StedenTripper Travel Blog

De Hongaarse hoofdstad Boedapest is één van de voordeligste stedentripbestemmingen in Europa. En toch valt er ook tijdens een bezoek aan Boedapest het een en ander te besparen. Bezoek bijvoorbeeld deze tien geweldige bezienswaardigheden en betaal… geen rooie cent!

1. Het Vissersbastion

Eén van de mooiste plekken in Boedapest. Zowel vanwege het Vissersbastion zelf, als vanwege het uitzicht over de stadsdelen Boeda en Pest. Het Vissersbastion is grotendeels gratis te bezoeken. Enkel voor de bovenste torens en de kapel dien je een toegangsbewijs te kopen. Dit kost ongeveer €2,50, maar is buiten het toeristenseizoen (grofweg van oktober tot maart) eveneens gratis.

Vissersbastion Boedapest (meer…)

Het toerisme zit opnieuw sterk in de lift, zo blijkt uit cijfers van toerisme-organisatie UNWTO. Waren er in 1950 nog 25 miljoen toeristen die de wereld over reisden, in 2013 was dit gestegen naar 1,1 miljard. Een stijging van 4400% in minder dan 65 jaar tijd! Het lijkt dus niet alleen steeds drukker te worden bij toeristische attracties, het is ook echt zo.

Gelukkig zijn er nog voldoende plekken op aarde die nog niet ontdekt zijn door het massatoerisme. Ben jij op zoek naar een toeristen-vrije bestemming? Deze tien landen ontvangen jaarlijks gezamenlijk minder toeristen dan de Franse hoofdstad Parijs.

1. Liechtenstein

liechtenstein
(meer…)

De meeste “must-see” lijstjes voor Istanbul staan vol met schitterende bezienswaardigheden uit het oude Europese deel van de stad. De Hagia Sofia, de Blauwe Moskee, het Topkapi Paleis… Allemaal prachtige gebouwen en plekken waar je zeker geweest moet zijn, maar aan de overkant van de Bosporus ligt een onderbelicht stukje Istanbul, dat op zijn minst net zo mooi is.

Niet alleen het Europese deel van de stad is namelijk de moeite waard, ook het Aziatische deel is zeer indrukwekkend. Wist je bijvoorbeeld dat alleen aan die kant van de Bosporus al meer dan 180 moskeeën staan? Dit zijn 3 must-see bezienswaardigheden aan de Aziatische zijde van Istanbul.

De Yeni Validemoskee

De in 1708 gebouwde Yeni Validemoskee staat ook wel bekend als “de Nieuwe Koninginnenmoeder”. Deze moskee ligt dicht bij de Bosporus, en de twee minaretten zijn kenmerkend voor het silhouet van de Aziatische zijde van de stad. De moskee is gebouwd in opdracht van Emetullah Rabia Gülnüs, de moeder van Sultan Ahmed III.

Emetullah had op Kreta een rustig leventje, totdat ze werd ontvoerd door de Ottomanen en werd meegenomen naar het harem van Sultan Mehmet IV. Daar aangekomen werd ze al snel de favoriete vrouw van de sultan en kreeg twee zoons die beide later ook sultan zouden worden. Na haar dood werd Emetullah begraven in de Yeni Validemoskee, waar haar tombe tot vandaag de dag beschermd wordt door een indrukwekkend geweven ijzeren hekwerk. Ook de rest van het interieur is een bezoekje meer dan waard, bijvoorbeeld de schitterende kalligrafie van de hand van Hezarfen Mehmet Efendi.

Yeni-Valide-Camii-Moskee-web
(meer…)

Het Italiaanse Florence is de grote winnaar van de World’s Best Awards, een jaarlijks terugkerende verkiezing van het Amerikaanse reismagazine Travel+Leisure. De historische Toscaanse stad versloeg een andere Italiaanse stad, Rome. De winnaar van de vorige editie, Istanbul, staat volgens de lezers van Travel+Leisure dit jaar op de derde plek. Brugge, vorig jaar nog achtste, valt tot buiten de top 10.

1. Florence, Italië

Florence Zonsondergang
(meer…)

StedenTripper werkt samen met Reisgids van de Consumentenbond. Iedere maand verschijnt er een artikel, dat eerder in dit magazine is gepubliceerd, exclusief op StedenTripper.com. Zo maak je kennis met hun praktische tests en uitgebreide reisartikelen.

 
Reed je vroeger met een grote boog om de grauwe industriestad heen, tegenwoordig loont het alleszins de moeite om de borden ‘Lille, centre ville’ te volgen. Lille is de levendige en sfeervolle hoofdstad van Noord-Frankrijk en biedt prachtige, moderne kunst in eigentijdse musea.

lille-place

In 2004 was Lille – of Rijsel in het Vlaams – culturele hoofdstad van Europa. De stad onderging voorafgaand aan deze uitverkiezing een metamorfose en ontpopte zich als een ware kunst- en winkelstad. Rond het TGVstation Lille Europe verrees de door de Nederlandse architect Rem Koolhaas ontworpen zakenwijk Euralille.
(meer…)

Met het afvallen van Athene en Praag maken er nog vijf Europese steden kans om verkozen te worden tot ‘stadswereldwonder’. Deze verkiezing wordt georganiseerd door New7Wonders, dat eerder ook al de zeven natuurwonderen selecteerde.

Steden als Rome, Berlijn en Parijs waren opvallend genoeg in een eerdere ronde al afgevallen. Ook Amsterdam, Brussel en Brugge haalden het niet tot de finaleronde. Deze vijf steden haalden het wel.

Barcelona

Barcelona
(meer…)

Vijf Parijse hotels hebben tijdelijk hun vaste hotelkamerprijzen afgeschaft. In plaats daarvan mogen gasten zelf achteraf beslissen wat zij een overnachting waard vonden en dit als kamerprijs betalen. De proefperiode loopt tot en met 10 augustus, maar wordt bij succes ongetwijfeld verlengd.

Uiteraard zijn er een paar kleine lettertjes. Zo is de vrije kamerprijs alleen geldig bij een overnachting voor twee personen, voor maximaal één nacht. Extra’s, waaronder ontbijt, toeristenbelasting en versnaperingen uit de minibar, vallen buiten de vrije prijs. Daarnaast betaal je een vast bedrag van 17 euro per reservering. Gratis overnachten en ontbijten zit er dus, zelfs bij grote ontevredenheid, niet in.

De vijf deelnemende drie- en viersterrenhotels kun je hier bekijken en reserveren.

parijs-640

Pagina 1 van 6412345...1015202530...Laatste »

© 2009-2014 StedenTripper. Alle rechten voorbehouden.