Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Tallinn in Estland is de moeite waard om te bezoeken! Deze nog vrij onbekende stedentripbestemming ligt maar op een paar uurtjes vliegen en biedt voldoende bezienswaardigheden om een (lang) weekend door te brengen.

De oude binnenstad, de stadsmuur, gevechtstorens en de karakteristieke steegjes en gebouwen brengen je bij aankomst in Tallinn direct terug naar de sfeer van de middeleeuwen. Tallinn heeft namelijk het best bewaarde middeleeuwse stadscentrum van Noord-Europa. Wat op zich verwonderlijk is aangezien de stad vanaf het begin van haar bestaan bedreigt is geweest door de verschillende omliggende landen. Om te voorkomen dat de stad in handen viel van de verkeerde heersers, werden door de eeuwen heen tal van gevechtstorens en muren gebouwd. Hierdoor kun je nu een indrukwekkend verdedigingswerk bekijken.


Oude kerken, middeleeuwse burchten en rode pannendaken in het centrum van Tallinn, via DamienHR

Moderne stad in een oud jasje
Onder de Tweede Wereldoorlog heeft de stad veel te lijden gehad, maar gelukkig zijn alle gebouwen in de oude stad mooi in stijl opgeknapt. Hierdoor is de sfeer van de binnenstad gelukkig behouden gebleven. Verwacht niet dat de Esten zelf ook in de middeleeuwen zijn blijven hangen. Het tegengestelde is namelijk het geval. Met een uitgebreid openbaar vervoer netwerk, een breed aanbod aan bezienswaardigheden, overal WiFi-hotspots, winkelcentrums en voldoende eet- en uitgaansgelegenheden is het ook een hele hippe en moderne stad.

Als toerist is er dan ook voor ieder wat wils. Bezoek bijvoorbeeld een van de middeleeuwse gevechtstorens, sommige zelfs compleet omgebouwd tot modern museum. Hier wordt uitleg gegeven hoe het er in die tijd aan toe ging. Neem ook een kijkje onder de stad, in de 17e-eeuwse Bastiontunnels, dat door de jaren heen diverse functies heeft gehad en waarbij op een leuke eigentijdse manier uitleg gegeven wordt. Om je ook tijdens het diner helemaal in de middeleeuwse sferen te wanen, is uit eten gaan bij Olde Hansa een aanrader. Eten bij kaarslicht, drinken uit stenen bekers en typisch Estse vleesgerechten maken de ervaring compleet.


Tafelen in middeleeuws-Estse stijl in Olde Hansa, via OldeHansa.ee

Sovjets
Ben je op zoek naar een totaal andere unieke ervaring dan kun je net buiten de stad ook een gevangenis bezoeken dat door de Sovjets is gebruikt. Deze gevangenis nog vrijwel helemaal hetzelfde gebleven nadat de Russen hem hebben verlaten. Hier doen de rillingen je over de rug lopen, zo goed dat de “sfeer” nog behouden is. Je kunt je zelfs vrijwillig laten opsluiten om te ervaren hoe het geweest moet zijn. Ook het KGB-museum, op de 23e verdieping van Sokos Hotel Viru, brengt je terug naar de Sovjettijd.

Wissel al deze culturele uitstapjes af met shoppen en stappen en je komt tijd te kort om alles te bezoeken. Want als je denkt dat Tallinn alleen maar uit oude gebouwen bestaat, dan heb je het mis.

Duur is Tallinn in ieder geval niet, in vergelijking met andere hoofdsteden in Europa. Voor €25,- heb je een hoofd en nagerecht, inclusief de drankjes. Dat zijn dan de prijzen voor één van de gezellige restaurantjes aan het centrale plein van de stad! Buiten de oude stad kan het ongetwijfeld dus ook voor minder. Voor een paar euro bezoek je vrijwel ieder museum, dus ook wanneer er op de kleintjes gelet moet worden, kun je met een klein budget jezelf prima vermaken.


Eén van Tallinn’s moderne kanten: het KUMU Kunstmuseum, via Jean-Pierre Dalbéra

Vervoer & verblijf
Rest de vraag: Hoe kom je er? AirBaltic, Estonian Air en KLM vliegen vanaf Amsterdam meerdere keren per week naar Tallinn, zowel rechtstreeks als met een tussenstop in Kopenhagen, Oslo of Riga. Ben je een beetje flexibel, dan scoor je een al een ticket voor €65,- enkele reis.

Of vlieg met een van de budgetmaatschappijen vanaf Weeze (Ryanair, enkele reis vanaf €19,-), Brussel of Keulen. Overnachten in de stad kan met ieder budget. Van luxe hotels tot gezellige hostels.