StedenTripper Travel Blog

Eerder gaven we al tips voor gratis bezienswaardigheden in Parijs, Barcelona, Londen, Berlijn, Boedapest en Rome. Op uitnodiging van Czech Tourism en Tix.nl mocht StedenTripper ontdekken dat er ook in de Tsjechische hoofdstad Praag diverse geweldige bezienswaardigheden gratis te bezoeken zijn.

1. Loop over de Karelsbrug

De Karelsbrug is één van de meest toeristische trekpleisters van Praag. Voor mooie foto’s van de brug zul je dan ook vroeg je bed uit moeten – zorg dat je er voor negen uur bent. Overdag kun je je hier ook erg goed vermaken met mensenkijken. De toeristische drukte zorgt altijd voor interessante taferelen. En met de prachtige Karelsbrug als decor, is dat soms een genot om naar te kijken.

karelsbrug

2. Gratis musea

Net als in vrijwel iedere andere stad, kun je ook in Praag diverse musea gratis bezoeken. Je moet alleen even weten wanneer. De Nationale Galerij is iedere eerste woensdag van de maand tussen 15:00 en 20:00 uur gratis te bezoeken, het Kampamuseum is diezelfde dag eveneens gratis geopend. Een dag later opent het Tsjechisch Muziekmuseum kosteloos haar deuren. In het kunstzinnige stadsdeel Praag 7 zijn diverse, vooral private, galerieën gevestigd die doorlopend gratis te bezoeken zijn.

Nationale Galerij Praag
De Nationale Galerij, aan het Plein van de Oude Stad

3. Bezoek het Letnápark

Praag telt diverse stadsparken, die allemaal gratis toegankelijk zijn. Het Letnápark ligt in de wijk Holešovice en biedt een prachtig uitzicht op de rivier de Moldau, de Joodse wijk en het oude centrum. En dat onder het genot van een Tsjechisch biertje in de biergarten. Nou ja, biertje… het kleinste formaat glas is hier een halve liter. Zoals het hoort, in een biergarten.

letna park uitzicht

4. Bewonder het dansende huis

Dit opvallende bouwwerk werd ontworpen door de Kroatisch-Tsjechische architect Vlado Miluni, in samenwerking met Frank Gehry. Het fotogenieke huis heeft echter een Nederlands tintje, want het heet eigenlijk ‘Nationale-Nederlanden Building’. Lokaal is het echter beter bekend als het ‘dansende huis’, of Fred & Ginger, naar de dansers Fred Astaire en Ginger Rogers.

dancing building praag

5. Beklim de Petřínheuvel

Het Petřínpark ligt op een heuvel, vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad hebt. Het park is het beste bereikbaar per kabelbaan. Deze is echter – behalve als je al een OV-dag- of weekendkaartje hebt gekocht – niet gratis. Ook toegang tot het uitkijkpunt op de Petříntoren is niet gratis, al is een toegangskaartje voor de bijna 125 jaar oude Eiffeltoren-look-a-like met ongeveer €3,50 ook niet bepaald duur. De toren telt 299 treden, die je naar een geweldig uitzicht over Praag brengen.

Petrinheuvel Praag
De Karelsbrug, met aan de linkerzijde de Petřínheuvel en -toren

6. Gratis stadswandeltour

Tweemaal per dag organiseert New Europe een gratis stadswandeling door Praag. Deze start dagelijks om 10:30 en 13:45 in het oude stadscentrum van Praag. Is het slecht weer? Dan kun je ook een virtuele stadswandeling doen. Niet gratis, maar wel bijzonder leuk, is de optie om Praag per fiets te verkennen.

praag centrum

7. Bezoek Kampa

Kampa is een een eiland in de Moldau, dat per trap vanaf de Karelsbrug te bereiken is. Het rustige Kampa-park beslaat de zuidelijke helft. De noordelijke helft bestaat uit een handvol straatjes met restaurants, terrasjes een paar hotels en een klein pleintje. Ook het Kampamuseum is op het eiland gevestigd. Hier kom je niet alleen om de moderne kunst te bekijken, maar ook om van het uitzicht over Praag en de Moldau te genieten, vanaf het museumterras.

praag kampa
De trap naar Kampa op de Karelsbrug. Foto: Wikimedia Commons

8. Bekijk de Týnkerk van binnen

Deze iconische kerk staat op vrijwel iedere Praagse ansichtkaart. Het is dan ook zonde om dan alleen de buitenkant van het gebouw, vanaf het aangrenzende Oude Stadsplein te bekijken. De kerk is geopend voor publiek van dinsdag tot zaterdag van 10 tot 13 uur en van 15 tot 17 uur. Op zondag kun je, buiten de kerkdiensten, de Týnkerk tussen 10:30 en 12:00 bezoeken.

tynkerk praag

9. Wandel over de Náplavka-oever

Wat de Seine is voor Parijs, is de Moldau voor Praag. De rivier loopt dwars door de stad en de bruggen en oevers zijn ideale plekken voor een heerlijke wandeling. Zo ook de Náplavka-oever, tussen de Jiráskův-brug en de Palacký-brug. Iedere zaterdag tussen 8 en 14 uur staat de kade vol met marktkraampjes, maar er zitten ook enkele goede restaurants en er worden regelmatige hippe feesten georganiseerd.

NAPLAVKA
Foto: FarmarskeTrziste.cz

10. Het Vítkovmonument

Bovenop de Vítkovheuvel staat een enorm monument, ter ere van het Tsjechisch Legioen. Tijdens de Russische Burgeroorlog trokken deze soldaten dwars door Rusland, om daarna de nieuwe staat Tsjechoslowakije te stichten, in 1918. Pal voor het Vítkovmonument staat het standbeeld van de 15e-eeuwse krijgsheer Jan Žižka. Dit is één van de grootste bronzen sculpturen ter wereld. Aan de voet van dit beeld heb je een prachtig uitzicht over Praag.

Vitkovmonument Praag

Lees ook onze stedentrip-special over Praag voor nog meer foto’s en tips.

StedenTripper werkt samen met Reisgids van de Consumentenbond. Iedere maand verschijnt er een artikel, dat eerder in dit magazine is gepubliceerd, exclusief op StedenTripper.com. Zo maak je kennis met hun praktische tests en uitgebreide reisartikelen.

 
Wil je de ziel van een stad leren kennen? Verruil het drukke centrum met grote toeristenattracties voor een rustige buurt en de toeristenmenu’s voor lokale lekkernijen. Dompel je onder in een minder bekende, maar bruisende stadswijk en vind onontdekte bezienswaardigheden en leuke cafés. En ontmoet de plaatselijke bevolking.

Vergeet de toeristische trekpleisters in het drukke centrum van de stad, waar je op de enorme terrassen door onverschillige obers wordt bediend en bovendien de hoofdprijs betaalt. Bezoek de plekken waar de stadsbewoners komen. Drink koffie en proef de plaatselijke specialiteiten waar zij dat ook doen. Zo leer je een stad het best kennen. Daarom doken we bijzondere wijken in in Rome, Berlijn, Barcelona, Brussel, Istanbul en New York.
(meer…)

Dat de Tsjechische hoofdstad Praag een wereldstad is, wordt al in het vliegtuig duidelijk. Ingesloten tussen een Vietnamese monnik en een Argentijnse student voel ik de voeten van de jongste uit het Japanse gezin achter mij in mijn rug prikken. De historische bezienswaardigheden van Praag werken als een magneet op reizigers uit alle delen van de wereld. Eenmaal aangekomen in de stad aan de Moldau blijkt dat die magnetische aantrekkingskracht volledig terecht is, en dat Praag véél meer te bieden heeft dan een mooie brug, een oud centrum en een onbegrijpelijk populaire klok.

praag-toycam
(meer…)

De Hongaarse hoofdstad Boedapest is één van de voordeligste stedentripbestemmingen in Europa. En toch valt er ook tijdens een bezoek aan Boedapest het een en ander te besparen. Bezoek bijvoorbeeld deze tien geweldige bezienswaardigheden en betaal… geen rooie cent!

1. Het Vissersbastion

Eén van de mooiste plekken in Boedapest. Zowel vanwege het Vissersbastion zelf, als vanwege het uitzicht over de stadsdelen Boeda en Pest. Het Vissersbastion is grotendeels gratis te bezoeken. Enkel voor de bovenste torens en de kapel dien je een toegangsbewijs te kopen. Dit kost ongeveer €2,50, maar is buiten het toeristenseizoen (grofweg van oktober tot maart) eveneens gratis.

Vissersbastion Boedapest (meer…)

Het toerisme zit opnieuw sterk in de lift, zo blijkt uit cijfers van toerisme-organisatie UNWTO. Waren er in 1950 nog 25 miljoen toeristen die de wereld over reisden, in 2013 was dit gestegen naar 1,1 miljard. Een stijging van 4400% in minder dan 65 jaar tijd! Het lijkt dus niet alleen steeds drukker te worden bij toeristische attracties, het is ook echt zo.

Gelukkig zijn er nog voldoende plekken op aarde die nog niet ontdekt zijn door het massatoerisme. Ben jij op zoek naar een toeristen-vrije bestemming? Deze tien landen ontvangen jaarlijks gezamenlijk minder toeristen dan de Franse hoofdstad Parijs.

1. Liechtenstein

liechtenstein
(meer…)

De meeste “must-see” lijstjes voor Istanbul staan vol met schitterende bezienswaardigheden uit het oude Europese deel van de stad. De Hagia Sofia, de Blauwe Moskee, het Topkapi Paleis… Allemaal prachtige gebouwen en plekken waar je zeker geweest moet zijn, maar aan de overkant van de Bosporus ligt een onderbelicht stukje Istanbul, dat op zijn minst net zo mooi is.

Niet alleen het Europese deel van de stad is namelijk de moeite waard, ook het Aziatische deel is zeer indrukwekkend. Wist je bijvoorbeeld dat alleen aan die kant van de Bosporus al meer dan 180 moskeeën staan? Dit zijn 3 must-see bezienswaardigheden aan de Aziatische zijde van Istanbul.

De Yeni Validemoskee

De in 1708 gebouwde Yeni Validemoskee staat ook wel bekend als “de Nieuwe Koninginnenmoeder”. Deze moskee ligt dicht bij de Bosporus, en de twee minaretten zijn kenmerkend voor het silhouet van de Aziatische zijde van de stad. De moskee is gebouwd in opdracht van Emetullah Rabia Gülnüs, de moeder van Sultan Ahmed III.

Emetullah had op Kreta een rustig leventje, totdat ze werd ontvoerd door de Ottomanen en werd meegenomen naar het harem van Sultan Mehmet IV. Daar aangekomen werd ze al snel de favoriete vrouw van de sultan en kreeg twee zoons die beide later ook sultan zouden worden. Na haar dood werd Emetullah begraven in de Yeni Validemoskee, waar haar tombe tot vandaag de dag beschermd wordt door een indrukwekkend geweven ijzeren hekwerk. Ook de rest van het interieur is een bezoekje meer dan waard, bijvoorbeeld de schitterende kalligrafie van de hand van Hezarfen Mehmet Efendi.

Yeni-Valide-Camii-Moskee-web
(meer…)

Het Italiaanse Florence is de grote winnaar van de World’s Best Awards, een jaarlijks terugkerende verkiezing van het Amerikaanse reismagazine Travel+Leisure. De historische Toscaanse stad versloeg een andere Italiaanse stad, Rome. De winnaar van de vorige editie, Istanbul, staat volgens de lezers van Travel+Leisure dit jaar op de derde plek. Brugge, vorig jaar nog achtste, valt tot buiten de top 10.

1. Florence, Italië

Florence Zonsondergang
(meer…)

Pagina 1 van 6412345...1015202530...Laatste »

© 2009-2014 StedenTripper. Alle rechten voorbehouden.