Berlijn

Stedentrip Berlijn

Je moet er ooit geweest zijn...

Berlijn Reichstag
Joods Monument Berlijn
berlijn-4
Berlijn Brandenburger Tor
Berlijnse Muur
berlijn-7
berlijn-8
berlijn-9
leftbezienswaardigheden

 

Symbool van Oud en Nieuw, Oost en West

Waar zijn cultuur, winkelen, gezelligheid en veel bezienswaardigheden in één stad te combineren? In Berlijn! De Duitse hoofdstad heeft zowel de liefhebber van cultuur en historie en de doorgewinterde shop-a-holic veel te bieden. Berlijn heeft 175 musea, die de lokale- en wereldgeschiedenis tentoonstellen. Daarnaast is Berlijn de Duitse Feesthoofdstad, met grote, mooie en vernieuwende clubs en enorme zomerfestivals die internationaal populair zijn.

Winkelen doe je tijdens een stedentrip Berlijn in vele kleine boetieks of in dure designerwinkels en grote warenhuizen aan de Kurfürstendamm. Proef ook even de vele exclusieve delicatessen op de bovenste verdieping van KaDeWe, het meest bekende warenhuis van Duitsland.

Berlijn kent een rijke historie en bezienswaardigheden als Topographie des Terrors, Treptower Park en Checkpoint Charlie zijn blijvende herinneringen aan WOII en de daarop volgende Koude Oorlog. Ook delen van de berucht Berlijnse Muur, ooit toonbeeld van de scheiding tussen Oost en West, zijn doelbewust bewaard gebleven.

Even indrukwekkend zijn bekende gebouwen als de Brandenburger Tor, de Siegessaule en de nieuwe Reichstag. Ervaar het oude Oost en moderne West Berlijn met historische gebouwen als het Berliner Rathaus, de Fernsehturm of de Berliner Dom. De gerenoveerde Potzdammer Platz, met het moderne Sony Center, mag zeker niet worden vergeten tijdens een stedentrip Berlijn!

Buiten het centrum zijn vooral Schloss Charlottenbrug en, op ongeveer 45min rijden, het voormalige concentratie kamp Sachsenhausen indrukwekkend. Vooral de zorgvuldig bewaarde barakken en gedenkstenen in Sachsenhausen laten een diepe indrukken achter.

 

Wat mag je niet missen?
 • Bezoek Museumsinsel!
 • Wandel langs de 1,5 kilometer lange East Side Gallery
 • Tip: De koepel van de Reichstag is ook ‘s avonds geopend!
 • Berlijn heeft ook veel gratis bezienswaardigheden

 

Blogartikelen over Berlijn
 • Bijzondere buurten in grote steden
  StedenTripper werkt samen met Reisgids van de Consumentenbond. Iedere maand verschijnt er een artikel, dat eerder in dit magazine is gepubliceerd, exclusief op StedenTripper.com. Zo maak je kennis met hun praktische tests en uitgebreide reisartikelen.     [lees verder]
 • De Meest Kleurrijke Plaatsen in Europa
  Vooral in het noorden van Europa weten ze wel raad met een verfblik. Saaie, grijze gebouwen worden omgetoverd in kleurrijke stadsverfraaiing. In deze tien Europese steden word je van de kleuren om je heen al direct   [lees verder]
 • Londen, Parijs en Berlijn: Kiezen tussen snelheid, comfort en prijs
  StedenTripper werkt samen met Reisgids van de Consumentenbond. Iedere maand verschijnt er een artikel, dat eerder in dit magazine is gepubliceerd, exclusief op StedenTripper.com. Zo maak je kennis met hun praktische tests en uitgebreide reisartikelen.     [lees verder]

 

Video van Berlijn

Bekijk de highlights van Berlijn in deze één minuut durende video

Unieke miljoenenstad

Berlijn is een fascinerende stad, in het verleden kapot gebombardeerd, het machtscentrum van Hitler én in tweeën gedeeld. De stad heeft zich op miraculeuze wijze hersteld van al deze buitengewone gebeurtenissen. Moest vroeger alles stiekem gebeuren in Berlijn, toen de Muur er nog stond, vandaag de dag is de stad een open (geschiedenis)boek. Berlijn ligt ver voor op alle andere steden als het gaat om underground muziek, thuisbasis van uiteenlopende artiesten, en huisvesting van zijn bewoners; het is er goedkoop wonen, geweldig om uit te gaan en de mensen zijn er zó relaxed. Een stedentrip naar een stad waar je liever zou willen blijven!

Ook al is de stad nu een walhalla voor jonge kunstenaars, single artiesten, avonturiers, muzikanten en hippies, toch blijft het duidelijk wat er allemaal gebeurd is in het verleden. Wat er nog over is van de Muur en Checkpoint Charlie zijn hier de pijnlijke bewijzen van. Maar naast deze geschiedenis kent Berlijn ook zijn andere kant, namelijk die van de relaxte bewoners. Zij houden van Berlijn en dat is ook niet zo vreemd; de houding die de mensen in deze stad hebben, vind je in bijna geen enkele andere miljoenenstad terug. Mensen met ook maar een béétje gevoel voor kunst of liefde voor muziek, kunnen in Berlijn hun lol niet op. Een heerlijke stad om je in uit te leven dus.

Eten en drinken in Berlijn

Als je aan Duits eten denkt, komen er al snel beelden van bockworsten en gehaktballen in je op. Daar zit zeker een waarheid in; in Duitsland zijn de meeste specialiteiten nu eenmaal eigenlijk een beetje ongezond. Maar dat maakt het er niet minder lekker op. Tijdens een stedentrip Berlijn, moet je zeker een bord Bollenfleisch proberen; een soort goulash-achtige brei die heel goed vult – typisch Berlijns wintereten! Ook zuurkool eten de Berliners veel en natuurlijk gaat de bockworst erg goed samen met een glas Bockbier.

En de bekendste lekkernij van Berlijn is natuurlijk: de Berliner bol. Heerlijk zoet en met duizend calorieën teveel! Brauhaus Lemke is een restaurant waar je typische Duitse gerechten kunt eten. Natuurlijk heeft Berlijn nog veel meer mooie restaurants, variërend van sushi tot en met Thais eten, maar een opvallende is wel de Unsicht Bar. De naam zegt het al: je ziet er niks! Als de ogen niets kunnen zien, kunnen de andere zintuigen beter werken, is het motto van deze bar. Leuk om eens uit te proberen.

Waarom Berlijn?

check Goede openbaar vervoersvoorzieningen
check Unieke sfeer
check Veel musea en bezienswaardigheden
check Prima horecavoorzieningen
check Bouwstijlen van middeleeuwen tot modern
check Regelmatig leuke festiviteiten

kruis Een weekend Berlijn? Neem dan niet de auto, maar de trein of het vliegtuig.

Ligging

 

Facts & figures
Valuta:
Euro
Tijdszone:
Geen tijdsverschil
Inwoners:
3,4 miljoen
Reistijd:
Vliegtuig: 1,5 uur
Trein: 6,5 uur
Auto: 6,5 uur
Vlieg vanaf:
Amsterdam, Eindhoven, Brussel

 

Interessante links

 © 2009-2015 StedenTripper. Alle rechten voorbehouden.