Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > De Top 15 Gratis Bezienswaardigheden in Europa

De Top 15 Gratis Bezienswaardigheden in Europa

De crisis lijkt nog niet eens voorbij, of zit er alweer een stijgende lijn in de tarieven van vliegtickets en hotelkamers. Tijdens een stedentrip zal dus ergens anders op bezuinigd moeten worden, maar dat hoeft absoluut niet te betekenen dat je een weekendje op je hotelkamer moet blijven zitten. Er zijn namelijk ontzettend veel leuke én gratis bezienswaardigheden in Europa!

1. The British Museum (Londen, Engeland)

In Engeland zijn veel musea en kunstgalerijen gratis te bezichtigen, maar The British Museum is het populairst. Niet zonder reden, want de collectie van dit archeologische museum in Londen is immens.


Afbeelding via Earth Traveler

2. Sint-Pietersbasiliek (Vaticaanstad)

Tijdens een stedentrip Rome mag een bezoekje aan Vaticaanstad, waar veel gratis te bezichtigen is, uiteraard niet ontbreken. De Sint-Pietersbasiliek is hier de belangrijkste bezienswaardigheid, maar op de laatste zondag van de maand zijn ook de Vaticaanse Musea gratis toegankelijk.


Afbeelding via Charles XIX

3. Notre Dame (Parijs, Frankrijk)

Enkel voor een bezoek aan de toren en de schatkamer van de wereldberoemde Notre Dame in Parijs moet toegang worden betaald, de rest van de kerk is gratis toegankelijk.


Afbeelding via Bufflerump

4. Buen Retiro Park (Madrid, Spanje)

Het grootste stadspark van de Spaanse hoofdstad Madrid was ooit het privépark van de koninklijke familie, maar tegenwoordig kan iedereen door de de prachtig aangelegde tuinen wandelen.


Afbeelding via Ksvrbrg

5. Reichstag (Berlijn, Duitsland)

Het dakterras en de koepel van het Rijksdaggebouw in Berlijn zijn gratis te bezoeken, vanwaar je kunt genieten van schitterende uitzichten. Vooraf registreren is hiervoor echter noodzakelijk.


Afbeelding via Gabi

6. Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau (Auschwitz, Polen)

Eén van de meest indrukwekkende musea ter wereld is dagelijks gratis toegankelijk. Voor rondleidingen door Auschwitz dien je echter wel (een klein bedrag) te betalen.


Afbeelding via Stephen H

7. Royal Botanic Gardens (Edinburgh, Schotland)

Toegang tot de prachtige botanische tuinen van Edinburgh is gratis. Voor sommige kassen zul je een toegangskaartje moeten kopen, maar zeker tijdens de zomer is er buiten meer dan genoeg te zien.


Afbeelding via Magaroonie

8. Park Güell (Barcelona, Spanje)

Park Güell is niet zomaar een park, want dit stadspark in Barcelona staat vol met werken van Antoni Gaudí. Tussen de palmen en pijnbomen door kun je veel unieke kunstwerken bewonderen, en in het park is ook een klein Gaudímuseum gevestigd.


Afbeelding via Franz Stifter

9. Pantheon (Rome, Italië)

De bijna 2.000 jaar oude tempel (en tegenwoordig basiliek) Pantheon en het aangrenzende Piazza della Rotonda zijn zeer populaire bezienswaardigheden in Rome. Niet erg vreemd, want de immense koepel en het mooie plein zijn beide erg indrukwekkend.


Afbeelding via MOSayed

10. Glasgow Cathedral & Necropolis (Glasgow, Schotland)

Glasgow Cathedral is de enige kathedraal op het Schotse vasteland die ongeschonden de Reformatie van 1560 heeft overleefd. In de schaduw van de kathedraal waken zo’n 3.500 herdenkingsbeelden over ruim 50.000 graven in Necropolis.


Afbeelding via Sandy Polson

11. Operahuis (Oslo, Noorwegen)

Het kostte ruim 500 miljoen Euro, maar het resultaat mag er zijn. Het Operahuis in Oslo is een knap staaltje moderne architectuur, met onder andere skateboardvoorzieningen op het dak en een kroonluchter met 5.800 handgemaakte kristallen.


Afbeelding via Kjetil Andersen

12. La Lonja de la Seda (Valencia, Spanje)

Ooit was La Lonja de la Seda één van de belangrijkste gebouwen rond de Middellandse Zee, tegenwoordig is de voormalige zijdebeurs van Valencia opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


Afbeelding via Aurélie M

13. Moderne Architectuur (Rotterdam, Nederland)

Doordat de stad na de Tweede Wereldoorlog grotendeels opnieuw moest worden opgebouwd, wordt Rotterdam ook wel de Europese hoofdstad der moderne architectuur genoemd. Architectuurliefhebbers kunnen zich uren in Rotterdam vermaken, en al dat moois is (van buiten) uiteraard gratis te bekijken.


Afbeelding via Archibald Ballantine

14. Vigelandpark (Oslo, Noorwegen)

Met een collectie van meer dan 200 beelden is het Vigelandpark in Oslo is min of meer een gratis openluchtmuseum. Middenin het park is ook een klein museum met nog meer werken van Gustav Vigeland te bezoeken, maar wel tegen betaling.


Afbeelding via Peter Verhauwen

15. Duomo (Milaan, Italië)

Veel kerken in Europa zijn opengesteld voor het publiek, maar de Dom van Milaan heeft toch wel iets speciaals. Het dak van de Dom, dat volgens velen het allermooiste is van de immense kerk, is dan jammer genoeg alleen tegen betaling te bezichtigen. De prijs valt gelukkig mee – €5,- als je met de trap gaat, met de lift is drie Euro duurder.


Afbeelding via Renpix

Zijn deze 15 gratis bezienswaardigheden niet voldoende? Kijk dan eens op de websites van Knack Weekend, Matador, Hostelworld of FreeInEurope.com voor nóg meer leuke Europese daguitjes waarvoor je geen toegangskaartje hoeft te kopen.

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken