Het Noorse stadje Ålesund is een onbekende, maar ideale bestemming voor actieve stedentrippers en natuurliefhebbers. De zelfverklaarde avontuurlijke hoofdstad van de fjorden heeft een uniek stadscentrum. En dankzij de noordelijke ligging, aan de Atlantische Oceaan, duren de dagen in de zomer bovendien extra lang! Ålesund ligt op drie eilanden – Nørvøy (voorgrond), Aspøy (midden) en Hessa, op de achtergrond. Het stadscentrum ligt op de eerste twee eilanden. Dit stadscentrum werd in 1904 vrijwel geheel verwoest. Ongeveer 850 huizen brandden af, maar er viel slechts één dode. Tussen 1905 en 1908 werd het hele centrum herbouwd. Architecten uit heel Europa trokken naar Ålesund om mee te werken. Hierdoor heeft Ålesund een uniek stadscentrum, vol Art Nouveau-architectuur. In het Jugenstilcentrum (links) kun je meer te weten komen over de verwoesting én de herbouw van Ålesund. Dat het een zéér geslaagd herbouwproject is, zie je eigenlijk overal in het sfeervolle Ålesund. In het oude centrum is het vrij rustig. Als er net een cruiseschip is aangemeerd in de haven, is het echter een stuk drukker. Het Englands-Fartenmonument aan zee, ter herinnering aan de evacuatie van vele Noren naar de Shetlandeilanden in de Tweede Wereldoorlog. Voor een geweldig uitzicht ga je naar Fjellstua, bovenop de berg Aksla. De klim naar boven telt 418 treden. Bovenaan de berg wacht je beloning: een prachtig panoramazicht over de eilanden en de Atlantische oceaan. (klik voor een grotere versie) Andere bezienswaardigheden in de stad zijn onder meer de Aalesunds Kunstforening en zee-aquarium Atlanterhavsparken. Ook voor kinderen is dit zeepark erg leuk. Zij kunnen bijvoorbeeld roggen aaien, of krabben vangen met stukjes garnaal. Maar de mooiste bezienswaardigheden liggen buiten de stad: de majestueuze fjorden! Per auto en veerboot ben je binnen een half uur aan het begin van het Hjørundfjord. Heb je iets langer de tijd? Bezoek dan het nóg mooiere Geirangerfjord… Foto: Terje Rakke / Nordic Life AS …of rijd over één van de mooiste bergwegen van Europa, de Trollstigen. Foto: Terje Borud / Visitnorway.com En ook de Atlantische Route begint niet ver van Ålesund. Foto: CH – Visitnorway.com Ålesund is ideaal voor actievelingen. Naast hiken en mountainbiken kun je ook veel leuks doen op het water. Foto: Steve Røyset / 62NORD AS Welke activiteit je ook gaat doen, na afloop is het heerlijk bijkomen in Ålesund. Meer informatie over Ålesund vind je op onze bestemmingspagina, of op de websites van Visit Ålesund-Sunnmøre en Visit Norway. Lees ook de special stedentrip over ons bezoek aan het Noorse havenstadje.
Bij Italië denk je vrijwel direct aan Rome, Florence of Milaan, maar het Land van de Laars kent ook vele kleinere, maar schitterende plaatsen. Zoals Alghero, een havenstad met een prachtig oud stadscentrum aan de westkust van Sardinië. Vanaf de regionale vliegvelden van Eindhoven, Charleroi of Weeze vlieg je rechtstreeks op deze Italiaanse stad met Catalaanse roots! Sint Elmus kijkt uit over Marina di S. Elmo, de jachthaven van Alghero die naar hem vernoemd is. De haven en het stadscentrum van Alghero worden nog altijd bewaakt door stevige stadsmuren en zware verdedigingswapens. Achter deze stadsmuren ligt een wirwar aan gezellige, nauwe straatjes en kleine pleintjes verscholen. De architectuur in Alghero is een mix van Italiaanse, Sardijnse en Catalaanse stijlen… …en door hierdoor hebben de straatjes van Alghero een uniek, maar typisch Mediterraans karakter. In het (van binnen prachtige) 19e-eeuwse Teatro Civico worden al ruim 150 jaar opera’s en andere dans- en muziekvoorstellingen gegeven. Na een wandeling door de nauwe straatjes van het stadscentrum, eindig je aan de andere zijde van de haven van Alghero. Eenmaal van de stadsmuur afgedaald, heb je een mooi uitzicht op het centrum van de stad. De toren van de Cattedrale di Santa Maria steekt hier fier bovenuit. Aan deze zijde van het centrum begint ook de promenade, die richting de stranden Spiaggia del Lido en Spiaggia di Mugoni loopt.
Op uitnodiging van vliegtuigmaatschappij Vueling reisde onze redacteur Peter af naar het Spaanse Alicante, om kennis te maken met de culinaire specialiteiten, de cultuur en de stressvrije sfeer in deze (meestal) zonnige kustplaats. Vanuit Castello di Santa Barbara, op de heuvel Benacantil, heb je een schitterend uitzicht over Alicante. De haven is een heerlijke plek om rond te wandelen en uit te waaien, doordat pleziervaart en havenindustrie duidelijk gescheiden zijn. In de Puerto di Alicante, met Hotel Melia op de achtergrond, liggen dan ook voornamelijk plezierjachten. Een Piratenschip als deze werd vroeger gevreesd, tegenwoordig doet het echter dienst als restaurant. De golvende bewegingen van de zee zijn zelfs terug te zien op de promenade van Alicante, La Explanada. Langs de boulevard ligt Parque de Canalejas, een 19e-eeuws stadspark waar onder meer enorme rubbervijgen staan. Overal in de stad vind je kraampjes met Turrón, de zoete en vaak kleurrijke lokale nogaspecialiteit. Musea en kerken, waaronder ook deze Iglesia de Santa María, zijn gratis te bezoeken in Alicante. Het stijlvolle en eeuwenoude gemeentehuis van Alicante ligt in het centrum ingesloten tussen vele nauwe straatjes en steegjes. Casa Carbonell is één van de bekendste en mooiste gebouwen in Alicante.
Sommige steden moét je ooit hebben bezocht. Londen, Parijs, Rome. En ook de Spaanse havenstad Barcelona hoort in dit rijtje thuis. Dankzij de unieke mix van stijlvolle architectuur, vele indrukwekkende bezienswaardigheden, een relaxte sfeer en een heerlijk klimaat is Barcelona een absolute must-visit. Ondanks haar grootte kun je op vele plekken genieten van een panorama-uitzicht over Barcelona. Zoals vanaf het dak één van de hotels in de haven. Handig, want vanaf zo’n uitzichtpunt kun je je route door de stad uitstippelen. Begin bijvoorbeeld in de oude haven, bij Aduana del Puerto. Vanaf daar loop je, langs het Maritiem Museum, door naar het voormalige havengebouw, tegenover het monument van Christoffel Columbus. Aan de overzijde van de rotonde ligt het begin van de beroemde straat La Rambla, beter bekend als de Ramblas. Langs deze toeristische, anderhalve kilometer lange straat vind je onder meer de markt Mercat de La Boqueria. Hier kun je allerlei verse, lokale producten kopen. Van paprika’s en paddenstoelen… …tot heerlijke, Iberische ham. Nadat je bent bijgekomen van alle geuren en smaken, verlaat je de markt aan de achterzijde. Vanaf daar loop je zo naar het MACBA. De collectie van dit museum voor moderne kunst moet net je smaak zijn, maar het gebouw is simpelweg prachtig om langs en doorheen te lopen. Neem daar de taxi of het openbaar vervoer naar de Sagrada Familia. Of loop, en passeer onderweg Plaça de Tetuan. Ook Casa Batlló, één van Antoni Gaudi’s bekendste werken, ligt mooi op de route. De indrukwekkende Sagrada Familia moét op je lijstje staan. Niet voor niets behoort het tot Europa’s mooiste kerken. Het is Gaudì’s meesterwerk, waar al ruim 125 jaar aan wordt gewerkt. En nóg is de basiliek niet af. De befaamde Catalaanse architect ligt begraven in de crypte van de Sagrada Familia, onder de 120 meter hoge torens. Tip: bestel je kaartje vooraf, via pc of je smartphone. Dit werkt erg eenvoudig en scheelt je veel wachttijd aan de kassa, want het is er altijd druk. Vlakbij de imposante kathedraal ligt nog een mooie, maar minder bekende bezienswaardigheid: Hospital de Sant Pau. Dit voormalige ziekenhuis bestaat uit meerdere paviljoenen, en ademt de sfeer van een museum. Reis daarna per metro naar station Jaume, vlakbij de oude Cathedral de Barcelona. Net als de Sagrada Familia is ook deze kerk erg mooi van binnen, alleen werd deze kathedraal al in de 15e eeuw voltooid. Met een hoogte van 70 meter was het lange tijd het hoogste gebouw van Barcelona. Vanaf de kathedraal is het nog maar een klein stukje terug naar Port Vell, de oude haven. Daarmee ben je weer terug waar je begon.
De Duitse hoofdstad Berlijn heeft vele mooie gezichten. The Big City laat ze zien, op groot formaat! De iconische Berlijnse triomfbogen: de Brandenburger Tor. De buitenzijde van het prachtige regeringsgebouw Reichstag. De St. Marienkirche (r), naast de Neptunbronnen (l) en met de Berliner Dom (m) op de achtergrond. Nu dichterbij: de Berliner Dom, op Museumeiland, is de grootste kerk van de stad. Met een hoogte van 368 meter is de Fernsehturm het hoogste bouwwerk van Duitsland. Het indrukwekkende monument ter herdenking van de Jodenvervolging, Denkmal für die ermordeten Juden Europas. Nog een onderwerp uit het donkere gedeelte van de Berlijnse geschiedenis: De Muur.
Cityreporter Brenda van Noort reisde per bus van Publicexpress naar Hanzestad Bremen, het historische hart van Noordwest-Duitsland aan de rivier de Wezer. De Wezer: de aorta van Bremen. Aan het sfeervolle marktplein van Bremen staan onder meer de Bremer Dom en dit gotische Rathaus. Het Bureau voor Toerisme biedt vier keer per dag een rondleiding door het raadhuis aan, waarbij je onder andere de unieke Gouden Kamer bezoekt. Niet ver van het marktplein en het raadhuis, in de voormalige visserswijk Schnoor, vind je een wirwar aan oude, gezellige straatjes en steegjes. In de modernere winkelstraten van de stad zijn uiteraard ook de grote modeketens vertegenwoordigd. Op een mooie dag zitten de terrassen op de Schlachte bomvol! En dat is niet zo vreemd, want zowel toeristen als Bremenaren genieten hier van een biertje, een bratwurst én het uitzicht. Tijdens een rondvaart over de Wezer kom je alles te weten over de geschiedenis van de havens van Bremen. De Kunsthalle heeft een grote en gevarieerde collectie, van voorwerpen uit de middeleeuwen tot hedendaagse kunst. Bremer lekkernijen staan uitgestald in de vitrine van een bakkerij. Bremens meest bekende inwoners: de Bremer Stadsmuzikanten! De Böttcherstrasse zit vol ateliers en gezellige cafés. In de studenten- en kunstenaarswijk Das Viertel vindt je talloze vintage winkels. Een laatste panorama-uitzicht op de Bremer Marktplatz. Bekijk de video die cityreporter Brenda van Noort in Bremen maakte.
Enigszins verborgen in de Tsjechische regio Zuid Bohemen ligt Český Krumlov. Dit 14.000 inwoners tellende stadje is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege het prachtige, middeleeuwse stadscentrum. Door een gebrek aan vliegvelden (en zelfs snelwegen) in de wijde omgeving is het ongeveer 150 km. ten zuiden van Praag gelegen Český Krumlov wellicht wat minder goed geschikt als zelfstandige stedentripbestemming. Bij een bezoek aan de regio mag een wandeling door het stadje echter zeker niet ontbreken op je to-do lijst! Het 13e-eeuwse Kasteel van Český Krumlov is één van de grootste kastelen in Tsjechië en kijkt uit over het UNESCO-stadje. Vanuit één van de vele kasteelkamers zie je de kajakkers worstelen met de stroming van de Moldau, die onder je door Český Krumlov stroomt. Vanuit de kasteeltoren, die in een mix van barok en renaissance is opgetrokken, heb je een goed uitzicht op de rest van het kasteel… …maar uiteraard ook over Český Krumlov, dat ongeveer 80 meter lager ligt. Zodra je uit de toren bent afgedaald, ligt het middeleeuwse stadscentrum op slechts enkele wandelminuten op je te wachten. Tijdens deze korte wandeling kun je onderweg even pauzeren voor een trdelník, een van oorsprong Hongaarse lekkernij. Eén van de bruggetjes over de Donau is de ideale plek om te genieten van het uitzicht én je trdelník. Vanuit het laaggelegen stadscentrum zie je pas goed hoever de kasteeltoren eigenlijk boven Český Krumlov uitsteekt.
Frankfurt am Main ligt redelijk centraal in Duitsland, maar is verrassend goed en snel bereikbaar. Vanaf de Nederlandse of Belgische grens rijd je er met de auto in ongeveer 2,5 uur naartoe. Voor een verblijf heb je heel wat langer nodig, want zoals je hieronder kunt zien, zul je je in Frankfurt niet snel vervelen. Het Römer is het middeleeuwse stadhuis en één van de drukst bezochte bezienswaardigheden in Frankfurt. Door de grote toeristische belangstelling is het op het aangrenzende plein Römerberg dan ook altijd druk. Direct achter de Römerberg ligt de Main. Combineer een bezoek aan het plein met een wandeling langs de oevers. Via één van de 18 bruggen over de Main loop je zo naar de Dreikönigskirche, die aan de overzijde van de rivier staat. Ook de 18e eeuwse Paulskirche, die tegenwoordig dienst doet als expositieruimte, staat niet ver van de Römerberg. Op ongeveer 5 minuten lopen van de Paulskirche ligt de populaire winkelstraat Zeil, waar het vooral op zaterdag zeer druk is. Geloof het of niet, maar vrijwel direct na het passeren van deze poort zit je in het moderne financiële district van de stad. Liefst 13 van de 14 hoogste gebouwen van Duitsland staan in Frankfurt, voornamelijk in dit Bankenviertel. Ook de Messeturm, hier op de achtergrond bij Museum Senckenberg, behoort hiertoe, met een hoogte van ruim 250 meter. Natuurmuseum Senckenberg heeft één van de meest uitgebreide collecties dinosaurusskeletten van Duitsland. Zo sta je oog in oog met een Tyrannosaurus Rex! Ga je liever levende dieren bekijken? Dat kan in Zoo Frankfurt, dat eveneens in het centrum van de stad te bezoeken is. Voor een prachtig uitzicht over de stad bezoek je deze 56 verdiepingen tellende Main Tower. De prachtige en indrukwekkende skyline van Frankfurt. Foto via Wikipedia.
Voor een winterse special reisde cityreporter Shirley Visser af naar de hoofdstad van Oost-Vlaanderen: het romantische Gent. Haar mooiste foto’s zie je in The Big City. Als je door het prachtige Gent wandelt, zie je direct waarom de stad zoveel schilders voortbracht. Het waterrijke Gent telt ongeveer 150 bruggen, waarvan de Sint-Michielsbrug de bekendste is. De ‘Gentse torenrij’ bestaat uit de 95 meter hoge belforttoren, de Sint-Niklaaskerk en deze Sint-Baafskathedraal. Deze prachtige kerk behoort tot de 10 mooisten van de Benelux. Zelfs als het regent behoudt Gent al haar charmes. Dat de avond in de winter vroeg valt is zeker geen nadeel, want ook in het donker is Gent erg sfeervol. Zo worden vele kunstwerken en belangrijke gebouwen en torens mooi verlicht. Zo ook de middeleeuwse burcht Gravensteen, één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Gent. Met ongeveer 20 musea, waaronder het Designmuseum, biedt Gent veel vertier voor museumliefhebbers… …maar ook voor shopaholics. Gent is een belangrijke Belgische modestad. Een bezoek aan Gent is echter niet goed voor je lijn. De lekkerste Belgische wafels eet je bij Max… …heerlijke cupcakes bij Julie’s House… …en een Belgisch (of ander) biertje bij Dulle Griet. Tijdens de wintermaanden zorgt niet alleen de kerstverlichting, maar ook een groep straatmuzikanten voor wat extra sfeer. Heerlijk rondstruinen op de gezellige kerstmarkt bij de Sint Baaf. En tot slot de ijskoude trots van Gent: Winterdroom, met onder meer een reuzenrad en een schaatsbaan.
Wil je weten wat voor moois de Portugese hoofdstad Lissabon te bieden heeft? The Big City laat het zien! Verken het op zeven heuvelen gelegen Lissabon vanuit de lucht. De ideale plaats hiervoor is het hooggelegen fort Castelo de São Jorge. Vanaf het vliegveld reis je in een kwartier per metro naar het oude centrum. Onderweg passeer je diverse mooie, moderne metrostations, zoals Olaias. Stap uit bij metrohalte Rossio en je loopt zo het grote, centraal gelegen plein Praça da Figueira op. De oude, gele trammetjes zijn hét straatsymbool van Lissabon. Sommige zijn al vele tientallen jaren oud, maar rijden nog steeds door het centrum. Vanuit zo’n trammetje (lijn 28 rijdt het hele centrum door) kun je op je gemak de versierde en kleurrijke gevels bewonderen. Overigens zijn lang niet alle huizen zo mooi verzorgd. Een goede schilder zal in Lissabon niet snel om werk verlegen zitten. In de wijk Belém, iets buiten het centrum, vind je enkele schitterende bezienswaardigheden, waaronder deze Torre de Belém. Net als de Toren van Belém staat ook het vlakbij gelegen Hiëronymietenklooster op UNESCO’s lijst met Werelderfgoederen. Het Mosteiro dos Jerónimos is één van de mooiste voorbeelden van architectuur in Manuel-stijl. Ook de aangrenzende, ruim 25 meter hoge kerk is simpelweg adembenemend. Aan de voorzijde van het klooster wordt de kustlijn bewaakt door het monument Padrão dos Descobrimentos. Na een lange en imponerende dag in Belem wacht het gezellige avond- en nachtleven van Lissabon op je. Maak kennis met de ontroerende Portugese fadomuziek. Dit kan bijvoorbeeld in het (gezellige, maar ietwat dure) Clube de Fado. De hoofdingrediënten in de gevarieerde Portugese keuken zijn vis en varkensvlees. Probeer ook Petiscos, of ´Portugese tapas´. Goed uitgerust kun je je de volgende dag opmaken voor nieuwe beklimmingen en afdalingen, want daar ontkom je niet aan in Lissabon. De inwoners van Lissabon hebben daar overigens wel iets op gevonden: stadsliften, zoals deze 100 jaar oude Elevador de Santa Justa. Tussen de nauwe straatjes liggen diverse kerken verscholen, waaronder de Kathedraal van Lissabon en deze prachtige Igreja de São Roque. Rustpunten in de stad zijn de vele pleinen. Praça de Restauradores is één van de grootste. Nóg groter is Praça de Comércio, dat uitkijkt over de rivier de Taag. Vlakbij dit plein ligt Casa dos Bicos. Dit uniek vormgegeven huis uit de 16e eeuw doet tegenwoordig dienst als museum. Voor meer mooie en vooral moderne gebouwen ga je naar Parque das Nações, dat ook bekend staat als Expo. In dit gedeelte van Lissabon vind je onder meer kunst, musea, moderne architectuur en het grote Vasco da Gama winkelcentrum. Ook staat hier het Oceanário de Lisboa, dat één van de grootste zoutwateraquaria ter wereld is. Eén ding dat je tijdens een bezoek aan Lissabon zeker moet proberen is een Pastel de Nata, een zoete lokale specialiteit. Hoog boven Lissabon blijft de Portugese vlag op je wachten. Tot je weer terugkomt, voor een volgend bezoek.
Wil je weten wat voor moois de Engelse hoofdstad Londen te bieden heeft? The Big City laat het zien! De zon komt op vanachter St. Paul’s Cathedral in Londen. St. Paul’s Cathedral ziet er dankzij de bloeiende narcissen en het lentezonnetje nóg mooier uit dan gewoonlijk. Er wordt een laatste hand gelegd aan een installatie van het menselijk lichaam bij Tate Modern. De Millennium bridge is de drukste voetgangersbrug in Londen. Metershoge houtsnijkunst in The British Museum. Engelse schoolkinderen bestuderen kunst uit de Griekse oudheid in The British Museum. De prachtige, karakteristieke lichtkoepel van The British Museum.
Bij België denk je vrijwel direct aan Brussel, Brugge of Antwerpen. Maar België heeft uiteraard nog veel meer moois te bieden. Zoals de Waalse stad Luik, die vooral bekend staat als grijze industriestad, maar na een eerste kennismaking een sfeervolle stad vol prachtige gebouwen blijkt te zijn. Dit is Liège. Per auto ben je in no time in Luik, maar het is leuker om de trein te nemen. Je eindigt dan op het prachtige station Luik-Guillemins. Architect van het treinstation is Santiago Calatrava, die ook het beroemde Ciutat de les Arts i les Ciències in Valencia ontwierp. Luik biedt een mix van diverse architectuurstijlen. Het Operagebouw is hiervan een kenmerkend voorbeeld. Maar ook als je geen fan bent van architectuur kun je in Luik terecht. Bezoek bijvoorbeeld Fort de Loncin… …geniet op een terrasje in de oude binnenstad… …ga kunst bekijken in een voormalig zwembad, museum Cité Miroir… …of struin over de markt La Batte, langs de oever van de Maas. Ben je niet vies van een beetje beweging? Beklim dan de 374 treden van de straat Montagne de Bueren. Je beloning voor het voltooien van de klim is een prachtig uitzicht over de stad. Zodra je weer beneden bent kun je bijkomen met een glaasje pékèt, de plaatselijke kleurrijke en smaakvolle jenever. Daarna kun je je weg weer vervolgen langs de mix van stijlvolle Luikse architectuur. Van het moderne winkelcentrum Mediacité… …tot de klassieke gebouwen rondom Place St. Lambert. Meer informatie over Luik vind je op de website van Toeristenbureau Luik. Of lees de stedenspecial van de Reisgids van de Consumentenbond of het cityreport van StedenTripper voor een uitgebreidere impressie van de stad.
De Spaanse hoofdstad Madrid is uniek en biedt voor ieder wat wils. Van moderne hoogbouw tot sierlijke paleizen, van brute stierengevechten tot verfijnde kunst en van de drukte van een plaza tot de stilte in een groot stadspark. En dan zijn de culinaire specialiteiten nog niet eens genoemd! Frank Dahmen maakte een fotoreportage. Palacio Real is het werkpaleis van koning Juan Carlos I, die Spanje al sinds 1975 (vanaf de dood van dictator Franco) regeert. Met een oppervlakte van 135.000 m² en ruim 3.400 kamers, is Palacio Real het grootste koninklijke paleis van Europa. Direct tegenover Palacio Real staat de prachtige Kathedraal van Madrid, of Santa María la Real de La Almudena. Ook in de avonduren is deze kathedraal zeker een bezoek waard. Plaza de Toros de Las Ventas is één van de belangrijkste stierenvechtarena’s in Spanje en biedt plaats aan ruim 25.000 toeschouwers. Nog een mooi Madrileens gebouw is Palacio de Comunicaciones, aan het grote plein Plaza de Cibeles. Madrid staat uiteraard niet alleen bekend om de architectuur, maar ook om het heerlijke eten. Lekker, Jamón Iberico! De Madrilenen houden ook wel van een drankje. Sherry, rioja, cava en moscatel zijn slechts enkele voorbeelden van heerlijke Spaanse wijnsoorten. Madrid telt vele tientallen fraaie pleinen. Puerta del Sol en het afgebeelde Plaza Mayor zijn waarschijnlijk de bekendste plaza’s. Verborgen achter deze pleinen, liggen ontelbare minder bekende, maar minstens zo sfeervolle straatjes en steegjes. Voetbalfans denken bij Madrid meteen aan Real’s Estadio Bernabeú, maar de Spaanse hoofdstad telt veel meer sfeervolle stadions. Het uitzicht op het veld én de stad vanaf de tribunes van Campo de Fútbol de Vallecas, thuishaven van Rayo Vallecano, is erg mooi. De mooi verlichte Tempel van Debod is een ruim 2.000 jaar oude Egyptische tempel, die in de jaren ’60 door Egypte aan Spanje werd geschonken. Parque del Buen Retiro was vroeger een koninklijke tuin, maar tegenwoordig één van de grootste (en bekendste) stadsparken in Madrid. Naast de hoofdingang van Parque del Buen Retiro staat de voormalige stadspoort Puerta de Alcalá.
Op uitnodiging van Skyscanner reisde cityreporter Brenda van Noort af naar de Andalusische kustplaats Málaga. Haar mooiste foto’s zie je in The Big City. Málaga, gezien vanaf de berg Gibralfaro. Het uitzicht is de beklimming van een uur meer dan waard. In Málaga is het vrijwel altijd zonnig en warm. De lokale autoriteiten zorgen in het stadscentrum voor wat schaduw. De lokale jamon wordt met zorg bereid en gekeurd. En bij die heerlijke ham hoort natuurlijk een goed glas sherry. De zestiende-eeuwse Genova (of Carlos V)-fontein in het centrum van Málaga. Last van een herfst- of winterdip? De Andalusische palmbomen en de Middellandse Zee helpen je daar zo vanaf!
Voor een winterse special reisde cityreporter Frank Dahmen af naar de Noord-Franse stad Metz. Zijn mooiste foto’s zie je in The Big City. Als je niet per auto naar Metz reist, kom je per trein binnen op het mooie, klassieke station Gare de Metz-Ville. Vanuit het station loop je in no-time naar het oude, compacte stadscentrum. Je passeert onder meer Église de Saint Pierre aux Nonnains, het oudste gebouw van de stad. Vlakbij dit oude gebouw staat de voormalige wapenopslag L’Arsenal, dat nu een muziekcentrum voornamelijk voor opera is. Op een eilandje in de Moezel staat de iets meer dan 100 jaar oude Temple Neuf. Zet daarnaast de Pharmacie de la Poste (het postkantoor) en je krijgt een goed beeld van de diversiteit aan architectuur in Metz. De Cathedrale Metz is één van de mooiste gebouwen in Metz een daarmee een belangrijke bezienswaardigheid. Beelden in de Kathedraal van Metz, die tot de 10 hoogste kerken ter wereld behoort. In het centrum van Metz staan een groot aantal oude handelshuizen, die de straten een sfeervol karakter geven. Met meerdere kerstmarkten is december een belangrijke toeristische periode in Metz. Naast kerstkraampjes staan er tijdens de Marchés de Noël onder meer een kermis en een kleurrijk verlichte fontein. Kom even tot rust in L’Esplanade, of één van de andere stadsparken in Metz. En tot slot nog één keer de Temple Neuf. Omdat hij zo mooi is…
Wil je weten wat voor moois de miljoenenstad New York te bieden heeft? Frank Dahmen reisde naar The Big Apple en deelde zijn mooiste foto’s met The Big City. Het wereldberoemde Vrijheidsbeeld groet iedereen die per schip New York binnenvaart. Duizenden knalgele taxi’s bepalen het straatbeeld van New York, terwijl de architectuur een mix is van klassiek en modern. De strakke hoogbouw heeft hierbij uiteraard de sterke overhand. Central Park is het drukst bezochte stadspark in Amerika. Voor New Yorkers is het een natuurrijk rustpunt in hun hectisch bestaan, maar de skyline van de stad blijft in het hele park nadrukkelijk aanwezig. Vanaf de 67e verdieping van 30 Rockefeller Plaza wordt de grootte van Central Park pas echt goed zichtbaar. Het stadspark heeft een oppervlakte van ongeveer 500 voetbalvelden. Het gebied rondom Times Square, dat herkenbaar is aan de overdaad aan reclameborden, is één van de drukste plekken in de stad. De avond valt, maar op Times Square zijn geen straatlantaarns nodig dankzij de felgekleurde neonverlichting. The Flatiron Building was in 1902 één van de eerste wolkenkrabbers in Manhattan. Het 87 meter hoge gebouw staat op de kruising van 5th Avenue en Broadway. The city that never sleeps bij zonsondergang, met rechts Empire State Building en links The Chrysler Building. De identieke torens van het mooie San Remo-gebouw weerspiegelen in het water van The Lake in Central Park.
Ditmaal niet één, maar twee prachtige steden op groot formaat. De Toscaanse steden Pisa en Siena liggen ongeveer 100 kilometer uit elkaar en zijn erg goed met elkaar te combineren. Frank Dahmen reisde naar Toscane en maakte deze schitterende foto’s. Dé toeristentrekker van Pisa: Piazza dei Miracoli. De Duomo di Pisa, de imposante kathedraal op het ‘plein der wonderen’. In het 55 meter hoge Baptisterium werden vanaf de 12e eeuw mensen gedoopt. Maar het beroemdste gebouw op het plein is de scheve toren. De bijna 60 meter hoge campanile staat ongeveer 10% uit het lood. De witte, barokke gebouwen staan overigens niet alleen op het Piazza dei Miracoli. Je vind ze eigenlijk door heel Pisa, zoals hier, langs de oever van de rivier de Arno. Een stuk verderop, in Siena, staat nóg een prachtig, wit gebouw. Voor de bouw van de Kathedraal van Siena is vele tonnen marmer gebruikt. De binnenzijde van de Duomo di Siena is indrukwekkend mooi. In Siena kun je niet om Piazza del Campo heen. Op dit plein vinden ieder jaar de beroemde paardenrennen van Siena plaats. Ook de 88 meter hoge en bijna 700 jaar oude Torre del Mangia ligt aan Piazza del Campo.
De Tsjechische hoofdstad Praag behoort tot Europa’s mooiste steden en is één groot openluchtmuseum. Een prachtig oud centrum, diverse bezienswaardigheden van wereldformaat en uitgebreide winkelvoorzieningen worden met elkaar verbonden door een prima openbaar vervoersnetwerk. Reis je met ons mee door Praag? Uitzicht over Praag vanaf de Petrintoren. (klik voor een vergroting) De Nationale Galerij (links) en Tynkerk (rechts) op het Plein van de Oude Stad. In Praag worden oude gebouwen afgewisseld met modernere, soms communistische exemplaren. Art nouveau heeft echter de overhand. De voor geluid geïsoleerde buitenzijde van sovjettheater Nova Scena. De Karelsbrug is de populairste bezienswaardigheid in Praag, en kun je eigenlijk het beste vóór negen uur ‘s-ochtends bezoeken. De torens van de St.-Vituskathedraal steken boven de gebouwen van de Praagse burchtwijk uit. Zelfs op een regenachtige dag is de St.-Vituskathedraal prachtig om te zien. Naast de St.-Vituskathedraal ligt een sfeervolle binnenplaats. Een straatartiest treedt op bij de John Lennon-muur, dat na de communistische tijd het Praagse symbool voor vrede en liefde is geworden. Drukte in de mooie winkelstraten van Praag. Maar er zijn ook diverse overdekte winkelgelegenheden, zoals het grote winkelcentrum Palladium. Locals verkopen fruit, kunst en andere producten op de Havelsmarkt. De Petrintoren is een kopie van de Eiffeltoren. Dat deze minder hoog is, zie je eigenlijk alleen als je recht naar beneden kijkt. Doordat de toren op een heuvel staat, is de top echter hoger dan dat van het Parijse origineel. Vanaf hier lijkt het centrum net een Madurodam-model. Meer informatie over Praag vind je op onze bestemmingspagina, of op de website van CzechTourism. Lees ook de Stedentrip Special over ons bezoek aan de Tsjechisch hoofdstad.