Op zoek naar de ultieme stedentripinspiratie? Dat vind je in The Big City, een serie met sfeervolle megafoto’s op StedenTripper.com, geïnspireerd door The Big Picture van The Boston Globe.

Enigszins verborgen in de Tsjechische regio Zuid Bohemen ligt Český Krumlov. Dit 14.000 inwoners tellende stadje is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege het prachtige, middeleeuwse stadscentrum. Door een gebrek aan vliegvelden (en zelfs snelwegen) in de wijde omgeving is het ongeveer 150 km. ten zuiden van Praag gelegen Český Krumlov wellicht wat minder goed geschikt als zelfstandige stedentripbestemming. Bij een bezoek aan de regio mag een wandeling door het stadje echter zeker niet ontbreken op je to-do lijst!

P1070762
 Het 13e-eeuwse Kasteel van Český Krumlov is één van de grootste kastelen in Tsjechië en kijkt uit over het UNESCO-stadje.
burcht-cesky-krumlov
 Vanuit één van de vele kasteelkamers zie je de kajakkers worstelen met de stroming van de Moldau, die onder je door Český Krumlov stroomt.
P1070772
 Vanuit de kasteeltoren, die in een mix van barok en renaissance is opgetrokken, heb je een goed uitzicht op de rest van het kasteel…
P1070777
 …maar uiteraard ook over Český Krumlov, dat ongeveer 80 meter lager ligt.
P1070783
 Zodra je uit de toren bent afgedaald, ligt het middeleeuwse stadscentrum op slechts enkele wandelminuten op je te wachten.
trdelnik
 Tijdens deze korte wandeling kun je onderweg even pauzeren voor een trdelník, een van oorsprong Hongaarse lekkernij.
P1070785
 Eén van de bruggetjes over de Donau is de ideale plek om te genieten van het uitzicht én je trdelník.
P1070794
 Vanuit het laaggelegen stadscentrum zie je pas goed hoever de kasteeltoren eigenlijk boven Český Krumlov uitsteekt.