Op zoek naar de ultieme stedentripinspiratie? Dat vind je in The Big City, een serie met sfeervolle megafoto’s op StedenTripper.com, geïnspireerd door The Big Picture van The Boston Globe.

De Spaanse hoofdstad Madrid is uniek en biedt voor ieder wat wils. Van moderne hoogbouw tot sierlijke paleizen, van brute stierengevechten tot verfijnde kunst en van de drukte van een plaza tot de stilte in een groot stadspark. En dan zijn de culinaire specialiteiten nog niet eens genoemd! Frank Dahmen maakte een fotoreportage.

DSC_0035
 Palacio Real is het werkpaleis van koning Juan Carlos I, die Spanje al sinds 1975 (vanaf de dood van dictator Franco) regeert.
Palacio Real
 Met een oppervlakte van 135.000 m² en ruim 3.400 kamers, is Palacio Real het grootste koninklijke paleis van Europa.
Kathedraal Madrid
 Direct tegenover Palacio Real staat de prachtige Kathedraal van Madrid, of Santa María la Real de La Almudena.
DSC_0007
 Ook in de avonduren is deze kathedraal zeker een bezoek waard.
Plaza de Toros Las Ventas
 Plaza de Toros de Las Ventas is één van de belangrijkste stierenvechtarena’s in Spanje en biedt plaats aan ruim 25.000 toeschouwers.
DSC_0013
 Nog een mooi Madrileens gebouw is Palacio de Comunicaciones, aan het grote plein Plaza de Cibeles.
DSC_0021
 Madrid staat uiteraard niet alleen bekend om de architectuur, maar ook om het heerlijke eten. Lekker, Jamón Iberico!
DSC_0022
 De Madrilenen houden ook wel van een drankje. Sherry, rioja, cava en moscatel zijn slechts enkele voorbeelden van heerlijke Spaanse wijnsoorten.
DSC_0020
 Madrid telt vele tientallen fraaie pleinen. Puerta del Sol en het afgebeelde Plaza Mayor zijn waarschijnlijk de bekendste plaza’s.
DSC_0019
 Verborgen achter deze pleinen, liggen ontelbare minder bekende, maar minstens zo sfeervolle straatjes en steegjes.
DSC_0047
 Voetbalfans denken bij Madrid meteen aan Real’s Estadio Bernabeú, maar de Spaanse hoofdstad telt veel meer sfeervolle stadions. Het uitzicht op het veld én de stad vanaf de tribunes van Campo de Fútbol de Vallecas, thuishaven van Rayo Vallecano, is erg mooi.
DSC_0062
 De mooi verlichte Tempel van Debod is een ruim 2.000 jaar oude Egyptische tempel, die in de jaren ’60 door Egypte aan Spanje werd geschonken.
DSC_0069
 Parque del Buen Retiro was vroeger een koninklijke tuin, maar tegenwoordig één van de grootste (en bekendste) stadsparken in Madrid.
DSC_0065
 Naast de hoofdingang van Parque del Buen Retiro staat de voormalige stadspoort Puerta de Alcalá.