaken met dit inspirerende magazine? Kijk dan hier!

Je hebt ze zelf waarschijnlijk ook wel eens gemaakt, want in vrijwel ieder vakantie-fotoalbum zitten er wel een paar: cliché-foto’s. Je weet wel, van die foto’s waarvoor alle toeristen in de rij staan om ze vanaf hetzelfde punt te kunnen maken. Of foto’s waarop iedereen op dezelfde, zogenaamd grappige, wijze poseert.

We vroegen reizigers wat zij nu de meest afgezaagde reisfoto’s vinden. Hoeveel van de foto’s uit deze top tien heb jij in een fotoalbum zitten?

1. De Toren van Pisa omduwen

Het omduwen van de Toren van Pisa is zó cliché, dat zelfs het fotograferen van toeristen die de beroemde toren proberen om te duwen cliché is geworden.

pisa
Foto via Barney Moss

2. Standbeelden nadoen

Juichen naast Rocky in Philadelphia, één arm in de lucht steken aan de voet van het Vrijheidsbeeld, of plassend naast Manneken Pis poseren – het is allemaal even afgezaagd.

christusbeeld-rio
Foto via Mike Vondran

3. De Eiffeltoren vasthouden

Net doen alsof je de Eiffeltoren (of andere puntige bouwwerken, zoals de Taj Mahal, de Euromast of een Egyptische piramide) vasthoudt bij de punt is eigenlijk nooit echt leuk geweest.

eiffeltoren
Foto via Vincent Lock

4. De zon beetnemen

Verkrijgbaar in vele variaties en vooral erg populair bij ‘professionele’ portretfotografen in Mediterrane badplaatsen met een hoge hoteldichtheid.

de-zon
Foto via Lara Danielle

5. Het zebrapad op Abbey Road oversteken

Bij voorkeur met zijn vieren, want alleen dan kun je de beroemde album-cover van The Beatles imiteren.

beatles-zebra
Foto via Rupert Ganzer

6. “Kijk, mam, ik heb borsten!”

Je vrienden waren zo grappig om je in te graven op het strand. En wat doe je dan, als je alleen je armen nog kunt gebruiken?

ingegraven
Foto via Razvan Orendovici

7. Springen

Op het strand, op een berg, bij de Eiffeltoren of waar dan ook, springend op de foto kan eigenlijk overal. En waarschijnlijk juist daarom gebeurt het ook zo vaak.

springen
Foto via Jon Collier

8. Slippers, strand en cocktail

Vooral bedoeld om, via Facebook, Twitter of Instagram thuisblijvers jaloers te maken. Nou, de meeste thuisblijvers appreciëren dit soort foto’s echt niet.

voeten
Niet afgebeeld: het drankje

9. De Sfinx kussen

Ook hier kun je ‘Sfinx’ vervangen door vrijwel ieder beeld dat, op welke wijze dan ook, gekust zou kunnen worden.

sfinx
Foto via Ephysimon

10. Poseren met dieren

Het poseren met locals werd maar nét geklopt door het poseren met dieren. Voor een paar euro op de foto met een kameel in de woestijn, met een papegaai op een vakantieresort, of met een aangelijnde aap aan de boulevard. Het dierenwelzijn is in veel landen niet bepaald geweldig, maar door dit soort cliché-kiekjes wordt dat vaak in stand gehouden.

aap
Foto via Dennis Brekke

En toch is het stiekem best leuk om af en toe zo’n clichéfoto te maken. Welke is jouw favoriet?

Pagina 1 van 6212345...1015202530...Laatste »

© 2009-2014 StedenTripper. Alle rechten voorbehouden.